МВР

ОД Пазарджик

 

26 май 2017

В резултат на предприети професионални действия криминалисти на РУ-Пещера задържали мъж, участвал в телефонни измами

Разследването започнало веднага, след получен на 22 май сигнал от 67-годишна жителка на Пещера. Тя разказала, че на домашния й телефон позвънил мъж, който се представил за полицай. Обяснил, че разследва схема за поредни телефонни измами и я убедил, че ще помогне, ако временно им предаде всичките си налични пари и златни накити. Последвали и заплахи за живота и здравето на нейните близки, ако не изпълни разпореждането. Притеснена, жената приготвила 2100 лева и бижутата, които имала, и според инструкцията ги оставила на входната врата. Неизвестен мъж на средна възраст дошъл на адреса, взел плика и изчезнал.
Веднага след сигнала на жертвата бил сформирани екип от криминалисти, полицейски инспектори, експерт и разследващ полицай. В хода на предприетите действия те попаднали на следа, която ги отвела в брациговското село Бяга, където в жилището си бил задържан 63-годишният П.М. При претърсването в дома му униформените открили близо 5200 лева, 100 щатски долара, пет мобилни телефона и множество SIM-карти. Работата продължила интензивно и вчера под наблюдението на Районната прокуратура в Пещера. Според събраните до момента данни, от март до момента мъжът бил съучастник в извършването на пет телефонни измами на територията на родопския град. Жертвите били жени на възраст между 67 и 84 години, а взетата от тях сума възлиза на над 9000 лева, както и много златни накити. Спрямо тях са използвани добре познатите вече схеми за мними полицаи разследват телефонни измами или пострадал близък, нуждаещ се от животоспасяваща операция.
В хода на образуваното полицейско производство ще се установява и съпричастността на П.М. към други измами на територията на Пазарджишка област. След 24-часовото му задържане, с постановление на Районната прокуратура в Пещера, мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик предприемат мерки за нормалното и спокойно протичане на абитуриентските балове през месец май

Месец май е месец изпълнен с празнични дни и поводи за радостни преживявания. Предстои стартирането на традиционните абитуриентски балове в областта. За да не бъдат допуснати пътни инциденти с абитуриенти, извършването на престъпления и нарушаване на обществения ред от ОДМВР-Пазарджик и Районните управления областта са предприети редица мерки. Проведени са срещи с представители на учебните заведения за уточняване на графика за провеждането на баловете. Охраната на всяко едно от тържествата ще се осъществява от униформени служители на съответното полицейско управление. В заведенията с абитуриенти няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, носещи огнестрелно оръжие и боеприпаси или такива, които нямат отношение към събитието. Допълнителни патрули на „Пътна полиция” и „Охранителна полиция” ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата непосредствено преди започването на тържествената вечер, както и след нейния край. За целта служителите ще използват и записваща техника за документиране на извършените нарушения. Водачите на МПС ще бъдат проверявани за правоспособност, употреба на алкохол и рискови изпреварвания. Ще се следи и за неправилно превозване на пътници /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите.

Служители от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик са извършили проверки в питейни заведения, ангажирани с посрещането и настаняването на хора, по повод абитуриентските балове. Проверени са изправността на средствата за пожарогасене, инструктирани са собствениците и персонала за реагиране при случай на инцидент.

Ръководството на Областната дирекция на МВР в Пазарджик пожелава на абитуриентите и техните родители весели и безаварийни празници, радост и щастливи моменти !!!

  

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:

Спазвайте Закона за движението по пътищата

Погрижете се за своята безопасност

Ако ще шофирате, не пийте алкохол

Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него

Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала

При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление

Новите изменения в Закона за движението по пътищата

От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях се отнасят за управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.

Погрижете се за своята безопасност

Не позволявайте рисковото поведение на приятели да ви постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите! Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.

Ако ще шофирате, не пийте алкохол

Навреме си осигурете трезвен и опитен водач на празничната кола. Изпитият алкохол подвежда към „смели” решения, а крайният резултат е нежелан.

Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него

Това може да е родител или друг близък. Не се качвайте в кола с шофьор, който е употребил алкохол – вие сте в центъра на вниманието и имате право да поискате от останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърсете съдействие и от родителите или други близки.

Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала

Ако все още нямате шофьорска книжка, но имате известни познания, не ги демонстрирайте точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление

Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.

Родители, за сигурността на своите абитуриенти предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофира. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не сядат зад волана, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

 

 

 

 

 

 

18 май 2017

Добре оборудвана и умело прикрита в къща наркооранжерия намираща се в село Церово установиха служители на полицейския участък в Лесичово

Вчера екипи на участъка извършили проверка в къща, намираща се в близкото село Церово. Тя била обитавана и стопанисвана от 48-годишния С.Б. от София. На втория етаж мъжът обособил оранжерия за отглеждане и обработка на марихуана. Открити са общо 46 растения канабис засадени в саксии. Насажденията били с височина между 0.70 м и 1.30 м. В таванско помещение на постройката органите на реда открили и три полиетиленови чувала с около 3.500 кг суха листна маса, която при направения полеви наркотест също реагирала на марихуана. При извършения оглед служителите от участъка установили, че оранжерията е била старателно прикрита в къщата и оборудвана с всичко необходимо за засаждане и последващо отглеждане на наркотика. Иззети са електрически стабилизатори, нагнетателни лампи, въздушен абсорбатор, датчици за температура и влажност на въздуха, вентилатори. Мъжът е задържан за срок от 24 часа, а спрямо него е образувано полицейско производство. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава.

18 май 2017

В Пазарджик се проведе първото областно състезание „Детско полицейско управление” – 2016/2017

Краен победител в надпреварата и носител на призовата купа е детското полицейско управление при Начално училище „Никола Фурнаджиев” в Пазарджик

Оспорваната надпревара се проведе в зала „Васил Левски” в областния град. В нея се включиха общо 112 деца от структурите на детските полицейски управления при СУ „Христо Ботев” в гр.Септември, ОУ „Свети Патриарх Евтимий” в гр.Пещера, СУ „Св.Св. Кирил и Методий” в гр.Велинград, ОУ „Проф. Марин Дринов” в гр.Панагюрище и НУ „Никола Фурнаджиев” в гр.Пазарджик. На събитието присъстваха народния представител г-жа Даниела Малешкова, заместник-кметът на Община-Септември г-жа Ивалина Табакова, началниците на отдели „Разследване” и „Охранителна полиция” при ОДМВР-Пазарджик комисарите Блага Крайчева-Улева и Иван Дончев, инспектор Ваня Славчева от Главна дирекция „Национална полиция”, началници на полицейски управления в региона. Разбира се в залата бяха и представители на партньорите по проекта РУО, РЗИ, Българския червен кръст, Българската православна църква, директори на училища, преподаватели, както и много родители.

В състезанието децата демонстрираха знания и умения придобити в течение на изминалата учебна година в четири основни направления:

- оказване на долекарска помощ

- теоретична подготовка

- детска полицейска лична защита

- състезателна игра за ловкост и бързина.

За доброто настроение се погрижиха детски танцов ансамбъл „Албена” с ръководител Елена Велева при Младежки дом-Пазарджик, танцьори от брейк-школа „Безименните”, гайдаря Ангел Узунов от Пещера. Демонстрация на уменията си направиха възпитаниците на спортен клуб по карате шотокан „Тонус спорт” с ръководител Асен Василев.

Цялата зала притихна, когато на сцената се появиха водачите на служебни кучета от ОДМВР-Пазарджик със своите питомци. Те демонстрираха възможностите на четириногите си партньори за откриване на наркотични вещества, извършване на проверка на гражданин и задържане на агресивен нарушител на обществения ред.

В крайното класиране комплексен победител е тимът на детското полицейско управление при Начално училище „Никола Фурнаджиев” в Пазарджик. На второ и трето място се класираха отборите на ОУ „Проф. Марин Дринов” в гр.Панагюрище и СУ „Христо Ботев” в гр.Септември.

В края на събитието изпълнено с вълнения, емоции, силни страсти за победа, за всички деца имаше приготвена вкусна торта с фойерверки.

15 май 2017

ОДМВР-Пазарджик предприема комплексни превантивни мерки за противодействие на телефонните измами

 

 

Директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев разпореди извършването на комплексни мерки по противодействието на телефонните измами. През последните три месеца се забелязва тревожна тенденция за драстично зачестяване на опитите за телефонни измами, като в Пазарджик, така и в останалите общински центрове и малки населени места. Сценариите за измами са различни и извършителите постоянно сменят тактиката си използвайки различни способи за заблуда и умело манипулиране на жертвите.

От състава на областната дирекция се провеждат комплекс от мероприятия – превантивни и оперативни за предотвратяването, пресичането и разкриването на този вид престъпления, но за повишаване на ефективността им и най-вече акцентиране върху превантивния ефект е необходимо разширяване на техния обхват.

Изпратени са писма до кметовете на всички 12 общини в региона с апел за активизиране дейността на Местните комисии за обществен ред и сигурност. Във възможностите е на всяка комисия е да организира провеждането на местно ниво на разяснителни кампании сред хората, с акцент към възрастните и самотноживеещите. Като партньор ще бъдат привлечени и структурите на Регионална дирекция «Социално подпомагане. Нейните служители ще провеждат беседи с най-рисковата категория хора обект на телефонни измами.

На Началниците на полицейските управления в Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград е разпоредено провеждането на срещи с управители на банкови и пощенски клонове, лечебни заведения и общопрактикуващи лекари. До началото на Великденските празници на видни места ще бъдат поставени информационни брошури с най-актуалната информация за схемите на телефонните измами. Една от идеите е да бъде повишено вниманието на банковите служители към случаи, при които възрастни хора искат да изтеглят паричните си спестявания. С тях ще се провеждат беседи за риска от извършването на телефонни измами, най-често срещаните схеми за измами, като междувременно ще се уведомява полицейското управление обслужващо банковия клон.

ОДМВР-Пазарджик ще се обърне за съдействие и към всички регионални и местни медии за съвместни инициативи и още по-голяма активност в разяснителната кампания относно начините на извършване на телефонните измами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 апр 2017

ЗА ОД НА МВР ПАЗАРДЖИК

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО