МВР

ОД Перник

 

07 окт 2019

Полицаи и горски провериха и инструктираха ловни дружинки в областта

199 ловци от няколко ловни дружинки бяха проверени и инструктирани в началото на новия ловен сезон 2019/2020 г. Инспектори по „Контрол на общоопасните средства“ при Районните управления на МВР и представители на Регионална дирекция по горите – Кюстендил обърнаха специално внимание на мерките за безопасност и сигурност, както и на тези за биосигурност и дезинфекция. Контролните органи призоваха за повече бдителност по време на ловния излет за установяване на умрели животни или такива с нетипично поведение. Акцентирано бе и на стриктното спазване на правилата за безопасност и изискването за пренасянето на огнестрелното оръжие. Всички ловци са изпробвани за употреба на алкохол, като нарушения не са констатирани. Съставен е един акт за установяване на административно нарушение на ловец в Радомирския район от служител на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, за липса на облекло с ярък сигнален цвят.
Засиленият контрол ще продължи през целия ловен сезон.

 

 

ОДМВР – Перник със специални мерки за сигурност по време на новия ловен сезон

Във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 г., от страна на полицията в региона са предприети редица мерки, които да гарантират безопасност и сигурност при ловуването на дребен и едър дивеч и диви свине.
Информацията беше изнесена днес, на пресконференция в сградата на Областната дирекция, в която участваха старши инспектор Митко Митков  и инспектор Калоян Павлов от отдел „Охранителна полиция“ и инспектор Росен Добринов от Регионална дирекция по горите  - Кюстендил.
„Вече сме провели срещи с представители на ловните стопанства. Ловуването ще се извършва при стриктно изпълнение на мерките за безопасност и сигурност, както и тези за биосигурност и дезинфекция“, заяви Калоян Павлов. Ще се следи за това, дали ловците са инструктирани от ръководителите на лова, както и стриктното спазване на правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждане на ловните излети. Участниците в групов лов на диви свине задължително трябва да бъдат екипирани по време на ловуването с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят. Полицията ще следи и за пренасянето на огнестрелното оръжие в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка.
От анализа на Главна дирекция "Национална полиция" е видно, че най-честите причини за допускане на инциденти са стрелба по шум, неясно видима цел или по такава с възможност за злополука. Използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня. Неправилно боравене с огнестрелно оръжие, напускане самоволно позицията определена от ръководителя на лова, употребата на алкохол и упойващи средства.
На ловните дружинки ще се извършват съвместни проверки заедно с горските и по време на излет. Ще се следи дали се спазват разпоредбите на Агенцията по храните, за пренасяне на убито прасе. Освен това ще се извършва дезинфекция на самите ловци и автомобилите им.
„Заради първия открит случай на африканска чума по свинете в Брезнишко се налага забрана за ловуване в радиус от 1 кв. километър от мястото, където бе намерен мъртвия глиган“, каза инспектор Добринов.

 

04 окт 2019

39-годишен е привлечен като обвиняем за престъпление против политическите права на гражданите

На 20 май тази година, с постановление на Районна прокуратура – Перник е образувано досъдебно производство по чл. 167, ал. 2 от НК. Проведени са множество действия по разследването от служители на ОДМВР – Перник, под ръководството на прокуратурата. Установено е, че 39-годишен мъж с постоянен адрес гр. Банкя, а живущ в пернишкото с. Мещица е предложил на няколко човека парична сума, за да гласуват за определена политическа партия по време на изборите за Европейски парламент. Мъжът е познат на органите на реда с кражби, измама и обсебване. През 2006 година е осъден от Софийски районен съд за обсебване. При доказване на вината му го заплашва наказание „лишаване от сводова“ от 1 до 6 години и „глоба“ от 10 до 20 хиляди лева.
Работата продължава съвместно с прокуратурата в областния център.

02 окт 2019

Директорът на ОДМВР – Перник и окръжния прокурор проведоха среща във връзка с предстоящите местни избори

Директорът на ОДМВР – Перник старши комисар Димитър Попов и окръжният прокурор на Окръжна прокуратура  - Перник г-жа Галина Антова проведоха работна среща. На нея присъстваха директорът на Териториална дирекция „Национална сигурност“ – Перник Красимир Костадинов, зам.-директорът на ОДМВР и началниците на отдели „Разследване“ и „Охранителна полиция“. Основен фокус на разговорите бяха предстоящите на 27 октомври и 03 ноември /втори тур/ избори за кметове и общински съветници. Двамата ръководители обсъдиха създадената организация и готовност за безпроблемното провеждане на вота в областта, както и въпроси от практически и организационен характер. Окръжният прокурор  съобщи, че в дните преди вота и на 27 октомври  и 03 ноември ще има дежурни прокурори. От страна на ОДМВР – Перник е сформиран Оперативен щаб с ръководител комисар Сашко Христов – зам.-директор. Всички служители на реда ще участват в обезпечаване на изборите и гарантиране на реда и сигурността преди и по време на вота. Със заповед на старши комисар Попов са определени специални групи, които да реагират при сигнали за купуване и продаване на гласове. Дежурни разследващи полицаи ще имат готовност да поемат всеки случай на извършено престъпление или постъпили данни за нарушения, свързани с изборния процес. Служители на полицията и пожарната ще направят проверка на всички помещения, където ще се провеждат избори. Уточнени са начините на взаимодействие с прокуратурата и преки телефонни връзки за контакти по всяко време.  
На срещата бяха обсъдени и други важни въпроси от взаимен характер – хода на досъдебните производства,  работата по спрени и прекратени дела, както и цялостната организация в ежедневната работа да прокуратурата и полицията.

02 окт 2019

В МВР е открита денонощна телефонна линия, свързана с изборния процес

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

От 27 септември до 4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са съотносими към дейността на МВР.

 

30 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР ПЕРНИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача