МВР

ОД Перник

 

20 юни 2018

Да опазим природата от пожари

Необичайно високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на запалвания и последващи пожари в земеделските земи и горските територии.
Ежегодно пожарите в природата причиняват огромни загуби на страната и нанасят сериозни вреди на околната среда. Унищожава се природното богатство – горите, загиват различни животински видове, опожаряват се селскостопански сгради, съоръжения и жилища. Много са и регистрираните случаи на загинали и пострадали граждани от огнената стихия в бита и природата.
От началото на годината в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Перник са регистрирани общо 224 пожари, като за същия период на миналата година са били 384. Пожарите без загуби са 158 броя, а през същия период на миналата година 308 броя - близо 50% по-малко пожари в сухи треви в сравнение с миналата година. Пожарите в горския фонд от началото на годината до момента са 4 броя, като за същия период на миналата година са били 9 броя - отново близо 50% по-малко пожари.
Анализа на причините показва, че всички пожари в сухи треви и горски масиви са причинени от дейността на човека и само 2 % се дължат на природни явления.
В разгара на горещите летни месеци и предстоящата жътвена кампания, за да се предотвратят пагубните за природата и хората последици от пожари, е необходимо да се знае следното:

 • Със заповед на областният управител на област Перник е определен пожароопасния сезон в горите. Обръщаме внимание, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност през летния пожароопасен сезон. Забранено е паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд. Деянието е инкриминирано – чл.331, ал.2 от НК: „Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лв.”.
  Небрежното боравене с огън е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество. Затова трябва да се спазват правилата за палене на огън в гората. Мястото се определя след преценка на пожарния риск за околните насаждения, по възможност трябва да е в близост до вода (язовир, река, ручей, извор, чешма). Огнището се подготвя кръгло, с диаметър до 1 м и се огражда с венец от камъни с височина около 20 см. или се вкопава в земята, като извадената от него пръст се насипва по периферията. Огнището се огражда с минерализована ивица – това е ивица, почистена от цялата тревна маса до почвения слой. В никакъв случай огънят не се оставя без наблюдение. Мястото не се напуска от хората, преди да е напълно изгасен. При ветровито време не се пали огън - летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, той се разраства и обхваща огромни площи за кратко време;
 • Абсолютно недопустимо е да бъде изхвърлена незагасена угарка от цигара в леснозапалима среда. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ” да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея;
 • Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник;
 • Има случаи, в които техническа неизправност на машина или превозно средство, работещо в гората или земеделската земя може да причини огнено бедствие. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горските или земеделските територии, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
 • В случай на пожар - не губете време. Незабавно се обадете на телефон 112.

През летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас!

Стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Акцията обхваща времето от месец юни до месец август. Целта е да се ограничат причините и условията за настъпване на пътни произшествия с участието на подрастващи по време на летните месеци и ограничаване броя на пътните инциденти от този вид.
Загиналите деца при тежки пътни инциденти в периода юни – септември 2017 г. в страната са 21, а са ранени 509. В този период на територията на област Перник няма произшествия със загинали деца, а ранените са били 7.
Предвид факта, че голяма част от пътните произшествия в това число и с пострадали деца, настъпват поради ниска култура на поведение както на децата, така и на техните родители или на лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието им, с цел осигуряване по-безопасна среда при движението на подрастващите по пътищата на страната през летните ваканционни дни, е предвидено провеждане на срещи и беседи с ученици, на които ще се дават конкретни препоръки за игра на безопасни места по време на ваканцията. Ще се дискутира още управлението на велосипед съгласно изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) според възрастта на децата; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътни превозни средства.
Ще се разясняват административнонаказателната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни. Предвидени са  специализирани полицейски операции в дните, в които са планирани ученически празненства за края на учебната година в различните възрастови групи, както и в дните на официално закриване на учебната година и засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения.
Специализирани операции ще се провеждат и през месеците юли и август. Те ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.
Предвидени са съвместни проверки с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на управленията по образованието и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Създадена е организация за извършване инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; ще се извършват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

Препоръки за деца – пешеходци, велосипедисти, шофьори на моторни превозни средства и пътници

 

ЗА ПЕШЕХОДЦИ

 1. Използвай тротоарите
 2. Минавай през подлезите и надлезите
 3. Ходи срещу колите и най-вляво по банкета, ако няма тротоар
 4. Преминавай на зелено
 5. Пресичай на пешеходна пътека и се оглеждай в двете посоки
 6. Пресичай улицата бързо
 7. Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
 8. Преминавай с група хора или с възрастен, ако си несигурен

 

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

 1. Оглеждай се и използвай ръцете си, за да покажеш дали ще тръгваш, завиваш, заобикаляш или спираш
 2. Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
 3. Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
 4. Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
 5. Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
 6. Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
 7. Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
 8. Използвай велоалеята, ако има такава

ЗА ШОФЬОРИ

 1. Шофирай само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
 2. Шофирай трезвен
 3. Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш
 4. Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена винетна такса (при управление извън населените места)
 5. Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
 6. Приканвай пътниците да използват обезопасителни колани/ защитни каски
 7. Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
 8. Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия

ЗА ПЪТНИЦИ

 1. Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)
 2. Пътувай при трезвен водач
 3. Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
 4. Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
 5. Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
 6. Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
 7. Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
 8. Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца

 

Главна дирекция „Национална полиция“

Отдел „Пътна полиция“

 

 

19 юни 2018

Криминалисти задържаха перничанин за притежаване на наркотични вещества и незаконно оръжие и боеприпаси

Вчера, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник проверили 61-годишният И.Т. от областния град. Това станало на паркинг на голям магазин. При извършения му личен обиск, у него били открити и иззети 1, 6 гр. бяло прахообразно вещество, което реагирало на кокаин при направения полеви тест. Полицаите иззели от него и  пистолет „Макаров“ със заличени номера и 8 патрона. По-късно било претърсено жилището на И.Т., където органите на реда открили и иззели 12 патрона за пистолет „Макаров“, близо 6 грама кокаин и 14 монети, на които  археологическата стойност и произход ще бъдат установявани. Мъжът е задържан за 24 по Закона за МВР.
Започнато е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Перник и работата по случая продължава.

15 юни 2018

Демонстрации по повод 1- ви юни направиха пожарникари и полицаи

Служители от РСПБЗН – Перник и колегите им от Пътна и Охранителна полиция направиха демонстрации тази сутрин по повод 1-ви юни, Денят на детето.
Специален гост на събитието беше областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова. Губернаторът с интерес наблюдаваше децата и заедно с тях се включи в инициативата.
На събралите се малчугани в Градския парк бяха показани уредите за гасене на пожар, специализираните автомобили на пожарната, полицейските мотоциклети и автомобили и разбира се най-атрактивните за децата полицейски кучета. Малчуганите участваха в самите демонстрации, хващайки струйник и с интерес гасяха пожар. Много от тях скопчаваха шлангове и се снимаха на противопожарните автомобили, с полицейските кучета и на полицейските мотори. Преди това професионалистите им разказаха за професията „пожарникар“ и „полицай“, като децата с интерес слушаха и попиваха всяка казана дума.

           

 

01 юни 2018

С грандиозно тържество приключи обучението на първата група доброволци в Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ в Пернишка област

124 деца от региона получиха удостоверения, а петте отбора купи по случай успешното завършване

С грандиозно тържество днес приключи обучението на първата група доброволци в Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ в Перник. В двугодишния срок на обучение взеха участие 5 доброволни формирования  - две от Перник и по едно от Радомир, Брезник и Трън. 124 деца усвоиха различни интересни и полезни неща, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации, да се справят с различни предизвикателства - в къщи, в училище, на улицата и в планината, да знаят своите права и отговорности пред обществото, да се научат да работят в екип, да проявяват уважение и толерантност към различните от тях.
Целта на Програмата е постигната, отчетоха организаторите и партньорите. Ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност, стимулиране на прилежност и инициативност, както и повишаване на доверието към институциите са основни елементи на инициативата.
Със ставане на крака и звучене на химна на Р. България започна програмата по случай завършването. Препълненият до краен предел театрален салон при Обединения детски комплекс – Перник събра много гости, родители, учители, партньори и разбира се самите участници и техни връстници от 5-те училища в областта. 
Официални гости на тържеството бяха областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова и заместниците й, кметът на Община – Перник д-р Вяра Церовска и заместниците й, кметовете на общините Радомир, Брезник и Трън. Гост от ГДНП бе г-жа Ваня Славчева, национален координатор на програмата.  
Две години децата от ДПУ бяха обучавани от полицейски служители – инструктори по полицейска лична защита. Благодарение на тях доброволците усвоиха много ценни знания и практически умения по полицейска лична защита. Демонстрация на наученото представиха доброволци от Детско полицейско управление при 10 Основно училище „Алеко Константинов” – Перник, представили Областна дирекция  на МВР - Перник на национално спортно състезание в гр. София.
Демонстрации за всички присъстващи направи отбора по таекуондо на спортен клуб „Калоян Ладимекс” с треньор Калоян Ивов , печелили много медали в национални и международни спортни прояви и представяли достойно Перник.
Всички деца получиха удостоверения за завършено обучение, а купите на петте отбора връчиха областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова, кметът на общ. Перник д-р Вяра Церовска, кметът на кметство „Изток“ г-н Емил Костадинов, зам.-директорът на ОДМВР – Перник комисар Сашко Христов и старши комисар Димитър Попов – директор на ОДМВР – Перник.
Приветствие от името на директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски прочете директорът на ОДМВР – Перник, а г-жа Соколова и г-жа Церовска  поздравиха децата с успешното завършване и им пожелаха на добър час в нови предстоящи инициативи.
Накрая, както при всяко тържество младите бюстители  на реда хапнаха по парче торта, специално направена за случая и подарена от Областна администрация – Перник, която осигури и удостоверенията и купите.
Отборите и партньорите в инициативата направиха много снимки за спомен и си тръгнаха доволни от свършеното през двете години.

31 май 2018

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО