МВР

ОД Плевен

 

Информационен бюлетин 22 април 2019 година

22 апр 2019

ИЗМАМИ
Участничка в телефонни измами е задържана от плевенски криминалисти. Полицейските действия под ръководството на прокурор от РП – Плевен са стартирали непосредствено след постъпил сигнал за телефонна измама в областния град. На 14 февруари 2019 година в 16:40 часа в Първо РУ е заявено от 69-годишна плевенчанка, че е въведена в заблуждение. След многократни разговори по домашния си телефон с мъж, представил се за служител на МВР, тя била измамена, че съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници. Следвайки указанията около 15 часа потърпевшата е предала на непозната сумата от 3150 /три хиляди сто и петдесет/ лв. За престъпление по чл.209, ал.1 от НК е образувано досъдебно производство. В хода на проведените оперативно - издирвателни мероприятия е установена и задържана 50-годишна от село Ореш, област Велико Търново, която е посетила адреса и е взела парите. Задържана е за 24 часа по Закона за МВР. Извършителката е привлечена в качеството на обвиняема за извършеното престъпление. Разпитана е пред съдия в Районен съд – Плевен и признава вината си. Дава обяснения по случая, желае да сключи споразумение с РП- Плевен като е възстановила част от взетата от нея сума. По случая работиха служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност"- ОД на МВР – Плевен и разследващ полицай под контрола на Плевенската прокуратура.

ПРИТЕЖАВАНЕ НА НАРКОТИЦИ
На 19 април 2019 година е проведена специализирана операция по линия "Наркотици". За времето от 07:00 часа до 08:30 часа полицейски служители са извършили претърсване в частен дом в град Долни Дъбник, обитаван от 42-годишен. В една от стаите на монтирана етажерка на стена са намерени в найлонов плик две бучки с неправилна форма, с дължина около 2 см., твърдо вещество. Веществото е иззето. При направения полеви наркотест то реагира на хероин. Теглото е в процес на установяване. Назначени са експертизи. Уведомена е прокурор от РП - Плевен. 42-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК. Продължава работа разследващ полицай и екип на РУ- Долни Дъбник.

НЕЗАКОННА ТЪРГОВИЯ С НАРКОТИЦИ
На 19 април 2019 година в Плевен е проведена специализирана полицейска операция от служители на сектор Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Плевен и служители на Второ РУ-Плевен по линия "Наркоразпространение". В хода на акцията в 22.30 часа ж.к "Сторгозия", пред жилищен блок е задържан 26-годишен от Плевен.  При извършено претърсване на жилището му са намерени цигарена кутия, пълна със съцветия от рода на конопа с тегло 6 грама; полиетиленов плик със суха зелена тревиста маса с тегло 4 грама; бяло кристалообразно вещество с тегло 0.5 грама. По данни на 26-годишния тревистата маса е марихуана, а кристалообразното вещество метамфетамин. В бутона на асансьор, непосредствено пред входната врата на апартамента е открит бял полиетиленов плик с диаметър 2 см., съдържащ бяло прахообразно вещество, което по данни на плевенчанина е амфетамин. В мазе на същия вход в общото помещение, над тръби от ТЕЦ инсталацията е установен полиетиленов плик със суха зелена тревиста маса с тегло 26 грама, която по данни на задържания е марихуана. През полицейските служители той е заявил, че е негова. Наркотиците са иззети и са назначени експертизи. При претърсването на адреса са иззети и голямо количество парични средства. 26-годишният е задържан за срок до 24 часа. На 20 април е привлечен като обвиняем и с постановление на прокурор от РП – Плевен и е приведен в ОЗСЛА към Затвора-Плевен. За престъпление по чл.354 „а“ от НК е образувано досъдебно производство. По случая продължава работа разследващ полицай.

ДРУГИ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 19 април 2019 година около 21:00 часа чрез "НССПЕЕН-112" в РУ- Червен бряг е получен сигнал, че на улица в село Реселец 39-годишен е нанасъл побой с ръце на 65-годишен. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Пострадалият е транспортиран в ЦСМП  Плевен, където е настанен в неврологична клиника, без опасност за живота. 39-годишният е задържан за срок до 24 часа. Уведомен е прокурор при РП - Червен бряг.Образувано е досъдебно прозиводство за престъпление по чл.131, ал.1, т.1 от НК. Работа продължава разследващ полицай.
          
ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ
На 19 април 2019 година за времето от 08:00 часа до 10:00 часа в Плевен е проведена специализирана операция за недопускане разпространението на акцизни стоки без бандерол. На територията на кооперативен пазар на улица "Княз Ал. Батенберг" в метален контейнер за смет служители при Второ РУ намират шест полиетиленови плика. Проверка установила, че съдържат жълто - кафява, суха тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн с тегло 5.100 кг. За намерено количество е съставен констативен протокол.Продължава работа полицейски инспектор.

БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 19 април 2019 година около 22:24 часа служители на РУ - Белене спират за проверка движещ се в крайдунавския град по улица "Димитър Благоев" лек автомобил "Форд транзит" управляван от 43-годишен от същия град. При извършената проверка на водача с техническо средство "Дрегер алкотест 7410", уредът е отчел- 1,61 промила алкохол. Издаден е талон за медицинско изследване, като водача не е дал кръвна проба във ФСМП -  Белене. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е прокурор от РП - Левски. Образувано е бързо прозиводство за извършено престъпление по чл.343 „б“, ал.1 от НК. Работата по случая продължава разследващ полицай.
          
На 20 април 2019 година около 23.55 часа в град Червен бряг, кръстовището на булевард "Христо Ботев" и улица "Екзарх Йосиф" е спрян лек автомобил "Мерцедес", собственост и управляван от 52-годишен местен жител. При проверка за алкохол с техническо средство "Дрегер - 7410" е установено, че водачът управлява с концентрация на алкохол 1,46 промила. Издаден е талон за медицинско изследване. 52-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 343 „б“, ал.1 от НК. Уведомен е районен прокурор. Работа продължава разследващ полицай.
          
ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
На 21 април 2019 година около 12:00 часа е получен сигнал за настъпило ПТП в град Плевен на улица "Хаджи Димитър". Произшествието е посетено от екип на сектор "Пътан полиция" при ОД на МВР. Установено е, че 32-годишен от град Кюстендил, като водач на "Рено Меган", при движение на заден ход, излизайки от реда на паркиралите автомобили,  блъска със задната част на автомобила пресичащата пътното платно пешеходка. Жената е 74-годишна от Плевен. Пострадалата е транспортирана до ЦСМП при УМБАЛ - Плевен. Прегледена е и е установено, че има фрактура на дясна тазобедрена става. Настанена е за лечение в клиника по ортопедия при УМБАЛ - Плевен без опасност за живота. Водачът и пешеходката са изпробвани за употреба на алкохол, като и двете проби са отрицателни. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. "б", във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.
         
ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 19 април 2019 година служители от РДПБЗН - Плевен са оказали две технически помощи – отстраняване на паднали дървета на пътното платно на главен пет Е83 град Плевен - село Тотлебен и в град Плевен ж.к. Сторгозия.

На 20 април 2019 година служители от РС ПБЗН – Плевен са потушили пламъци в суха трева в землището на село Къшин.

На 20 април 2019 година в 14:31 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в микробус „Ситроен Джъмпер“ в град Никопол на ул."Александър Стамболийски" в двора на ЦСМП. Инцидентът е станал по време на движение и от автомобила започнал да излиза дим и огън. До пристигане на дежурния екип шофьорът на линейката успява да погаси пожара с подръчни средства.

На 21 април 2019 годна огнеборци от РДПБЗН - Плевен са погасили три пожара в сухи треви. Инцидентите са регистрирани в землищата на село Опанец, град Червен бряг в местността"Маркова могила" и село Комарево. Служители на РС ПБЗН – Кнежа са потушили пожар в контейнер за разделно сметосъбиране в общинския център на улица „Марин Боев". Причини за произшествията са небрежност при боравене с открит огън.

На 21 април 2019 година са оказали техническа помощ - съдействие на ЦСМП за транспортиране на пациент с наднормено тегло в критично състояние в областния град на улица „Кала тепе“.

   СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 22 април 2019 | 09:14