МВР

ОД Монтана

 

20 сеп 2021

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 13 септември  - 17 септември 2021 г.
ОДМВР Монтана - 690
РУ Лом - 232
РУ Берковица - 102
РУ Вършец - 47

Ученици от Шесто СУ „Отец Паисий” раздадоха листовки на водачите на МПС в гр. Монтана по повод днешния Ден без загинали на пътя

 С помощта на пътни полицаи шестокласници от Шесто СУ „Отец Паисий” раздаваха днес листовка на водачите на МПС на бул. „ Генерал Арнолди” в гр. Монтана. Поводът е традиционното издание Ден без загинали на пътя, който тази година се провежда на 21 септември. Той е в рамките на Дните на пътната безопасност, обявени от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL от 16 до 22 септември. В този период Пътна полиция засили контрола на пътното движение, като акцент е поставен върху нарушенията, извършвани от пешеходците – както да не бъде отнемано предимството им на пътя от страна на водачите, така и те самите да спазват правилата и да се движат само по позволените за това места. Усилията на пътните полицаи са насочени още и към недопускане на разсейване по време на шофиране - в българското законодателство не е позволено използването на телефон без устройство, позволяващо употребата му без участие на ръцете на водача по време на управление на моторно превозно средство. Внимание се обръща и на пешеходците – използването на телефон и на слушалки при пресичане на пътното платно не е забранено, но е опасно и е сериозен проблем за безопасността им.

От началото на 2021 г. до 21 септември на територията на област Монтана са настъпили 492 ПТП, от които 112 тежки, с 12 убити и 142 ранени граждани.
Тазгодишното издание на инициативата на ROADPOL – Дни на безопасността на пътя, е шесто поред и цели да се популяризират всички мерки и действия, насочени към подобряване на пътната безопасност. Всеки има възможност да се присъедини, да организира събитие, да го популяризира и сподели. За тази цел е разработен специален сайт www.roadpolsafetydays.eu. Там е публикувано и обещание, имащо отношение към пътната безопасност, което всеки може да подпише.
21 сеп 2021

Нива с канабисови растения е разкрита в монтанското село Стубел

 На 18.09.2021 г. около 07,00 ч. след получена информация в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества, в землището на с. Стубел, общ. Монтана, в местността Римски мост е установена обработваема площ с приблизителни размери около 200 кв.м., на която са открити засадени 117 растения от вида на конопа, с размери от 1 до 3 метра височина, както и агрегат, водна помпа, маркуч, кофи, бидон и различни по вид градински инструменти.
  На място е установен да полага грижи за растенията 34-годишен криминално проявен и осъждан от гр. Монтана. Той е задържан в полицейския арест на РУ Монтана за 24 часа с помощта на служители от сектор "Специализирани тактически действия” при ОДМВР Монтана.
  Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, която е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство по чл. 354 в, ал. 1 от НК в ОДМВР Монтана.

20 сеп 2021

Двама ломски жители са задържани за отглеждане на канабисови растения

 На 16.09.2021 г. на територията на РУ Лом е проведена специализирана полицейска операция по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпленията, свързани с наркотични вещества. Около 21,50 ч. в ломския кв. „Младеново”, в гориста местност в района на местността Водоема, в момент на обработка и поливане на засадени растения от вида канабис са задържани двама жители на гр. Лом, на 31 г. и 21 г., единият от които криминално проявен.
 На местопроизшествието е извършен оглед, при който е установено, че на мястото е обособена обработваема площ с приблизителни размери около 50 квадратни метра, със засяти 121 растения от вида "канабис", с височина от 1,50 м до 2,10 м, както и туби, съдържащи препарати за наторяване, защитна мрежа и множество други вещи, имащи отношение към отглеждането и обработката на растенията.
При направено претърсване в жилищата на двама ломчани в дома на 31-годишния е намерена кутия със семена от растението канабис.
По случая е образувано досъдебно производство по чл.354 в, ал.1 от НК. Двамата ломчани са задържани за 24 часа в полицейския арест на РУ Лом.

17 сеп 2021

Служителите на РД ПБЗН Монтана представиха пожаро-тактическо учение по случай професионалния си празник – 14 септември

  Ден след професионалния си празник – 14 септември, служителите на РДПБЗН представиха пожаро-тактическо учение на учебния полигон на Центъра за професионална квалификация към РДПБЗН Монтана. Пожарникари, спасители и доброволци от доброволното формирование към община Монтана „Огоста 2013” демонстрираха действия по спасяване на пострадали при наводнение, действия при ж.п. катастрофа с пътно превозно средство и наличие на пожар с пострадали, както и гасене на пожар в сграда с помощта на автомеханична стълба и преносими пожарни стълби. Гост на демонстрациите бе областният управител на Монтана г-н Валери Димитров.
  По случай професионалния празник на българските пожарникари тази година са наградени двама служители на Районната служба по пожарна безопасност в гр. Берковица. Те получават наградите „писмена похвала” от гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „ПБЗН”-МВР и от ст. комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР.
  В периода на Седмицата на пожарната безопасност /13-17 септември/ продължават Дните на отворени врати във всички служби на ПБЗН в областта, както и демонстрациите на противопожарна техника за деца. Приемът на граждани в службите се извършва всеки ден от седмицата от 09,00 ч. до 12,00 ч. и от 13,00 ч. – до 17,00 ч. при спазване на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на COVID 19.История на професионалния празник на пожарната безопасност и защитата на населението:
През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България, датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.
Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.
По време на събора се основава дружество на пожарните командири и се приема решение за издаване на списание “Пожарно дело” като негов орган. Пожарникарското дружество представлява пожарникарите при предложения и преговори с държавата. Утвърждава се традицията периодично да се провеждат събори (конгреси) на пожарните командири.
Решенията на Първия пожарникарски събор, въпреки големите трудности, се осъществяват на дело. Инициаторите на събора се заемат с изключителна преданост, енергия, професионализъм и всеотдайност с мисията за просперитет на пожарното дело и се изявяват като обществени личности, признати от цялото българско общество. Постигнатото в тази област получава и международна известност и признание. През 30 те години у нас е изграден модел за осигуряване на пожарната сигурност и защита на населението от бедствия, който е характерен и в наши дни за развитите европейски страни.
Днес Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- МВР е националната специализирана структура на МВР за осигуряване на пожарна безопасност, спасяване и защита при бедствия, при условията и по реда на Закона за министерството на вътрешните работи и на Закона за защита при бедствия.


15 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО