МВР

ОД Монтана

 

15 мар 2023

ОДМВР-Монтана обявява денонощни телефони, на които ще се приемат сигнали за нарушения и престъпления против политическите права на гражданите

     Областна дирекция на МВР - Монтана уведомява гражданите, че могат да подават денонощно сигнали за нарушения или престъпления, съотносими към отговорностите на МВР във връзка с предстоящите избори за народни представители на 02 април 2023 г. 
 

     Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите, както следва:
Районно управление - гр. Монтана – тел. 096 / 396 323 и 396 500
Районно управление – гр. Лом – тел. 0971 / 66223, 66225 и 096/396557
Районно управление – гр. Берковица – 0953 / 88710, 88720 и 096/396 558. 

 От 2 март до 3 април 2023 г. включително в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/90 112 98 и имейл
[email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори.
 
      Откриването на телефонните линии е част от предприетите във вътрешното министерство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на предстоящите избори.


Дирекция „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите

  В седмицата преди 02 април 2023 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР, РУ и участък към РУ за дните от 28 март до 01 април 2023 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 02 април 2023 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 01.04.2023 г. (събота) и на 02.04.2023 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
 
УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН - 02  АПРИЛ 2023 Г.
 


15 мар 2023

Седмо СУ „Йордан Радичков“ в гр. Монтана благодари на сектор „СОД“ при РДПБЗН Монтана за участието им в проект за превенция на пътно-транспортните произшествия при подрастващи

  Ръководството на учебното заведение изпрати благодарствено писмо на противопожарната служба в областния град, с което изказва благодарност на инспекторите Петър Тиков и Мариела Славеева, служители от сектор „Специални оперативни дейности“ при РДПБЗН Монтана.
 Двамата инспектори участвали в училищен проект по темата за превенция на пътно-транспортните произшествия при подрастващи. С презентация на слайдове, показващи снимки от реални пътно-транспортни произшествия в област Монтана, те запознали учениците от 8, 9, 10, 11 и 12 клас с рисковете при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, при управление на МПС от малолетни и непълнолетни неправоспособни водачи, както и при управление на велосипед и непознаване на основните правила за движение по пътищата.
 Подрастващите научили и стряскащата статистика, според която България е на едно от първите места в Европа по брой и сериозност на ПТП с младежи. 
 Инспектор Тиков насочил вниманието на учениците към рисковете, които крие направомерното получаване на свидетелство за управление на МПС, както и управлението на мотори с висока скорост, непознаването и неспазването на правилата за движение по пътищата.
 В края на презентацията били показани и снимки на спасено коте от катастрофа, с което отново било акцентирано, че животът е най-ценен, а спасителите полагат максимални усилия както при спасяването на хора, така и при спасяването на животни.
На финал учениците обещали да бъдат отговорни и внимателни на пътя и да сигнализират органите на реда, ако станат свидетели на законови нарушения.
15 мар 2023

Спад на криминалните престъпления с 35% през месец февруари в област Монтана

 През месец февруари 2023 г. на територията на ОДМВР Монтана са регистрирани 93 криминални престъпления, спрямо 145 за същия месец на предходната година, което е намаление с около 35 %, сочат данните на полицейската статистика.
Престъпления против собствеността - намаление от около 35 %, в сравнение с месец февруари 2022 г. /33 криминални престъпления, при 51 през 2022 г.
Престъпления против личността запазват нивото си / 16 престъпления, при 17 през 2022 г./.
Грабежи – един грабеж, при липса на регистрирани за месец февруари на 2022 г.
Кражби – намаление с около 47 %. / 23, срещу 44 за февруари 2022 г./.
Измами – една регистрирана измама за месец февруари 2023 г., при 3 за месец февруари 2022 г.
Умишлени убийства – през периода февруари 2023 г. не е регистрирано умишлено убийство, при едно от битов характер, за същия период на 2022 г.
Посегателства спрямо МПС – 1 бр., приа 2 бр. за месец февруари на 2022 г.
Палежи – 6 палежа са регистрираните за февруари 2023 г. палежи, срещу 4, регистрирани за месец февруари 2022 г.
Наркотици – запазване на нивото, регистрирани за месец февруари 2023 г. са 6 престъпления, срещу също 7 за същия период на 2022 г.
През месеца е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК / за подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закон/, по което са задържани две лица. Проведени са 12 СПО за установяване на незаконно пребиваващи лица на територията на страната, при които са установени 39 незаконно прибеваващи граждани на Сирия.

През месец февруари т.г в област Монтана са настъпили 38 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали двама граждани, а 13 са ранени. Броят на тежките пътни инциденти през месеца е 9.
В сравнение със същия месец на 2022 г., ПТП-тата са били 52 /намалението е 14/, няма загинали граждани, ранените са били 19 / с 6 повече/.
 Установените нарушения на ЗДвП през миналия месец са 2 009, като от тях 1 129 са нарушения на скоростните режими. През месеца са съставени 263 акта и 581 фиша. Най-голям е броят на глобените за неспазване на предимство, знаци и сигнали – 207. Следват санкционираните за неизползване на обезопасителни колани и каски – 128, водачите с нередовни пътни документи – 102, глобените за неправилно спиране и паркиране – 57 и за управление на технически неизправни МПС - 29. Заловени са 16 шофьори, движели се без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Броят на установените неправоспособни водачи е 10; на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол – 8; на употребили наркотични вещества - 6. През месеца са глобени 16 пешеходци и 8 водачи, ползвали мобилен телефон по време на шофиране. Установени са още 215 други нарушения на водачите и 62 други нарушения на ЗДвП.

14 мар 2023

Важно за гражданите, чиито лични документи са с изтичащ срок на валидност

  Уважаеми граждани,

В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност с изтичащ срок на валидност.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
Всички лица с постоянен адрес на територията на област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2; тел. за връзка: 096/ 396 355, 396 405 и 396 401
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Участък гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана и звената БДС в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и Участък гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес:
e_uslugi.mvr.bg

Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg. 

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през 2022 г. – 949 бр. 2023 г. – 4 977 бр.
- Изтичащи паспорти през 2022 г. – 2 295 бр. 2023 г. – 4 988 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2022 г. – 1 707 бр. 2023 г. – 3 912 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 06 март - 10 март 2023 г.
ОДМВР Монтана - 204
РУ Лом - 30
РУ Берковица - 29
Участък Вършец - 9 

14 мар 2023

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО