МВР

ОД Монтана

 

Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

 От днес до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите.
Подобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голeми в сравнение с другите тежки инциденти на пътя.
 Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.
 Проверките ще се правят по метода “широкообхватен контрол” и ще се следи и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и за платена винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Проверки ще бъдат извършвани и за транспортиране на нелегални мигранти; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия и крадени стоки; превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.
 

15 окт 2018

Ръководителите на доброволните формирования по пожарна безопасност и защита на населението от цялата страна се обучават в Центъра за професионална квалификация в град Монтана

Заявки за участие се подават от общините до РДПБЗН – Монтана в срок до 3 седмици преди началото на съответния курс на e-mail: [email protected]

 Двуседмично обучение на регистрираните към общините ръководители на доброволни формирования по пожарна безопасност и защита на населението се провежда в Центъра за професионална квалификация на ГДПБЗН в град Монтана от 01.10.2018 г. до 12.10.2018 г.    
 Съгласно програмата на Академията на МВР курсът протича в два модула: „Организация и управление” и „Пожарогасителна и спасителна дейност”. 
 На общините и ръководителите на доброволците през 2018 г. се предлагат курсове в Центъра за професионална квалификация на ГДПБЗН в град Монтана при сформиране на група от минимум 7 участника в следните периоди:
1. от 05.11.2018 г. до 16.11.2018 г.
2. от 19.11.2018 г. до 30.11.2018 г.
 Заявки за участие се подават от общините до РДПБЗН – Монтана в срок до 3 седмици преди началото на съответния курс на e-mail: [email protected]

11 окт 2018

Криминалисти от ОД МВР Монтана изясняват обстоятелствата около инцидент с прострелян 17-годишен край Монтана

 Към 12,30 часа в полицията в Монтана е получен сигнал за простреляно момче край Монтана. Сформирана е оперативно-следствена група, извършен е оглед в местността Младата ливада в землището на областния град. Криминалистите са установили, че от произведени с неустановено към момента оръжие три изстрела, единият е прострелял в главата 17-годишен  от Монтана, докато той заедно с 58-годишния му дядо преминавали през местността с каруца. Младежът е починал на място. 
Служителите  от ОДМВР-Монтана и Зоналното жандармерийско управление незабавно са предприели заградителни действия в района, засилено е полицейското присъствие. В резултат на предприетите мерки за издирване на извършителя е установен заподозрян мъж от Монтана. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на Окръжна прокуратура Монтана.
 

09 окт 2018

Ст. комисар Ивайло Антонов връчи ключовете на 17 нови служебни автомобила

до дни Зоналното жандармерийско управление - Монтана ще получи 15 нови високопроходими автомобила

 На церемония пред РУ Монтана директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Ивайло Антонов връчи ключовете на 17 нови високопроходими автомобила.  Автомобилите, от които 3 VW Tiguan и 14 Great Wall Hover, са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.
 Освен за охрана на граничните райони новата високопроходима техника ще бъде използвана и в малките населени места за охрана на обществения ред и противодействие на конвенционалната престъпност, съобщи ст. комисар Антонов. 
 Разпределението по Районни управления в област Монтана е 3 автомобила – за РУ Вършец, 3 – за РУ Берковица и 11 за РУ Монтана. Предназначените за РУ Монтана ще бъдат използвани от служителите на Участък „Чипровци”, Участъка в с. Георги Дамяново, Участък „Огоста”, Участък Бойчиновци, служителите от охрана на обществения ред на РУ Монтана и от „Териториална полиция”.
 Новите автомобили са оборудвани с комуникационен терминал ТЕТРА, система за автоматична идентификация на регистрационните номера на моторните превозни средства, таблетно устройство, светлинно-звукова система, конуси с разтегателни бариери.
 По същия проект Зоналното жандармерийско управление - Монтана до дни ще получи 15 високопроходими автомобила. Новите автомобили ще допринесат за по-голямото покритие на малките населени места и противодействието на битовата престъпност.

Церемонията по връчването на новите служебни автомобили в столицата се състоя през почивните дни, където в присъствието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев министърът на вътрешните работи връчи 341 нови служебни автомобила. Автомобилите са предназначени за 9 областни дирекции на МВР: Благоевград, Бургас, Видин, Монтана,  Перник, София-област, Хасково, Ямбол, Кюстендил и Дирекция "Жандармерия".
 

08 окт 2018

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО