МВР

ОД Монтана

 

Започна вторият етап на акция „Зима” с насоченост към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците

277 нарушения на ЗДвП са установени през първия етап в област Монтана

 277 са установените нарушения на ЗДвП през първия етап на акция „Зима” в област Монтана, чийто акцент бе безопасността на пътните превозно средства. През първите 10 дни на ноември са регистрирани 6 тежки пътно-транспортни произшествия, с 9 ранени граждани. Контролните органи са съставили 170 акта и 84 фиша. Освен водачи са глобени 2-ма пешеходци и 1 мотоциклетист. Заловени са 5 водачи след употреба на алкохол и 5-ма непровоспособни. Прекратена е регистрацията на 5 превозни средства.
  От понеделник /11 ноември/ започна втория етап на акция „Зима”. През 10-дневната кампания, чието мото е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, контролът  ще бъде насочен към спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места.
 На 17 ноември в храмовете на всички официални религии в страната ще бъде отбелязан Световният ден на възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия. 

11 ное 2019

График на срещите на началниците на Районни управления на МВР с жителите на малките и отдалечени населени места през ноември 2019 г.

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ВЪРШЕЦ
07.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долно Озирово
07.11.2019 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горно Озирово
14.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долна Бяла Речка
14.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горна Бяла Речка
21.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. – в приемното помещение в кметството на село Черкаски
21.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Драганица
28.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Спанчевци
28.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Стояново

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ЛОМ от НАЧАЛНИКА НА РУ ЛОМ

Община Брусарци

14.11.2019 г. 10,00 ч. с. Буковец

14.11.2019 г. 11,00 ч. с. Дъбова махала

Провеждане на срещи с гражданите по населени места от НАЧАЛНИКА НА РУ БЕРКОВИЦА

21.11.2019 г. с. Мездрея

Провеждане на срещи с гражданите по населени места от НАЧАЛНИКА НА РУ МОНТАНА

община Монтана

13.11.2019 г.       с. Безденица
20.11.2019 г.       с. Войници

община Георги Дамяново

28.11.2019 г.         с. Помеждин

07 ное 2019

Ученици от Професионална гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев” в гр. Монтана посетиха Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция на "ПБЗН"

Посещението е по повод инициативата „Мениджър за един ден” на образователната организация Джуниър Ачийвмънт

  25 единадесетокласници от Професионална гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев” в областния град се запознаха с дейността на полицейските служби и структурната организация на полицейската дирекция в областния град, както и с работата на местната структура на противопожарната безопасност.
 Посещението бе организирано по повод 18-тото издание на инициативата „Мениджър за един ден”, която се провежда ежегодно в около 100 държави по света.
 Служители на ръководни длъжности в ОДМВР Монтана запознаха младежите с условията за кандидатстване в Академия на МВР и описаха с примери от ежедневието дейността на полицейските служители. По време на гостуването си учениците задаваха въпроси за работата на пътните полицаи, на униформените служители, осигуряващи обществения ред и противодействието на масовите безредици, на криминалистите и разследващите полицаи. Младежите се впечатлиха от работата на оперативните работници в училищата, залавящи дилъри на наркотични вещества. Домакините посъветваха учениците да положат сериозни усилия и да инвестират в своето образование, за да имат повече възможности за престижна работа и успешна професионална реализация.
 В рамките на инициативата "Мениджър за един ден" единадесетокласниците се запознаха и с работата на пожарникарите и структурата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По време на посещението си в РД ПБЗН Монтана те научиха за обучението на пожарникарите в Академията на МВР и в центровете за професионална квалификация. Местните огнеборци демонстрираха за гостите си пожарната и спасителна техника, както и начините за спасяване на хора от сгради с помощта на стълби.

07 ное 2019

84 полицейски служители са наградени по случай професионалния празник на българската полиция - 8-ми ноември, Архангеловден

  ОДМВР Монтана отбеляза с много награди професионалния празник на българската полиция – 8-ми ноември, Архангеловден. Гости на тържественото събрание по повод връчването им бяха директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков и началникът на Зонално Жандармерийско управление-Монтана гл. инспектор Илиян Кънчев. Директорът на ОДМВР ст. комисар Пламен Томов поздрави сърдечно служителите, като им пожела здраве, вяра и кураж, увеличение на трудовите възнаграждения и служебните привилегии, по-малко произшествия и трудни моменти. От името на РДПБЗН комисар Райков отправи пожелания за удовлетвореност от работата, обществено призвание и отдаденост на професията, която вдъхновява и други да поемат по същия професионален път.
  За постигнати високи професионални резултати и по случай професионалния празник ст. комисар Пламен Томов връчи „писмени похвали” на 39 служители. Сред наградените са 8 служители на отдел „Охранителна полиция”, след които началникът на отдела комисар Денис Хилмиев и 7 младши автоконтрольори от сектор „Пътна полиция”. Награди получиха началникът на отдел „Разследване” комисар Мирослав Миронов и разследващ полицай. От отдел „Криминална полиция” бе отличена работата на 7 криминалисти от секторите „Противодействие на криминалната престъпност” и „Противодействие на икономическата престъпност”. С грамоти бе отличена работата на ръководни служители, криминалисти и полицейски инспектори от РУ Монтана и РУ Лом, сред които началниците на Участък Огоста гл. инспектор Захари Захариев, на Участък Бойчиновци гл. инспектор Николай Начев и на РУ Лом гл. инспектор Георги Петков.
  В знак на признателност за дългогодишната и всеотдайна работа в ОДМВР Монтана, както и по повод напускането му от системата на МВР, ст. комисар Пламен Томов връчи плакет и грамота на началника на група „Оперативен анализ и полицейска статистика” ст. инспектор Петър Петров.
 По повод празника началникът на РУ Монтана е наградил работата на 8 от своите служители, началникът на РУ Берковица – на 14, а началникът на РУ Лом – на 23-ма полицаи.

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. През 1924 г. за патрон е избран Денят на Св. Архангел Михаил, като при избора натежава аргументът, че светецът символизира властта, изпълняваща закона.
С телеграма от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители за патронен празник на цялата полиция да се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

07 ное 2019

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО