МВР

ОД Монтана

 

06 март 2020

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност бе проведена на територията на община Монтана

В хода на акцията са проверени 248 МПС, 22 лица от криминалния контингент, разкрити са 6 престъпления

  На територията на община Монтана, под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана, бе проведена специализирана полицейска акция за противодействие на битовата престъпност. На място в селата Габровница и село Д-р Йосифово, с местното население се срещнаха гл. прокурор Иван Гешев, окръжният прокурор Нина Борисова и директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов.
 Според гл. прокурор Иван Гешев това е поредната акция срещу битовата престъпност в област Монтана, организирана съвместно от Прокуратурата и МВР, и тя дава положителни резултати. Въпреки сравнително ранния старт на тези акции -отпреди 2 месеца, в област Монтана се наблюдава спад спрямо миналогодишния период от 1/3 на престъпленията в сегмента битова престъпност. Гл. прокурор подчерта, че операциите са предимно с превантивен характер, целта им да осигурят личната сигурност на местните възрастни хора и неприкосновеността на имуществото им, а престъпността да бъде снижена до ниски, прилични граници, като се очаква до края на годината спадът да достигне 30%.
Според окръжния прокурор на Монтана Нина Борисова акциите срещу битовата престъпност ще бъдат извършвани на различни места в региона, перидично и внезапно. По думите на директора на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов през февруари в резултат на съвместните операции срещу битовата престъпност се наблюдава спад от 40% на престъпността в региона в сравнение с миналогодишния месец. Според ст. комисар Томов специализираните акции са от огромно значение и поради внезапния си характер имат голяма превантивна роля за малките населени места.
  В полицейска операция, проведена днес в 10 села на територията на община Монтана и в гр. Монтана, участваха 10 полицейски екипа от служители на Участък Огоста, отделите „Противодействие на криминалната престъпност”, „Противодействие на икономическата престъпност” и отдел „Разследване” при ОДМВР Монтана, дежурни прокурори, служители на „ЧЕЗ Електроразпределение”, РДГ Берковица и служебно куче от Развъдника в Берковица с екип на сектор „Зоополиция и кинология” на ГДНП.
В хода на операцията са извършени проверки на 248 МПС, при което са установени 90 законови нарушения. Съставени са 22 акта и 63 глоби с фиш по ЗДвП, 4 акта по ЗБЛД, акт по Кодекса за застраховане. Екипите са проверили 6 обекта и 22 лица с криминални прояви. Разкрити 6 престъпления, за които са образувани са 2 досъдебни производства за незаконно притежание на наркотични вещества и нелицензирана дейност на търговия с черни и цветни метали. Съставени са 3 акта по Закона за горите за незаконно съхранение на дървесина, установен е извършител на кражба на мобилен телефон.
Изображения

 09 март 2020 | 09:11