МВР

ОД Монтана

 

24 яну 2022

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес:
e_uslugi.mvr.bg. 

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg. 

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 17 януари - 21 януари 2022 г.
ОДМВР Монтана - 545
РУ Лом - 223
РУ Берковица - 83
РУ Вършец - 56

5 опита за измами по телефона през седмицата в област Монтана

по щастлива случайност възрастна жена от гр. Берковица не предаде 3 600 лв и 10 сребърни пръстена на телефонни измамници

  ОД МВР Монтана предупреждава жителите на областта, че отново зачестяват опитите за измами по телефона. За три дена тази седмица в Монтана и Берковица са регистрирани 5 опита за измами. Обажданията са получени на телефоните на възрастни жители на областта.
 Актуалната схема за седмицата, приложена при 4 от обажданията, е искане на пари под предлог за провеждане на полицейска операция и задържане на престъпници. На три възрастни жени – две от Берковица и една от Монтана, били поискани суми в размер на 60 000 лв. За щастие те се усъмнили и подали сигнали за измамите на тел. 112.
 Друга жена обаче, на 75-годишна жителка на гр. Берковица, днес получила същото обаждане и веднага се съгласила да помогне. Тя приготвила 3 500 лв и 10 сребърни пръстена, излязла от дома си и ги поставила под кошче - място, което уговорила по телефона с мнимия полицейски служител. По щастлива случайност в близост се намирал работник от гр. Монтана, който видял как жената с мобилен телефон в ръка оставя парите. Мъжът се досетил, че пред очите му ще бъде реализирана поредната телефонна измама, взел телефона от ръцете на жената и й върнал парите.
През седмицата измамници са поискали пари от порядъка на 20 000 лв по схемата за извършване на операция на пострадал близък.
Сценариите за измами по телефона са различни.
Най-разпространени са –искане на пари за спешна операция на близък; освобождаване от арест на водач, предизвикал пътен инцидент със загинал човек; заразени близки и роднини с болест и искане на пари за скъпоструващи ваксини; нужда от пари за освобождаване на колетна пратка; закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин; нужда от преводач - извършителите се представят за началници на районни управления.

Гражданите трябва да знаят, че измамниците са добри актьори, които разполагат с богат набор от техники за заблуда. В повечето случаи те са изключително ловки и изобретателни и обикновено хората, станали техни жертви, им помагат с наивността си. Най-често потърпевши на такива престъпни схеми са хора над 65-годишна възраст, които по-трудно реагират на емоционалния стрес. Важно при такъв тип измами е да се отклони вниманието от силната в момента емоция.
Напомня се на гражданите в никакъв случай при подобни телефонни обаждания от непознати, представили се за лекари, адвокати, полицаи или роднини, да не предприемат разплащания чрез трети лица, понякога и чрез услужливо изпратени шофьори на таксиметрови автомобили. Такова настояване за даване на пари по този начин е сигурен белег за измама!
И още един съвет - при всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да е било по изпълнение на исканията, се съветвайте с близки хора или съседи, на които със сигурност знаете телефонните номера. Позвънете и на Вашия полицейски инспектор по местоживеене или на тел. 112.


27 яну 2022

Девет криминални престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция на РУ Лом

  Вчера екипи на РУ Лом и сектор „Специални тактически действия“ на ОДМВР Монтана са провели специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност на територията на РУ Лом. В хода на планираните мероприятия са извършени проверки на 23 обекта, 81 МПС и 125 лица. Съставени са 8 акта за установени административни нарушения - 2 акта и 20 фиша по ЗДвП, 2 акта по ЗБЛД, 2 акта по Закона за горите, акт по Закона за застраховането и акт по ЗНССПЕЕН.
 В хода на акцията са разкрити 9 криминални престъпления – открита е домашна наркооранжерия в село Долно Линево, притежатели на наркотични вещества и незаконен насипен тютюн от гр. Вълчедръм и с. Сталийска махала, двама извършители на домови кражби в селата Медковец и Ковачица, нарушител на домашна карантина и трима притежатели на незаконна дървесина.
 В полицейския арест на РУ Лом за 24 часа е задържан 38-годишен криминално проявен от крайдунавския град, в чието мазе на къща в ломското село Долно Линево е открита наркооранжерия със система за вентилация и отопление и засадени в нея 33 растения от вида на конопа, с височина от 10 см до 130 см, с общо тегло 237 грама. От съседно помещение в мазето е иззет полиетиленов плик и стъклен буркан, съдържащи общо 231 грама суха зелена листна маса канабис.
Бързо производство за притежание на наркотични вещества е образувано след проверка на 26-годишен жител на гр. Вълчедръм, в когото били открити 0,74 грама канабис.
 По „горещи следи“ е установен криминално проявен и осъждан извършител на кражба от частен дом в с. Медковец, който отнел 80 кг желязо, ел. мотор и 2 медни котли от къщата на свой съселянин. Част от откраднатите вещи са върнати на собственика.
 Установен е 29-годишен криминално проявен и осъждан извършител на кражба в село Ковачица. Той върнал на собственика му 100-метров четирижилен кабел, който отнел от къщата му в дните около Коледа.
 Преписка за неспазване на домашна карантина е образувана след проверка в жилището на 19-годишен жител на село Василовци.
 От частен дом в село Сталийска махала, обитаван от 60-годишен жител, е иззета кутия с безакцизен насипен тютюн.
 На територията на общините Брусарци и Якимово са съставени актове по Закона за горите на трима местни жители за престъпления по чл. 235, ал. 2 от НК. Двама от тях съхранявали в дворовете на къщите си общо 1 куб. незаконна дървесина, а третият бил заловен да превозва с каруца дърва за огрев, без документи за произход.


Снимки от наркооранжерията в село Долно Линево

27 яну 2022

Полицията издирва издирва 11-годишно момиче

Любка Серафимова Михайлова от гр. Вършец, област Монтана е в неизвестност от 22 януари

  РУ-Монтана издирва 11-годишната Любка Серафимова Михайлова, от гр. Вършец. Според информация от близките, в петък, 21 януари детето отишло на гости с майка си в дома на своя вуйчо в монтанското село Сумер, на около 20 км от Вършец. В събота, между 16,30 часа и 17 часа момичето излязло от къщата на вуйчо си и не се прибрало. Роднините подали сигнал за изчезването му в полицията.
  В РУ Монтана незабавно е създадена организация за издирването на изчезналото дете. В предприетите оперативно-издирвателните действия участват екипи от РУ Монтана, ОДМВР Монтана, от местните подразделения на пожарната и жандармерията, от Школата за подготовка на водачи на служебни кучета в гр. Берковица, експерти от ГД „Национална полиция“. В издирването, предприето още в събота, се включили и 40 жители на селото. Извършени са претърсвания на района и издирване с водолазен екип на преминаващата в близост река Ботуня. Оперативно-издирвателните действия продължават.
 В деня на изчезването детето е било облечено с жълто яке и шарен клин. Любка е висока около 120 см, страда от детска церебрална парализа, движенията и говорът й са затруднени.
 Умоляват се гражданите, които могат да дадат информация по случая да се обадят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

25 яну 2022

Започват засилени проверки за спазване на правилата за движение по пътищата

Фокусът е върху най-уязвимите участници

  От днес до 30 януари е в ход специализирана полицейска операция, в чийто фокус са най-уязвимите участници в движението по пътищата – пешеходците, съобщават от ГД“Национална полиция“.
  Екипите на Пътна полиция ще следят за спазване на правилата от страна на водачите на превозни средства спрямо пешеходците, най-вече за недопускане отнемането на предимство. Същевременно ще се контролира и недопускането на нарушения от самите пешеходци - пресичане на необозначени за това места и внезапно навлизане на платното за движение.
  От началото на годината до момента в страната са регистрирани 88 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци, трима души са изгубили живота си. През изтеклата седмица в страната са констатирани над 600 нарушения, извършени от пешеходци – най-вече пресичане на необозначени за това места и минаване при червен сигнал на светофара.

21 яну 2022

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО