МВР

ОД Монтана

 

05 септември 2019

ОД МВР Монтана е създала необходимата организация за осигуряване на обществения ред и пътното движение през предстоящите почивни дни

 През предстоящите почивни дни по повод националния празник на Република България 6-ти септември - Деня на Съединението, ОДМВР Монтана предприема допълнителни организационни и превантивни мерки за опазване на обществения ред, безопасността на движението и сигурността на гражданите.
  В ОД МВР Монтана и поделенията й е създадена организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. В периода на празниците ще има засилено полицейско присъствие около обектите и в местата, където ще се провеждат тържествени събития и чествания, както в районите, където се очаква струпване на повече хора.
  Във връзка с обезпечаване безопасността на движението поради очаквания засиления трафик през първия и последния почивен ден /6 и 8 септември/ по по-голямата част от пътищата от първи клас и автомагистралите в страната в определени часови периоди ще бъде забранено движението на товарни автомобили над 12 тона. На територията на област Монтана няма да бъдат въвеждани подобни ограничения. Забрани за движение на товарни автомобили ще има на съседни области като Враца. От Пътна полиция напомнят, че забраните се въвеждат, тъй като през почивните дни има засилената интензивност на движение на леките автомобили, а смесването на автомобили с коренно различни динамични характеристики - в случая с товарни автомобили, води до създаване  на реални предпоставки за опасни ситуации по пътищата.
 През празничните дни служителите с правомощия по контрол на пътното движение ще използват всички налични технически средства за измерване на скоростта. В тъмната част на денонощието дежурните екипи ще следят за контрол на водачи с рисково поведение, за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, като и за неправоспособни водачи.
 От началото на годината до момента на територията на област Монтана са настъпили 120 тежки пътнотранспортни произшествия. 12 души са изгубили живота си, 155 са получили физически травми и увреждания. За същия период на предходната година тежките катастрофи са 95, загиналите - 5, ранените – 130. От Пътна полиция отчитат значително повишение на броя на жертвите на пътя, като посочват, че основната причина за тежките пътни инциденти в областта са сблъсъците между движещите се МПС и движение с несъобразена с пътните условия скорост.
Изображения

 05 септември 2019 | 15:57