МВР

ОД Монтана

 

1 223 пътни превозни средства са проверени при 20 специализирани полицейски операции при акция „Зима” в област Монтана

  Според статистиката на Пътна полиция при преминаване към зимния сезон се увеличава броят на пътно-транспортните произшествия, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия. Това налага вземането на извънредни мерки от страна на пътните полицаи в преходния адаптивен период за водачите. В тази връзка през месец ноември на територията на цялата страна се проведе акция „Зима”, при която бе извършен засилен контрол на техническата изправност на автомобилите - светлинна уредба, оборудване на автомобилите със съответните гуми, изправност на чистачките и други.
  20 специализирани полицейски операции са реализирани по време на акцията в област Монтана – 7 през първия етап в дните 1/8-ми ноември в кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата", 6 – през втората кампания от 9/22 ноември „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” и 7 – през третата кампания от 16/30 ноември „Безопасно шофиране през зимата”.
  В хода на акция „Зима” пътните полицаи са извършили проверки на 1 223 пътни превозни средства – 1 064 леки автомобила, 131 товарни автомобила, 23 пътни превозни средства с животинска тяга, 2 велосипеда, 1 бр. селскостопанска техника, 1 мотоциклет и 1 мотопед. Констатирани са 329 неизправности – 76 по осветителните системи и сигнализацията, 10 случая на разкъсани или износени гуми и 243 други нарушения.Съставени са 156 акта и 216 глоби с фиш. Шест пътни превозни средства са спрени от движение. Съставени са 2 акта на водачи на каруци и 7 акта и 3 глоби с фиш на пешеходци. Изготвени са - предписание до АПИ за отстраняване на недостатъци на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътната маркировка и 2 предписания до местните органи за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъците на пътните настилки, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка.
          
 

12 дек 2018

ОДМВР Монтана отчита намаление на престъпленията и на жертвите на ПТП от началото на 2018 г.

данните представиха на брифинг началник група „Оперативен анализ и полицейска статистика” ст. инспектор Петър Петров и н-к сектор „Пътна полиция” при ОД МВР Монтана гл. инспектор Елвис Иванов

           20% намаление на престъпността отчита ОДМВР Монтана от началото на 2018 г. към настоящия момент в сравнение с предходната година. През периода са регистрирани 1 487 престъпления, като през същия период на 2017 г. броят им е 1 872. Процентът на разкриваемост е паднал с 5% -  38% /при 43% за 2017 г./. Статистическите данни сочат намаление на почти всички видове престъпления – с 8% са намалели престъпленията против личността, с 13% - престъпленията против собствеността, с 28% - общоопасните престъпления, с 33% - грабежите, кражбите – със 7%, измамите – със 73% / 78бр. през 2017 г. при 21 бр. за 2018 г./, убийствата са 2, намаление при посегателствата срещу МПС – с 23%, при палежите – с 38%, 3% намаление при престъпленията, свързани с наркотици.
          През месец ноември на настоящата година също се отчита намаление на престъпленията в полицейската статистика. Регистрираните престъпления от общ характер са 228, установени са 24 извършители. 7 от извършителите са автори на престъпления против собствеността, 6 са установените извършители на кражби, един извършител на измами в гр. Монтана и 2-ма извършители на престъпления, свързани с горското стопанство. Полицейските данни сочат, че най-голям брой извършителите са на възраст между 18 г. и 30 г. - 29%. 8% от извършителите са на възраст под 14 г., 8% - са между 14 г. и 17 г. и 3% - над 40 г. През ноември 135 граждани от област Монтана са станали жертви на престъпления, като повечето от тях са възрастни хора. 83 от тях са пострадали от престъпления против собствеността, 31 от престъпления против личността, 7 – от общоопасни престъпления. 64% от жертвите на престъпления са над 40 г., в границата от 30 г. до 40 г. – 19%, от 18 г. до 30 г. – 11% и 3% - под 18 г. 
         През ноември са проведени 139 специализирани полицейски операции с участието на служителите от жандармерията. / участие са взели общи 667 служители на ОДМВР и 156 на жандармерията/. Посетени са 665 сигнала, при които са разкрити 71 престъпления. Преверени са 200 извършители на престъпленията, в поделенията на МВР са задържани 43 лица. Съставени са 519 предупредителни протокола по ЗМВР. За нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 1 433 акта. Образувани 46 досъдебни производства, свързани с противодействие на незаконната търговия и притежание на акцизни стоки без български акцизен бандерол. 
          През месеца са проведени 134 срещи от полицейските служители в населените места. Мобилните екипи на ОДМВР Монтана са посетили 17 населени места в областта. По време на срещите са подадени 2 сигнала за нарушение на ЗДвП, 2 сигнала за кражби 1 сигнал за нарушение на обществения ред и 2 сигнала за престъпления. 
       От началото на 2018 г. на територията на област Монтана са регистрирани 22 измами, като 13 от тях са телефонни измами. Общата сума, прибрана от телефонните измамници през годината, е 60 839лева. 
РУ Монтана е задържало местен жител, уличен в измами по схемата „пратка за кмета”. Установени са мъж и жена от гр. Бойчиновци, заподозряни в измама по схемата „разваляне на черна магия”. РУ Лом е разкрило двама съучастници в телефонни измами.

Пътна полиция отчита трикратно намаление на жертвите на тежки ПТП в област Монтана 
       7 са жертвите на тежки пътно-транспротни произшествия на територията на област Монтана от началото на 2018 г. През същия период на предходната година броят им е 23 – отчита се намаление с 3 пъти на броя на убитите. Запазва се броят на тежките пътно-транспортни произшествия – 128 тежки ПТП за настоящата година, при 127 – за предходната. От Пътна полиция отчитат, че намалението на жертвите на ПТП се дължи на по-ниската скорост, с която се движат водачите. 
      Според вида на тежките катастрофи най- голям е броят на сблъскване на МПС – 41 ПТП, с – 3-ма убити. На второ място е – блъскане на пешеходец – 32 тежки ПТП, с 1 убит и 31 ранени, като 2-ма са непълнолетни. 20% от блъснатите пешеходци са пострадали извън районите на кръстовища и пешеходни пътеки, а основната причина е внезапното им навлизане на платното за движение. 
         Нарушенията, довели до настъпването на тежки ПТП, си остава движението с несъобразена скорост-  51 тежки ПТП, 2-ма убити , на второ място – навлизане в насрещното движение – 6 ПТП, с 2-ма убити. 
        В населените места са загинали 2 души, в извън населените места – 5. Данните отново показват, че причина за тежките катастрофи си остава движението с несъобразена скорост.

11 дек 2018

Двама, съпричастни към крупна измама, са задържани от криминалисти на ОДМВР Монтана

 Разследването е осъществено от служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция. Криминалистите работили по сигнал, подаден от дъщерята на 81-годишна жителка на с. Доктор Йосифово. Жертвата обяснила, че преди година се запознала с мъж и жена. Двамата успели да й внушат, че над семейството й тегне черна магия, а те са правилните хора, които притежават силата да я развалят, но срещу заплащане. Така в продължение на времето, жената, поставена под угрозата да загуби близките си, поетапно предала на двамата непознати приблизително сумата от 33 000 лева.
 В резултат на предприетите действия криминалистите изградили приблизителен профил на извършителите, а вчера към 14.00 часа на територията на Монтана те задържали 43-годишния мъж и неговата връстница – двамата от град Бойчиновци, докато чакали жертвата си с поредната миза за „услугата“.
 По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

11 дек 2018

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО