МВР

ОД Монтана

 

26 февруари 2021

От днес започват засилени проверки на пътна полиция за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС

  От днес до 03.03.2021 г. на територията на цялата страна стартира специализирана полицейска операция за установяване на водачи, шофиращи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества. Акцията се реализира след повишение със 77% на установените случаи през януари на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или дрога, в сравнение със същия месец на предходната година.
  Проверките ще се извършват в сутрешните и вечерни часове на денонощието, като ще се проверява още наличието на валидна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, незаплатени глоби по ЗДвП и невръчени електронни фишове. Ще бъде осигурено видимо присъствие в населените места, в участъци с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.
  Екипите ще следят за нарушения на пешеходци и водачи, неосигуряващи предимството им - внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци, преминаване на пешеходци на забраняващ сигнал на светофарните уредби, пресичането на нерегламентирани места от пешеходци и водачи, използващи мобилен телефон по време на управление, освен чрез устройство хендс фрий, неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби, използването на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.
Изображения

 26 февруари 2021 | 10:54