МВР

ОД Монтана

 

25 юни 2020

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2020 г.

актуална информация към 19.10.2020 г.

 
     Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2020 година.
  Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

 Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
 - подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
 - при вече изтекъл срок на валидност;
 - при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

 Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

 Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през 2020 г. – 13 986 бр., 2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2020 г. – 4 034 бр., 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2020 г. – 9 728 бр., 2021 г. – 9 950 бр.

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 12 - 16 октомври 2020 г.

ОДМВР Монтана

562

РУ Лом

220

РУ Берковица

103

РУ Вършец

44


Гражданите ще могат да правят справки за невръчени глоби по ЗДвП през интернет портала на МВР

Услугата ще е достъпна от 24 юни 2020 г., проверката ще се извършва по номер на свидетелство за управление и ЕГН

От 24 юни гражданите ще могат да правят справка чрез Портала за административни услуги на МВР за невръчени им наказателни постановления (НП) и електронни фишове. До настоящия момент те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП.

Чрез услугата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане“ (
https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index), при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, те ще могат да проверяват по интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове.

Както и досега при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР. Другите възможности за заплащане задълженията са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.

От 24 юни при наличие на невръчени НП и електронни фишове на екрана ще се визуализира информационно съобщение за това.

Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата наложена с административно-наказателен документ, не отпада необходимостта той първо да бъде връчен и влязъл в сила, съгласно нормативно заложените срокове. Стъпките тук са две. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено „Пътна полиция“, като след връчване може да бъде заплатен веднага чрез ПОС-терминал на място или Портала, както и останалите начини - по банков или чрез КЕШ-терминал. За връчване на наказателни постановления е необходимо водачът да посети ЛИЧНО звеното на „Пътна полиция“ към областната дирекция на МВР по постоянен адрес.

По-долу са визуализирани съобщенията, които връща Портала след извършените проверки на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане:

1. Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове и няма неплатени задължения /снимка 1/

2. Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове и има неплатени задължения /снимка 2/

3. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове и няма неплатени задължения /снимка 3/

4. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове и има неплатени задължения /снимка 4/

5. Резултат при въведени грешни данни или липса на съвпадение между ЕГН и СУМПС - не се изпълняват проверки /снимка 5/

24 юни 2020

Тежко пътно-транспротно произшествие на път Е 79 в района на с. Винище, общ. Монтана

 В 05,37 ч. тази сутрин е получен сигнал за тежко пътно-транспортно произшествия на път Е 79, в района на с. Винище, общ. Монтана. На местопроизшествието са изпратени екипи на ЦСМП Монтана, РСПБЗН Монтана, Пътна полиция и РУ Монтана. При извършения оглед е установено, че при челен сблъсък е настъпило ПТП между ТИР „Рено”, движещ се в посока към гр. Видин и микробус „Фолксваген”, пътуващ към гр. Монтана. 
 В резултат на ПТП-то е починал 44-годишен пътник от микробуса, както и 52-годишния му водач, който е издъхнал в линейка на път за МБАЛ. Водачът на тежкотоварния автомобил, на 66 г., е настанен в МБАЛ Монтана в тежко състояние. Вследствие на катастрофата 4-ма пътници от микробуса са получили различни наранявания, като 2-ма от тях са настанени в МБАЛ с комоцио, без опасност за живота.  
 До 13,30 ч. движението по път Е 79 в района на катастрофата бе регулирано от екипи на Пътна полиция. 
 Причините за тежкото ПТП, както и размерът на нанесените щети, се изясняват от РУ Монтана.
 

23 окт 2020

Препоръки към участниците в движението за избягване на рисковите фактори и ситуации за тежки пътно-транспортни произшествия през есенния сезон

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ 
Най-застрашени да бъдат блъснати  от автомобил през есенния сезон са  възрастните пешеходци. В основната рискова група попадат главно мъжете на възраст над 50 години, носещите тъмни връхни дрехи, имащите опасния навик да пресичат пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях стават между 17,00 и 20,30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.
ПРЕПОРЪКА 1. НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!
Много улици в населените места са без осветление и се налага  преминаване пеш по неосветени маршрути. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако ви предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е ДА ГО ИЗЧАКАТЕ ДА ПРЕМИНЕ и тогава да пресечете. Не забравяйте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в същия момент, в който Вие виждате фаровете на автомобила му, а ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ВИ ПРЕДПАЗИ! Предпазливо би трябвало да действате и когато пресичате осветен участък.
ПРЕПОРЪКА 2. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ! СЛОЖЕТЕ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА!
На мнозина се налага да изминават километри пеш вечер, в тъмнината,  защото няма удобен обществен транспорт. Между малките градове и съседните близки села вечер се движат пеш много хора. Те дори не подозират големия риск да бъдат блъснати от застигащи ги автомобили, движещи се в същата посока. В най-голяма опасност са пешеходците, които вървят неправилно -  отдясно и то по платното. Шофьорът на застигащия ги автомобил ги вижда много късно, когато вече не може да направи спасителна маневра или да спре. Рискът е още по-голям, когато  пешеходецът е с тъмни дрехи /трудно забележим/, а шофьорът има срещу себе си фаровете на насрещен автомобил. Тогава той може да Ви забележи едва когато е на около 25 метра от Вас. Затова, ако се движите пеш в населено място по улица без тротоари, или извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, тогава НЕЗАБАВНО ИЗЛЕЗТЕ ОТ ПЛАТНОТО и изчакайте отминаването на автомобила. Не  разчитайте погрешно, че  шофьорът на застигащия ви автомобил ЩЕ ВИ ВИДИ И ЩЕ ВИ ЗАОБИКОЛИ! Жертвите на тази лъжлива увереност са предостатъчно. Приближава ли автомобил - излезте извън очертанията на платното - на банкета и дори по-далече! Изключително важно за безопасността на пешеходците, водачите на каруци, мотопеди в тъмната част от денонощието да носят светлоотразителни жилетки! 
ПРЕПОРЪКА 3. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА СПИРАТЕ АВТОМОБИЛИ!
Ако вървите  извън населено място по тъмно, не се опитвайте да спирате автомобили  “на автостоп”. При тези опити, ръкомахайки, Вие несъзнателно навлизате по-навътре в платното и се излагате на опасност да бъдете блъснати от автомобила, който се опитвате да спрете. При това шофьорите не са склонни да спират и вземат случайни пътници, особено по тъмно.
ПРЕПОРЪКА 4. ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМ ПО-ОТДАЛЕЧЕ!
Ако е неотложно и неизбежно да вървите пеш по-тъмно, направете нещо нестандартно за вашата безопасност. Важно за Вашата безопасност и тази на децата Ви дрехите да са с вградени светлоотразителни елементи /»котешки очи»/ За да бъдете видими за шофьорите отдалече, при липса на светлоотразителна жилетка, по възможност, облечете светла връхна дреха. Велосипедистите са длъжни при движение по тъмно, извън населените места и при намалена видимост да носят светлоотразителни жилетки. Ако нямате подходяща дреха, може да носите светъл, добре забележим лек предмет. Така ще бъдете видим достатъчно отдалече. Много необходимо е да осигурите такива жилетки и на децата си, за да са в безопасност, когато отиват и се връщат от училище. 
ПРЕПОРЪКА 5. БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не избързвайте и не започвайте припряно пресичане на заледено пътно платно, дори да ви се струва, че приближаващият автомобил се движи твърде бавно. В този момент неговият реален спирачен път е значително удължен. При съчетание с намалена от мъгла видимост шофьорът ще ви забележи  непосредствено пред автомобила  си, когато е в НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ. Не забравявйте и това, че вие пресичате заледеното платно заначително по-бавно, а в стремежа си да бързате можете да се подхлъзнете и паднете пред автомобила. Много често пешеходците биват блъскани, когато от заснежен, непочистен тротоар внезапно слизат на платното, в опасната зона на автомобил, чийто водач е в невъзможност да спре. 
ПРЕПОРЪКА 6. НЕ БЪДЕТЕ ПРИПРЯНИ НА АВТОБУСНАТА СПИРКА!
Когато заедно с много други хора чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него още  преди да е спрял.  Блъскайки се с останалите, може да се  подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращия автобус. Същото се отнася и за  опитите за догонване на потеглящ автобус.  Вечер шофьорът на автобуса трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита за качване в последния момент. При слизане от автобуса не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане, при добра видимост в двете посоки.

 
ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ  
ПРЕПОРЪКА 1. НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА !  

Не пестете нито време, нито средства, за да приведете осветителната система на Вашия автомобил в пълна изправност. Изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина  или особено на ляв фар, създават  голяма опасност за злополука. Ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО  и осветяват платното на по-късо от необходимото разстояние - това многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Непременно се погрижете да си осигурите ЗИМНИ ГУМИ, /най-добре нови/ - от стабилността на автомобила на пътя зависи Вашия и живота на пътниците! Подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, които не чистят добре  -  те са крайно важни за видимостта напред; снабдете се с вериги за сняг, които следва да бъдат в багажника от началото до края на зимата;  проверете изправността на отоплението, устройството за измиване на предното стъкло и това за подгряване на задното стъкло. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
ПРЕПОРЪКА  2. СКОРОСТТА ВИНАГИ ТРЯБВА ДА Е ТАКАВА, ЧЕ ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ В  ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА! 
При пътуване по тъмно с автомобил, ВИНАГИ ОЧАКВАЙТЕ пред Вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с  тъмни дрехи; също неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители, или пък ако светлоотразяващата й сигнализация е закрита от товара - дърва, сено, царевичак и др. Такива трудно видими обекти очаквайте не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на каруци е забранено. ИЗБЕРЕТЕ ТАКАВА СКОРОСТ, КОЯТО ДА ВИ ПОЗВОЛИ ДА РЕАГИРАТЕ И СПРЕТЕ /БЕЗ ДА ЗАГУБИТЕ КОНТРОЛ НАД АВТОМОБИЛА/ В ЗОНАТА, ОСВЕТЯВАНА ОТ ФАРОВЕТЕ! Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до  момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” Вие  си осигурявате необходимата безопасност при намалената видимост.
ПРЕПОРЪКА 3. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ НАД ПОДЛЕЗ!
Когато вечер, на фарове, приближавате към участък, под който има подлез за пешеходци, непременно намалете скоростта до максимално безопасната, за да може да реагирате на изненада. Дори подлезът да е осветен, винаги би трябвало да очаквате, че над него, по платното, ще се опита да пресече пешеходец - най-често възрастен или дете.
ПРЕПОРЪКА 4. ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ!
Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на  автобуси е най-голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното забързан, тичащ пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Слизащите от автобуса най-често пресичат пред предната или задната му броня без да се огледат. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус в очакване на внезапно пресичане от пешеходец. Когато настилката е хлъзгава /мокра, заснежена, заледена/, се движете още по-бавно. Ако в момента от спрелия автобус слизат или в него се качват хора, бъдете в очакване както пред или зад автобуса, така и от отсрещния тротоар  през платното да се втурнат  внезапно възрастен пешеходец, дете  – които се държат също нестабилно на краката си по хлъзгавото платно.   
ПРЕПОРЪКА 5. ПРИ НАВОДНЕНО ПЛАТНО ВИ ЗАПЛАШВА “АКВАПЛАНИНГ”. НАМАЛЕТЕ ЗНАЧИТЕЛНО СКОРОСТТА!
При дъжд и мъгла мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани, към приближаващите автомобили. Затова намалете скоростта поне с още 20 км /ч в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. Бъдете в очакване за наличие на трудно забележим пешеходец на платното пред автомобила Ви.
При висока скорост по наводнено платно и износени гуми рискувате да попаднете в “аквапланинг” -  автомобилът става неуправляем, носейки се като водни ски върху тънък слой вода между асфалта и гумите.   
ПРЕПОРЪКА 6. НЕ СЕ ДВИЖЕТЕ С ОПАСНА СКОРОСТ В “ТЪМНАТА ЗОНА”
Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, НАМАЛЯВАЙТЕ НЕПРЕМЕННО СКОРОСТТА до такива граници, че ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ, в случай че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила Ви. Когато зрението Ви е затруднено от насрещните фарове, преди разминаването Вие попадате в “ТЪМНА ЗОНА”. В нея имате видимост само на съвсем късо разстояние пред автомобила. А в тази зона Е ВЪЗМОЖНО да се движи човек, каруца, да има неправилно спрян, несигнализиран автомобил. Преобладаващата част от водачите нямат навика да намаляват скоростта при движение в тъмната зона и немалко от тях са изпадали в критични ситуации и пътни злополуки.
ПРЕПОРЪКА 7. НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕВКЛЮЧВАТЕ НА КЪСИ СВЕТЛИНИ ТВЪРДЕ ОТДАЛЕЧЕ!
Ако преди разминаване насрещният Ви колега  превключи прекалено отдалече /много повече от 150 метра разстояние/ от дълги на къси светлини, по-добре е да не последвате примера му веднага, тъй като ще се наложи да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.
ПРЕПОРЪКА 8. ПРЕДИ ВСЯКО ПЪТУВАНЕ ПЪРВО СЕ ОСВЕДОМЯВАЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА ПО ПРОГРАМА “ХОРИЗОНТ” НА  НАЦИОНАЛНОТО РАДИО, КАКТО И В ПРОГРАМИТЕ НА РАДИОСТАНЦИИ  И ТЕЛЕВИЗИИ С НАЦИОНАЛНО  ИЛИ  РЕГИОНАЛНО  ПОКРИТИЕ!
Ако се предвиждат обилни снеговалежи и маршрутът преминава през планински райони и ако автомобилът Ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако Вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е крайно наложително.
ПРЕПОРЪКА  9. НЕ ОТЛАГАЙТЕ ПОДГОТОВКАТА ЗА ЗИМНИТЕ ПЪТУВАНИЯ!
Не се настройвайте погрешно психически, че първият сняг ще падне  късно, след края на ноември, и по тази причина не отлагайте подготовката на автомобила. Имайте предвид, че през последните години първият сняг пада още през ноември. Навреме подменете летните гуми със зимни и се снабдете с вериги за сняг.

23 окт 2020

205 товарни автомобила и 15 автобуса са проверени при едноседмична акция на “ROADPОl” в област Монтана

 205 товарни автомобила и 15 автобуси са проверени при едноседмична акция на “ROADPOL”  в област Монтана. Проверките по метода на «широкообхватния контрол» са извършени в седмицата от 12 до 18.10.2020 г. на територията на всички държави-членки на европейската мрежа на службите на пътна полиция – „ROADPOL”.  На територията на област Монтана са установени 17 нарушения при контрола на товарните автомобили – 10 нарушения за нередовни документи на водачите, 1 – нередовни документи на превозното средство, 4 други нарушения на ЗДвП и 1 водач, седнал зад волана след употреба на алкохол. В хода на операцията са връчени 53 електронни фишове за превишена скорост на водачи и на пътници и са отнети 2 шофьорски книжки за неплатени глоби. При извършения контрол на пътя е разкрито престъление, свързано с незаконно притежание на акцизни стоки. По време на операцията са засечени 44 водачи на товарни автомобили, нарушили ограниченията на скоростта.
 При проверките на автобусите контролните органи не са установили нарушения.

По 25 нарушения на скоростта дневно са установени през същата седмица при засилени проверки на Пътна полиция за установяване на нарушения, свързани с превишаване на разрешената максимална скорост за движение. При извършения контрол са използвани камерите, монтирани в патрулните автомобили. 169 е общият брой установени нарушения на скоростното ограничение. По-голямата част от тях – 116, са в извън населените места, останалите – 53 – в населените. Контролът на скоростта е осъществен на 35 места за контрол в областта – 18 – на второкласната пътна мрежа, 14 – в населените места, на третокласната, общинската и първокласната пътна мрежа са използвани по едно място за контрол. В хода на акцията са съставени 168 фиша и 1 акт.

20 окт 2020

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО