МВР

Пътна полиция

 


Виждам те. Виждаш ме.


ВЕЛОСИПЕДИСТИ И ШОФЬОРИ НА КАМИОНИ С РАЗМЕНЕНИ РОЛИ

Приятели,
Нашата кампания продължава и през новата учебна 2019/2020 година!


Заедно продължаваме напред.
На 18 октомври 2019 г. - в СУ "Николай Катранов" - Свищов, от 13:30 ч., а на 31 октомври - в ОУ "Хан Аспарух" - Добрич, от 13:30 ч.Какво се случи до днес, може да видите по-долу.

На 11 октомври в 18 СУ "Уилям Гладстон" в София беше третото обучение. Теория и практика отново бяха ръка за ръка, деца и възрастни заедно преговориха основните правила и за малко си размениха ролите. "Виждам те. Виждаш ме." за пореден път провокира малки и големи - деца и възрастни, велосипеди и камиони - те са заедно на пътя!
 

На 4 октомври в СУ "Петко Рачов Славейков" - Кърджали  се проведе второто за тази учебна година обучение на тема “Виждам те. Виждаш ме.”
Необичайният урок започна с беседа и продължи в двора на училището. Множество деца се включиха в безопасната интеракция между велосипедистите и камионите, които се дивжат по пътищата.  

Главна дирекция „Национална полиция“ подкрепи превантивната кампания на „Волво груп България“ и „Транспрес“ „Виждам те. Виждаш ме“, която е част от глобалната инициатива „Спри. Огледай се. Помахай“. През учебната 2018/2019 година обучения се проведоха в училища от София, Пловдив, Велико Търново и Варна. През следващата учебна година организаторите ще продължат кампанията и в други училища в страната. 


VOLVO


На 19 септември в Професионална гимназия по транспорт гр. Бургас се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.” за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя.
В 10:20 часа в двора на Професионалната гимназия по транспорт (адрес: гр. Бургас, ж.к. Лазур, бул. „Демокрация“ №5) обучителите от "Волво груп България", "Транспрес" и сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас поднесоха на учениците, учителите и гостите на урока много изненади!

 

***

Последната среща велосипед - камион за учебната 2018/2019 година година беше в ОУ "Захари Стоянов", кв. "Чайка", гр. Варна

Подготовка за беседата

Над 60 ученици участваха на 7 юни 2019 г.  в обучението и демонстрацията. По проекта на децата беше представено как изглежда пътното движение от кабината на големия камион, какво вижда и не вижда с очите си шофьорът и как му помагат огледалата, монтирани отвън на кабината.
Инспектор Димитър Димитров от „Пътна полиция“ – ОДМВР - Варна представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя. 
Инспекторите от полицията

„За нас е важно да представим на децата по интересен начин правилата за движение по пътищата с участието на велосипедист. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има много повече огледала от нормалната кола и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така те сами разбират от какво трябва да се пазят, когато са на пътя. Безопасното движение е споделена отговорност от всички и съм благодарен както на Главна дирекция „Национална полиция“, така и на училищата, с които заедно организираме обученията. Гордея се и с нашите служители от цялата страна, които станаха доброволци-обучители в кампанията. Това е добър показател за отговорността на обществото. Ние искаме да достигнем до деца от различни градове на страната и ще продължим кампанията в началото на новата учебна година.“, коментира управителят на "Транспрес" Веселин Стоянов.

Демонстрации

Участници в демонстрациятаКамиони и велосипеди - среща

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 30.05.2019 г. при ТПТП с участието на велосипедисти са загинали 5 участници на пътя и са ранени 104.

Във Велико Търново товарен автомобил влезе в училищния двор като част от  международното обучение за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Над 50 ученици във Велико Търново участваха на 30 май 2019 г. в демонстрация с камион по програмата „Виждам те. Виждаш ме.

Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме”, се проведе във великотърновското ОУ „Патриарх Евтимий“. В него взеха участие над 50 деца. Учениците бяха запознати със спецификите на движението на товарните автомобили на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 50 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са „мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Инспектор Пенчо Христов от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Велико Търново представи правилата за велосипедистите на пътя.
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 30.05.2019 г. при тежки ПТП с участието на велосипедисти са загинали 4 участници на пътя и са ранени 99. За миналата 2018 година са загинали 21 велосипедисти. Във Велико Търново през миналата година са ранени 7 и е загинал един водач на велосипед, от началото на годината ранените при ПТП велосипедисти в града са 2.

„Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция „Национална полиция”.

  ВЕЛИКО ТЪРНОВО                                                                                 „Много се радвам, че за трети път организираме
                                                                                  обучението „Виждам те. Виждаш ме.“
                                                                                  Стартирахме в София, след това бяхме в Пловдив,
                                                                                  а днес сме във Велико Търново.


До края на учебната година планираме и във Варна да направим обучение. За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички. Гордея се с нашите служители от цялата страна, които станаха доброволци-обучители в кампанията. Това е добър показател за отговорността на обществото“, коментира управителят на „Транспрес“ Веселин Стоянов.

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ през последните година се регистрира активност на велосипедистите в движението по пътищата. Ето защо организаторите планират кампанията да продължи и през следващата учебна година в още български градове.

Повече от 100 деца от пловдивското ОУ "Васил Левски" участваха в образователната програма с камиони и велосипеди  

ОДМВР - Пловдив се включи в обучението на деца  по международната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме." на “Volvo Trucks”.
Пловдив

В класната стая влязоха
професионални шофьори на камиони
от  логистичната компания “Транспрес” 
и полицейски инспектор Ботьо Гиргинов от
сектор "Пътна полиция " на областната
дирекция.

Пловдив

Пловдив

На 17 май ученици от ОУ “Васил Левски” в Пловдив
се запознаха със спецификите на движението
на камионите на пътя,
кои са най-честите рискови ситуации
и как може да ги избегнат.


С помощта на  обучителите децата си припомниха
правилата за велосипедистите до и над 12 години,

Пловдив

а след това се качиха в кабината на камиона и

лично провериха къде са “мъртвите точки”,
в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Пловдив

Представени бяха основните препоръки и практически съвети в програмата “Виждам те. Виждаш ме.”


В 51 СУ "Елисавета Багряна" в столицата беше даден стартът на кампанията "Виждам те. Виждаш ме."


На 19.04.2019 г., Световния ден на велосипеда, след кратко теоретично обучение ученици от ІV и VІІІ клас на 51 СУ „Елисавета Багряна“ в София имаха задачата да отбележат кои от маркираните на специална схема велосипедисти ще видят, ако са шофьор на камион. 

Тест

Децата заеха шофьорското място и с помощта на инструкторите провериха резултатите си от теста. С размяна на ролите децата-велосипедисти се превърнаха във водачи на товарен автомобил, а шофьорите се качиха на колела и симулираха ситуации „виждам те – виждаш ме“.

VOLVO

Учениците проявиха особен интерес към паркирания в двора на училището товарен автомобил, в който можеха свободно да влезнат и да погледнат своя собствен свят с Какво виждат шофьорите?други очи.
Към шофьорската кабина


Обучението помогна на деца и възрастни да разберат, че има "мъртви зони" в огледалата, които използват водачите, за да виждат движението отпред, отляво и отдясно на камиона, и запомниха, че шофьорът няма видимост какво се случва зад товарния автомобил и това място е една от опасните точки. 
В опасна зона

ЗА КАМПАНИЯТА 

КРАТЪК УРОК

КРАТКА СТАТИСТИКА


Отдел "Пътна полиция"
Главна дирекция "Национална полиция"