МВР

ОД Плевен

 

Информационен бюлетин 6 април 2020 година

06 апр 2020

 

ДРУГИ КРАЖБИ
Плевенски криминалисти под ръководството на районен прокурор са установили автора на измами и кражби в Плевен и Кнежа. Оперативната работа е стартирала незабавно след постъпила информация на 14 март 2020 година за извършено престъпление в областния град. В полицията е регистриран сигнал от 87-годишна плевенчанка за кражба. Тъжителката е заявила, че  на същата дата около 14:30 часа на улица "Гренадирска" е спряна от непознат мъж, представил се за служител на дирекция "Социално подпомагане". Непознатият я въвел в заблуждение, като ѝ разяснил, че от предстоящия понеделник Република България влиза в еврозоната, което налага спестяванията на гражданите да бъдат обменени в евро и на това основание трябва да се попълнят комплект документи. Възрастната жена поканила „служителя“ в дома си и след като попълнила различни и с неустановен характер и съдържание бланки, тя му представила наличните си спестявания в размер на 1430 лева, които извършителят поставил в плик. Върнал плика на потърпевщата и казал да ги обмени в пощата, след което напуснал жилището. Впоследствие жената установила, че вместо пари в плика има хартиени изрезки. По случая е образувано досъдебно производство. От проведените оперативни действия служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Плевен, Първо РУ - Плевен и РУ- Кнежа е установена самоличността на извършителя – 60-годишен мъж от видинското село Дреновец. На 1 април той е засечен на територията на ОДМВР - Видин и при условията на "неотложност с последващо съдебно одобрение" e проведено "претърсване и изземване" в дома му. Открити са мобилни телефони, парични суми и всички лични дрехи на лицето, с които е бил облечен по време на престъплението на територията на град Плевен. По разследването процесуално е приобщен лек автомобил "Рено Сценик", с който извършителят се е придвижвал. 60-годишният е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. В хода на проведените оперативни действия е изяснено, че той е извършител на измама в град Кнежа. На 11 март по същата схема, представяйки се за социален работник, под предлог, че се налага обмяна на спестявания от левове в евро валута, той въвел в заблуждение 86-годишна жена и отнел 1420 лв. С постановление от 3 април 2020 година на наблюдаващ прокурор от РП – Плевен по отношение на извършителя е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. 60-годишния е приведен в ОЗ "Арести" - Плевен. Продължават мероприятията по установяване съпричастността на лицето в идентична престъпна дейност на територията на страната.

ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ
На 3 април 2020 година в хода на проверка за противодействие на съхранението и разпространението на стоки с незаплатен акциз, полицейски служители на Първо РУ – Плевен и сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен са иззели 180 кг изсушен насипен тютюн. Около 20:15 часа е проверена стопанска постройка в село Буковлък. В помещението са установени шест бали с изсушена, пресована жълто - кафява листна маса, наподобяваща тютюн, с общо тегло около 180 кг. За извършено престъпление по чл.234, ал.1 от НК работата продължава. Сезирана е прокуратурата.

ПРИТЕЖАВАНЕ НА НАРКОТИЦИ
За притежаване на наркотици е задържан 26-годишен. Проверката е извършена вчера около 14:30 часа в град Белене. 26-годишният е от село Деков и доброволно предава прозрачно полиетиленово пликче с размери 3/4 см, съдържащо около 0,8 гр. суха зелено-кафява тревиста маса. При извършения полеви наркотест веществото реагира на канабис. 26-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е заведена проверка за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен. Работата по случая продължава.

ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
На 4 април 2020 година в 02:20 часа в полицията в Червен бряг е получен сигнал за приет пациент с фрактура на дясна предмишница във ФСМП - Луковит, пострадал от ПТП.  Проверка е изяснила, че пострадалата е 29-годишна от село Радомирци и тя е била пътничка във „Фолксваген Голф“. Лекият автомобил, управляван от 29-годишен от същото село, е катастрофирал на улица в село Радомирци. Инцидентът е станал около 01:30 часа. Автомобилът и водачът не са установени на местопроизшествието. По-късно при проведени оперативно-издирвателни мероприятия автомобилът е намерен на друг адрес в селото, а водачът до момента не е установен. Уведомен е прокурор при РП - Плевен. Образувано е досъдебно производство, по което работата продължава.
          
БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 3 април 2020 година в Първо РУ - Плевен е започнато бързо производство за притежаване на наркотици. На същата дата около 18:40 часа в областния град на улица „Асен Златаров" при полицейска проверка 25-годишен доброволно предава три пликчета с размери 1 х 2 см., съдържащи суха зелена тревиста маса. По данни на плевенчанина веществото е "марихуана". Предстои назначаване на физико - химическа експертиза. 25-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е прокурор при РП - Плевен за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
          
На 3 април 2020 година около 16:30 часа в сградата на Първо РУ - Плевен полицейски служители извършват личен обиск на 40-годишен. В десен джоб на якето му е намерено хартиено пакетче с размери 4 х 2 см., съдържащо бяло кристалообразно вещество. По данни на 40-годишния веществото е "пико". Наркотикът е иззет и предстои назначаване на физико - химическа експертиза. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.         
          
На 5 април 2020 година около 16.40 часа в град Койнаре на улица "Васил Коларов" при полицейска проверка е установено, че 21-годишен местен жител е зад волана на лек автомобил "Ауди" без шофьорска книжка. Нарушението е в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление, влязло в сила на 15 ноември 2019 г. Уведомен е дежурен прокурор от РП-Плевен. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343 „в“, ал.2 от НК. Продължава работа по случая.

ДРУГИ ГРАБЕЖИ
Полицията работи активно за установяване и задържане на извършителя на грабеж, извършен в късните часове на 4 април в село Въбел. По информация на 76-годишния пострадал около 23.45 часа непознати са проникнали през незаключена врата в дома му и след упражняване на физическа сила са отнели парична сума, мобилен телефон - неустановена марка, кутия с цигари и дебитна карта.  Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен. Образувано е досъдебно производство, по което продължава работа разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 3 април 2020 година служители от РДПБЗН - Плевен са участвали в ликвидирането на четири произшествия. Екип на РС ПБЗН – Плевен е потушил пламъци в отпадъци в областния град на улица "Страцин", а техни колеги от РСПБЗН – Левски са погасили пожар в отпадъци в индустриалната зона на града.

Служители от РС ПБЗН – Плевен са извършили техническа помощ - обезопасяване на опасен предмет от покрив на четири етажна жилищна страда в Плевен на улица „Асен Халачев“. 

Огнеборци от РС ПБЗН – Гулянци са погасили запалени сухи треви в землището на село Загражден.

На 4 април 2020 година служители от РС ПБЗН – Плевен са оказали техническа помощ като са разчистили маслен разлив след ПТП в областния град на кръстовището на булевард "Христо Ботев" и улица "Катя Попова".  Екип на РС ПБЗН - Червен бряг е оказал  техническа помощ на ЦСМП като съдействал на жена с фрактура на крака. Инцидентът е станал в град Червен бряг.

На 4 април 2020 година в 22:37 часа в Оперативния център на РДПБЗН-Плевен и съобщено за пожар в частен двор в град Долни Дъбник. Незабавно са изпратени огнеборци с два автомобила за локализиране и потушаване на пламъците. На място е установено, че горят оранжерии.  Предполагаемата причина за инцидента е техническа неизправност в оставен без надзор отоплителен уред на газ. Пламъците са унищожили две оранжерийни помещения и пет бутилка за пропан-бутан по 100 литра. Пострадали няма.

На 4 април служители на РДПБЗН са потушили два пожара в запалени сухи треви. Инцидентите са регистрирани в землищата на село Козар Белене и в гробищен парк в село Опанец.

На 5 април 2020 година екипи на РДПБЗН - Плевен са потушили три пожара в сухи треви. Инцидентите са регистрирани в землищата на село Деков, село Комарево и град Долна Митрополия.

На 6 април 2020 година в 01:44 часа от У ПБЗН - Долна Митрополия е потърсено съдействие за оказване помощ на болна и трудноподвижна жена в жилището ѝ в село Рибен.

              СТАРШИ ЕКСПЕРТ:  МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 

 06 април 2020 | 09:24