МВР

ОД Монтана

 

14 септември 2020

В ход е двумесечна полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Настоящата седмица – 14.09. - 20.09.2019 г., е обявена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност

  Както всяка година, така и тази, служителите на ОДМВР Монтана са осъществили множество превантивни мероприятия с цел намаляване на предпоставките за пътно-транспортни произшествия с деца при старта на новата учебна година.
  От началото на месец септември до края на октомври в цялата страна се провежда традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Съгласно планираните мероприятия в дните преди 15 септември е направен оглед на пътните участъци около учебните заведения – проверени са пешеходните пътеки, тяхното осветление и изграждането им съгласно нормативните изисквания. Проверена е сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения /парапети/ от висок или нисък тип, които не позволяват пресичането на уличните платна на нерегламентираните места. Направен е оглед и на обезопасеността на входовете на всички детски градини и училища. Изготвени са предписания до общините стопани за отстраняване на установени нередности. Служителите на охранителна полиция са извършили охранителни проверки на сградите на детските градини и училищата, като при констатирани пропуски в охраната и пропускателния режим са изпратени уведомителни писма до РУО.
  За осигуряване на пътната безопасност на подрастващите и  недопускане на нарушения на обществения ред със старта на новата учебната година в районите на учебните заведения ще има засилено полицейско присъствие. По съгласувани с РУО Монтана графици през учебната година са планирани беседи на пътните полицаи с учениците и техните родители за правилата за безопасност на пътя. В  учебните заведения са разпространени брошури с адресите и телефоните за връзка с инспекторите от Детска педагогическа стая, както и плакати и брошури със съвети за пътна безопасност към родителите и учениците. Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения, при които ще се контролира спазването на Закона за закрила на детето. Контролът ще се извършва и в търговски обекти в близост до детски градини и училища  с цел недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни. Полицейски наряди следят и за недопускане разпространението на наркотични вещества в районите на учебните заведения. 
  От Пътна полиция напомнят още, че настоящата седмица – 14.09. - 20.09.2020 г., е обявена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, която ще е под наслов „Остани жив! Пази живота!”. През седмицата служителите на Пътна полиция ще извършват засилени проверки и специализирани полицейски операции за максимално ограничение на пътните инциденти с участието на деца.  На територията на ОДМВР  Монтана през периода 01.01.2020 г. – 14.09.2020 г. са настъпили 6 ПТП, при които са ранени 6 деца, 5 от които са били пътници в леки автомобили, а 1 е управлявало тротинетка.
 
На 16 септември ще бъде отбелязан Денят без загинали на пътя. Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL). Тази година акцентът ще е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти.
Пътно-транспортна обстановка в област Монтана
 От началото на годината до момента /14.09.2020 г./  на територията на област Монтана са настъпили 82 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 11 граждани, а 104 са ранени. Цифрите сочат значителен спад на пътнотранспортния травматизъм в областта в сравнение със същия период на предходната година – 40 тежки ПТП по-малко, 2 убити по-малко и 52 ранени по-малко През този период на 2019 г. тежките катастрофи са били 122, убитите 13, ранените 156.
 По вид при тежките ПТП преобладават сблъсъците между МПС – 28 тежки катастрофи, с 3-ма убити  47 ранени, както и блъскане на пешеходец – 12 тежки ПТП, с 2-ма убити и 13 ранени пешеходци. 50% от настъпилите тежки ПТП в областта са по вина на водачите, отчитат от Пътна полиция. 
В населените местта в региона са регистрирани 48 тежки катастрофи, с 2-ма убити и 55 ранени граждани, в извън населените места – 34 тежки ПТП, с 9 убити и 49 ранени. Повечето тежки катастрофи в областта са станали по двата второкласлани пътя в региона – II -11 и II-81 – 17 тежки ПТП, с 5 убити и 29 ранени. По първокласния път Е 79 тежките ПТП са 2, с 2-ма ранени граждани.
Изображения

 15 септември 2020 | 14:54