МВР

ОД Монтана

 

16 септември 2020

Успешно дипломирали се доброволци от Детското полицейско управление в гр. Вършец се включиха в отбелязването на обявения от ROADPOL 16 септември за Ден без загинали на пътя

учениците участваха в съвместна акция с пътните полицаи и раздаваха брошури със съвети за безопасно движение на водачите

 Учебният ден за учениците от V-клас на СУ „Иван Вазов” в гр. Вършец започна с лекция по безопасност на движението на тема „Остани жив! Пази живота!“. Поводът за необичайното начало е, че днешният 16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL). Петокласниците пък са бивши доброволци по програмата „Детско полицейско управление“. Акцентът в учебната лекция бе, че отговорността за жертвите на пътя е обща и всеки трябва да прояви внимание, за да защити себе си и другите от инциденти и злополуки на пътя. След приключване на занятието 20-те доброволци, завършили обучението си през учебната 2019/2020 г., бяха наградени тържествено в двора на училището от областния управител на област Монтана г-н Росен Белчев и директора на ОДМВР Монтана ст.комисар Пламен Томов. Сред останалите официални гости на тържеството бяха зам.областният управител на област Монтана, кметът на община Вършец и директорът на ОУ „Иван Вазов“. Доброволците получиха почетни плакети и грамоти за отлично представяне и успешно завършен двугодишен курс на обучение по програма „Детско полицейско управление“.
  Учениците показаха научените умения, като участваха в практическо занятие по безопасност на движението, което се проведе на кръстовището на ул. „Цар Иван Асен II“ и ул. „Александър Стамболийски“ в курортния град. Облечени в светлоотразителни жилетки, съвместно със служители на РУ-Вършец спираха със стоп палки движещите се автомобили и раздаваха на водачите превантивни брошури, призоваващи всички участници в движението да бъдат внимателни и търпеливи, за да запазят своя живот и този на останалите хора. В края на практическото занятие всички деца тържествено обещаха, че ще разпространяват сред своите съученици и приятели научените от тях правила за безопасността на движението по пътя, за да бъдат полезни и да не допускат инциденти и злополуки на пътя.

На територията на ОДМВР Монтана през учебните 2018/2019 г. и 2019/2020 г. работиха общо 11 Детски полицейски управления.  Програмата «Детско полицейско управление» е предвидена за изпълнение от служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция” и „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места. Партньори в реализирането на програмата са общинските администрации и Областна администрация – Монтана. Програмата е двугодишна и предназначена за обучение на деца от начален и прогимназиален етап. Задачите й са децата, забавлявайки се,  да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, за справяне в трудни ситуации, с различии предизвикателства в кыци, в училище, на улицата, в планината, да изучат своите права и отговорности пред обществото, да  работят в екип, като проявяват уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.
Изображения

 24 септември 2020 | 15:49