МВР

Пътна полиция

 

Сряда, 16 септември 2020 г.

15:00 - 16:00 ч. (българско време)

Покана за провеждане на онлайн пресконференция – обявяване началото на събитията, свързани с Дни на безопасността на пътя на ROADPOL

Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL би искала да Ви покани на пресконференция за откриване на Дните на безопасността на пътя на ROADPOL 2020 г. ROADPOL е организацията на европейската пътна полиция, водена от полицейски служители с богат опит. Тя е ангажирана с намаляване на броя на загиналите и тежко ранените при пътнотранспортни произшествия по европейските пътища. Нашите членове са служителите на пътна полиция от различни европейски страни, но ние сме отворени и за държави извън Европа, защото не би трябвало да има граници за спасяването на живот.
Дневният ред на събитието е:

  • Изявление на г-н Волкър Орбен, президент на ROADPOL, и г-жа Никол Стейнгас, министър на вътрешните работи и спорта на провинция Рейланд-Пфалц, Федерална република Германия.
  • Предаване на живо от пътя на проверки за безопасност на движението.
  • Дискусия на тема „Безопасност на движението по пътищата“, включваща:
  • Г-н Матю Балдуин, Европейска Комисия, заместник-директор на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“;
  • Г-н Джонатан Пастмор, Световна здравна организация, Регионален офис за Европа, програмен мениджър – превенция на насилието и нараняванията;
  • Г-жа Елън Таунсент, Европейски съвет по пътна безопасност, директор по политиките;
  • Г-жа Нора Гуитет, Мишлен, корпоративен директор.

Събитието ще се проведе в Брюксел, Белгия, в сряда, 16 септември 2020 г., от 15:00 ч. до 16:00 ч. българско време (14:00 – 15:00 ч. централно европейско време).

За публичен достъп моля, натиснете  тук.

За медийни заявки  или за заявяване на специален медиен достъп до пресконференцията моля, натиснете тук.


Понеделник, 14 септември 2020 г.

На брифинг в столицата днес полицейски инспектор Мария Ботева от отде "Пътна полиция" на Главна дирекция "Национална полиция" съобщи за предприетите от пътна полиция на Република България действия за провеждането на национално ниво на Дни на безопасността на пътя на ROADPOL с мото "Остани жив! Пази живота!"
16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи, а инициативите на всички партньори са част от Дните на безопасността на пътя.
При възобновените акции на ROADPOL за контрол на движението по пътищата, посветени на Дните на безопасността на пътя и на Деня без загинали, акцентът между 14 и 20 септември е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Инспектор Ботева уточни, че отвличането на вниманието като причина за настъпване на произшествия не се отнася само до водачите, а и до пешеходците и пътниците, които с поведението си може да провокират рискова ситуация.

Участниците в брифинга заявиха готовността да участват в Дните на безопасността на пътя и се включиха в обща снимка с послание за НУЛА загинали на пътя.

ЗАЕДНО ЗА НУЛА ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ