МВР

Пътна полиция

 

Вторник, 21 септември 2021 г.
07:45 - 08:16 ч. (българско време)

На 21 септември 2021 г. от Главна дирекция "Национална полиция" на брифинг пред журналисти беше представена информация за активностите на територията на страната, посветени на Дните на безопасността на пътя, които се провеждат от 16 до 22 септември по инициатива на  Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.
Определеният за кулминационен ден на Дните на безопасността на пътя е в навечерието на националния празник на България Деня на независимостта и затова пътна полиция насочва усилията си към:
- подпомагане на движението преди празника за облекчаване на трафика;
- контрол над всички участници в движението по пътищата, като фокусът е върху нарушения, свързани с:
     - разсейването с мобилни електронни устройства;
     - неправилното пресичане на пешеходците;
     - отнемането на предимство на пешеходците;
     - управлението на превозни средства след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. 
Акциите на пътна полиция не се ограничават до Дните на безопасността на пътя и продължават с цел гарантиране безопасността на участниците при движението им по пътищата на страната.
Текущите данни* показват, че за времето от 16 до 20 септември 2021 г. на територията на страната са установени повече от 32 хиляди нарушения на Закона за движението по пътищата и Кодекса за застраховането, като съставените актове са повече от 2500, фишовете - повече от 9 хиляди, а издадените електронни фишове за нарушения на скоростните режими са над 20 500. Установените през същия период на миналата година нарушения са с около 1500 по-малко.
*Данните не са окончателни. 


Четвъртък, 16 септември 2021 г.
10:30 - 11:00 ч. (българско време)

На 16 септември 2021 г. старши комисар Борислав Муеров, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“, даде официален старт на Дните на безопасността на пътя, които се провеждат в България за шеста година под егидата  на министъра на вътрешните работи. Дните на безопасността на пътя се организират от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL и се провеждат от 16 до 22 септември в контекста на Европейската седмица на мобилността.

В България кампанията протича под мотото „ЛЕСНО Е ДА СПАСИШ ЖИВОТ! ПРОСТО СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА!“

За дните на безопасността пътна полиция получи подкрепата на Българската федерация по художествена гимнастика и лице на кампанията са олимпийските шампионки Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс.

Пред медийните партньори беше представена българската визия на кампанията и видеоклиповете с призива на олимпийските шампионки „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Дните на безопасността на пътя целят чрез повече хора и инициативи да се популяризира безопасното движение по пътищата, намаляването на жертвите при пътни инциденти и запазването на човешкия живот.

Повече информация за Дните на безопасността на пътя може да намерите тук.


Сряда, 16 септември 2020 г.

15:00 - 16:00 ч. (българско време)

Покана за провеждане на онлайн пресконференция – обявяване началото на събитията, свързани с Дни на безопасността на пътя на ROADPOL

Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL би искала да Ви покани на пресконференция за откриване на Дните на безопасността на пътя на ROADPOL 2020 г. ROADPOL е организацията на европейската пътна полиция, водена от полицейски служители с богат опит. Тя е ангажирана с намаляване на броя на загиналите и тежко ранените при пътнотранспортни произшествия по европейските пътища. Нашите членове са служителите на пътна полиция от различни европейски страни, но ние сме отворени и за държави извън Европа, защото не би трябвало да има граници за спасяването на живот.
Дневният ред на събитието е:

  • Изявление на г-н Волкър Орбен, президент на ROADPOL, и г-жа Никол Стейнгас, министър на вътрешните работи и спорта на провинция Рейланд-Пфалц, Федерална република Германия.
  • Предаване на живо от пътя на проверки за безопасност на движението.
  • Дискусия на тема „Безопасност на движението по пътищата“, включваща:
  • Г-н Матю Балдуин, Европейска Комисия, заместник-директор на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“;
  • Г-н Джонатан Пастмор, Световна здравна организация, Регионален офис за Европа, програмен мениджър – превенция на насилието и нараняванията;
  • Г-жа Елън Таунсент, Европейски съвет по пътна безопасност, директор по политиките;
  • Г-жа Нора Гуитет, Мишлен, корпоративен директор.

Събитието ще се проведе в Брюксел, Белгия, в сряда, 16 септември 2020 г., от 15:00 ч. до 16:00 ч. българско време (14:00 – 15:00 ч. централно европейско време).

За публичен достъп моля, натиснете  тук.

За медийни заявки  или за заявяване на специален медиен достъп до пресконференцията моля, натиснете тук.


Понеделник, 14 септември 2020 г.

На брифинг в столицата днес полицейски инспектор Мария Ботева от отде "Пътна полиция" на Главна дирекция "Национална полиция" съобщи за предприетите от пътна полиция на Република България действия за провеждането на национално ниво на Дни на безопасността на пътя на ROADPOL с мото "Остани жив! Пази живота!"
16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи, а инициативите на всички партньори са част от Дните на безопасността на пътя.
При възобновените акции на ROADPOL за контрол на движението по пътищата, посветени на Дните на безопасността на пътя и на Деня без загинали, акцентът между 14 и 20 септември е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Инспектор Ботева уточни, че отвличането на вниманието като причина за настъпване на произшествия не се отнася само до водачите, а и до пешеходците и пътниците, които с поведението си може да провокират рискова ситуация.

Участниците в брифинга заявиха готовността да участват в Дните на безопасността на пътя и се включиха в обща снимка с послание за НУЛА загинали на пътя.

ЗАЕДНО ЗА НУЛА ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ