МВР

 

ОФИЦИАЛЕН СТАРТ НА ПРОЕКТ "ИЗГРАЖДАНЕ КАПАЦИТЕТ НА ЕКСПЕРТИ ПО КРИМИНАЛИСТИКА"

На 16.05.2013 г. бе даден официален старт на проект "Изграждане на капацитет на експерти по криминалистика", изпълняван по Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Тематичен фонд „Сигурност".
На церемонията по откриване присъстваха посланикът на Конфeдерация Швейцария у нас Н.Пр. Регина Ешер, както и представители на Швейцарското междинно звено, Националното координационно звено, Академия на министерство на вътрешните работи, Научноизследователски институт по криминалистика и криминология - министерство на вътрешните работи и Училище по криминалистика-Факултет по право и наказателно-правни науки,Университет на Лозана, Швейцария .
В приветствието си при официалното откриване на проекта ректорът на Академията на МВР професор доктор Йордан Пенев благодари на швейцарската страна от името на ръководството на МВР и пожела успех на участниците в проекта.
Приветствия бяха отправени от н.п. г-жа Ешер, директора на  Научноизследователския институт по криминалистика и криминология г-жа Добринка Маркова и от заместник директора на Училището по криминалистика – Факултет по право и наказателноправни науки към Университета на Лозана, Швейцария, професор доктор Кристоф Шампо.
Проектът е на стойност 1 176 470 швейцарски франка, като националното съфинансиране е в размер на 176 470 швейцарски франка. Партньори по проекта са Академията на МВР, Научно-изследователския институт по криминалистика и кримонология и Училището по криминалистика – Факултет по право и наказателноправни науки към Университета на Лозана, Швейцария.
Проектът има за цел изграждане на съвременна материална база, правилно структурирано специализирано обучение и осигуряване на добра практическа подготовка за използване на съвременни методи и технически средства за събиране и изследване на веществени доказателства както и укрепване на капацитета на експертните служби на Министерството на вътрешните работи в процеса събиране и изследване на материални следи от местопроизшествия ,за да отговарят на критериите на най-добрите европейски практики в областта на криминалистическите изследвания.

  DSCN5466_1