МВР

ОД Монтана

 

26 апр 2021

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 19 - 23 април 2021 г.
ОДМВР Монтана - 434
РУ Лом - 182
РУ Берковица - 62
РУ Вършец - 19


Задържан е извършител на грабеж над 80-годишен жител на берковското с. Замфирово

 На 02.05.2021 г. на ЕЕН 112 е получен сигнал, според който между 23,00 ч. на 01.05.2021 г. до 04,00 ч. на 02.05.2021 г. в с. Замфирово, общ. Берковица, от дома на 80-годишен местен жител след нанесен побой са му отнети 1 000 лв. При посещение на сигнала е установено, че на 01.05.2021 г. в къщата на възрастния жител влязъл мъж, който го привел в безпомощно състояние и чрез нанасяне на удари с метална тръба, метална маша и дървен бастун, както и след отправяне на заплахи и закани за живота, му отнел сумата от 1000 лв.
 Пострадалият е транспортиран с линейка в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" гр. Монтана, където е установено, че му е причинена фрактура на дясната ръка и охлузно-контузни рани в областта на тялото. След медицински манипулации е освободен от лечебното заведение и транспортиран до дома си.
 На местопроизшествието са извършени процесуално-следствени действия - оглед, разпити на свидетели, претърсвания и изземвания. Като евентуален извършител на престъплението е установен и задържан за 24 часа в ареста на РУ Берковица 31-годишен местен жител. По случая е образувано досъдебно производство по 199, ал. 1, т. 3, във вр. с чл. 198, ал. 1 от НК.
 След изтичане на полицейската му мярка за задържане е постановено задържане за 72 часа. Днес в Окръжен съд Монтана ще бъде внесено искане на Окръжна прокуратура за налагане на постоянна мярка за задържане под стража.

05 май 2021

40-годишен неправоспособен водач на лек автомобил е загинал след удар в крайпътно дърво в землището на с. Георги Дамяново

  Тази сутрин около 04,28 часа на път III-1024, км. 3+000, в землището на с. Георги Дамяново, обл. Монтана, с посока на движение от с. Гаврил Геново към с. Георги Дамяново, 40-годишен неправоспособен водач от същото село, при управление на лек автомобил «Рено Еспейс» с монтанска регистрация се движи с несъобразена с пътните условия скорост и при намалена видимост – тъмната част от денонощието и мокра пътна настилка, на прав участък от пътното платно губи контрол над автомобила, излиза вдясно от пътното платно по посоката си на движение и се удря в крайпътен орех, след което навлиза в земеделска площ.
 В резултат на ПТП-то водачът загива на място, а тримата пътниците в автомобила, две момчета на 15 г. и 20 г. и жена на 35 г. също от с. Георги Дамяново, са транспортирани от екип на ЦСМП Монтана до МБАЛ Монтана. Пострадалите са с охлузвания и натъртвания, прегледани са и са освободени за домашно лечение. При ПТП-то са причинени значителни имуществени щети по лекия автомобил. Тялото на починалия водач е транспортирано до МБАЛ Монтана за извършване на аутопсия.
 По случая е образувано досъдебно производство по 343, ал.1, б. „в” във вр. с чл. 342, ал.1 от НК.28 апр 2021

ОДМВР Монтана ще обезпечава сигурността, обществения ред и спазването на въведените противоепидемични мерки по време на предстоящите празници

   В ОДМВР Монтана е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността, пожарната безопасност и защитата на населението, както и контрола по спазване на въведените противоепидемични мерки по време на предстоящите празници – Великден и Гергьовден и свързаните с тях почивни дни.
   В празничните дни на обществените места около храмовете и манастирите при провеждане на богослуженията ще бъде осигурено полицейско присъствие. В полицейските мероприятия ще участват още екипи на РДПБЗН Монтана, ЗЖУ Монтана и ГПУ Чипровци. При изпълнение на задълженията си служителите стриктно ще спазват противоепидемичните мерки.
   Поради очакваното интензивно придвижване на пътници с автобуси и влакове ще бъде създадена организация за опазване на обществения ред преди, по време и след празниците в районите на автогари, ж.п. гари и влакови състави. През поредицата от празнични дни ще се извършва проверка на всички получени сигнали, свързани с подготвяни правонарушения. Завишен ще бъде контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства. За повишена бдителност са предупредени служителите от частната охранителна дейност, ангажирани със сигурността на местата, където се очаква да се състоят празнични мероприятия. Във връзка с въведената противоепидемична обстановка в страната няма да бъде допускано масово събиране на граждани на определени места и на тържища, на които се продават домашни животни.
  За повишаване безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия дежурни полицейски екипи ще участват в контрола и регулиране на пътното движение в началото и края на празничните дни - на 29 и 30.04.2021 г. и на 04 и 09.05.2021 г. Екипите ще бъдат разположени пътищата от първи клас и в районите на участъци с концентрация на ПТП, както и на пътните възли, кръстовищата и участъците с временна организация за безопасност на движението, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на транспортния поток. При контрола на пътя ще бъдат използвани наличните автоматизирани технически средства за контрол на скоростта.
  По време на празничните дни – 01,02,03 и 06.05.2021 г. ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност”, като е планирано полицейски екипи да има и на териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси и пътищата между тях.

28 апр 2021

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО