МВР

ОД Монтана

 

12 март 2019

ОД МВР Монтана получи добра оценка за дейността си през 2018 г. от ръководството на МВР

 Гости на годишния отчет на областната дирекция на МВР в Монтана бяха директорът на ГД ”Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски, заместник-директорът на ГД „Гранична полиция” старши комисар Бисер Костадинов, областният управител на Монтана, представители на общинска администрация Монтана, административният ръководител на Окръжна прокуратура, директорът на ТД ”Национална сигурност”- Монтана, ръководствата на сектор „БОП” – Враца, ЗЖУ Монтана и РДПБЗН Монтана.
 Главен комисар Терзийски оцени като добро нивото на постигнатите резултати от полицейската дирекция в сравнение с предходните години. Отлична бе оценката за дейността на пътна полиция, която е допринесла за значителния спад на броя на жертвите на пътя и увеличението с 30% на установените нарушения на пътя. През отчитания период ОДМВР е постигнала добър показател по отношение на увеличените икономически престъпления, иззетите количества акцизни стоки и разкриването на тежките криминални престъпления – 2 умишлени убийства, едното от които със сериозна правна и фактическа сложност. Отчита се още лек спад в процента на разкриваемост на криминалните престъпления, по-голяма натовареност на разследващите полицаи и по-малък брой бързи производства. През годината е подобрено оборудването на Пътна полиция и Зонално жандармерийско управление - Монтана и е увеличен броят на съвместните операции с ГД „Гранична полиция“.
 ОДМВР Монтана отчита спад в броя на регистрираните престъпления с 18%  за отчетния период в сравнение с  2017 г. От общо регистрираните престъпления най-голям дял заемат престъпленията против собствеността – 39%, следват общоопасните – 32%, икономическите – 15% и престъпленията против личността – 6%.
 През 2018 г. са разкрити 738 престъпления, което е 39,63% от общия брой престъпления. През годината са проведени 611 специализирани полицейски операции за противодействие на конвенционалната престъпност, установени са 255 издирвани. Осъществени са 214 срещи с граждани в малките и отдалечени населени места и 2210 срещи с органите на местно управление. Сформирани са 81 мобилни екипи, които са посетили 167 населени места и са провели 171 срещи с населението.                
 През 2018 г. в област Монтана са регистрирани 134 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали деветима и са пострадали 179 души. В сравнение с предходната година тежките инциденти са с два повече, жертвите – с 14 по-малко, а ранените – с 10 по-малко. През годината ОДМВР отчита значително увеличение на административнонаказателната дейност на Пътна полиция – установените нарушения са 24 849, за които са съставени 6822 акта и 16 228 глоби с фиш (при 18 938 нарушения за 2017 г., 7564 акта и 8461 глоби по фиш).
 
Изображения

 12 март 2019 | 15:28