МВР

ОД Ловеч

 

​Без нарушения в ловешка област по време на първите ловни излети от новооткрития ловен сезон 2019/2020 год.

 

Тетевен – на 05 и 06 октомври са извършени проверки на ловна група, ловуваща в с.Рибарица. Проверени са 16 човека, които са тествани и за алкохол с техническо средство алкотест «Дрегер».Проверена е и Първа ловна група гр.Тетевен, ловуваща в местността "Шевря", общо 7 човека. Няма установени нарушения.
Троян – през почивните дни служители на местното полицейско управление са извършили проверка на ЛРД Троян, ЛРД-с.Белиш, ЛРД-кв."Попишка" и ЛРД с.Орешак по прилагане на ЗОБВВПИ, ЗЛОД и ППЗЛОД. Проверени са общо 32-ма участници в ловните излети, като не са установени нарушения.
Ябланица - полицейските служители са извършили проверка на ЛРД-Ябланица, като са проверени 16 човека участващи в ловните излети: няма установени нарушения нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча.
Ловеч -  проверено е ЛРД с.Смочан и 14 ловци участващи в организираните излети. Преди,  по време на и след приключването на лова не са констатирани нарушения.
Луковит– служителите на реда са извършили проверка на общо 36 ловци от ЛРД в с.Бежаново, с.Ъглен и с.Дерманци. Няма установени нарушения.
Угърчин -   проверени са общо 121 участници в ловни излети организирани от 5 ЛРД /2 от гр.Угърчин и по една в селата  Каленик - Орляне, Катунец и Сопот/. Няма установени нарушения.          

 

07 окт 2019

В ОДМВР-Ловеч е създадена организация за недопускане на инциденти с огнестрелно ловно оръжие във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година

Това съобщиха на брифинг днес полицейски инспектор Николай Недялков от сектор „Охранителна полиция“ в ОД МВР-Ловеч, мл. експерт КОС Ивелин Мирчев от РУ Ловеч и Цветан Йорданов от РДГ-Ловеч.
Те оповестиха предприетите мерки за сигурност във връзка с откриването на 05 октомври на ловен сезон 2019/2020 год. и разрешения групов лов на дива свиня.
В ход е извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните структури на територията на ОД МВР-Ловеч.
Със заповед на директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов е разпоредено на всички началници на структури на територията на областната дирекция да извършват проверки по време на откриването на груповия лов на дива свиня, като акцент ще е поставен върху спазването на правилата за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпасите, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето и употребата на ловно оръжие, валидност на разрешителните за носене и съхранение, както и контрол за употреба на алкохол по време и след приключване на лова. 

От органите на реда ще се извършват и внезапни проверки по време на ловните излети, а също така ще се правят и регулярни проверки съвместно със служители на РДГ-Ловеч.

Извършен анализ от сектор "Контрол на общоопасните средства" при ГДНП извежда най-честите причини за допуснати предишни инциденти:

-   стрелба по шум или неясно видима цел;

-   използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

-   неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е;

-  самоволно заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

-   употреба на алкохол и упойващи вещества

Това е поводът ГДНП да напомни в началото на новия ловен сезон някои от основните правила за безопасно поведение:

  • Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
  • Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
  • Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

 

04 окт 2019

Младите огнеборци от Айтос спечелиха Преходната купа “Юлиян Манзаров”

 

На 04 октомври на тренировъчното игрище на стадион „Литекс”, град Ловеч бе домакин на XVIII есенeн турнир на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец" за Преходната купа "Юлиян Манзаров".

Инициативата е част от  националния спортен календар и националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката, а правилата за провеждане на турнира са идентични с тези на международните младежки състезания по пожароприложен спорт, утвърдени от Международната асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF).

 

В турнира участие взеха деца от 12 до 16 години от 10 училища от градовете Айтос – обл.Бургас, Полски Тръмбеш– обл. Велико Търново, Хаджидимово – обл. Благоевград,  Свиленград – обл. Хасково, Троян-обл. Ловеч, Видин, Ловеч, Чирпан – обл. Стара Загора, Пловдив и Белене – обл.Плевен.

Двете състезателни дисциплини, в които младите огнеборци мериха сили са: "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400м. щафетно бягане с препятствия".

В оспорвана надпревара учениците от СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Айтос  спечелиха купата “Юлиан Манзаров” с общ резултат от двете дисциплини 1048,45 точки. Те демонстрираха сили и умения при преодоляване на  препятствията. На по-малко от 3 точки след победителя останаха учениците от СУ „Никола Вапцаров “ – гр.Хаджидимово, които за поредена година показаха висок спортен дух и добра физическа подготовка. Бронзовите медали заслужиха децата от СУ „Д-р Петър Берон“ от гр. Свиленград.
 Младите огнеборци от град Айтос спечелиха и първата дисциплина  – "Бойно разгръщане на състезателна пътека"със  951,87 точки , а децата от Хаджидимово победиха във втората дисциплина: "400м. щафетно бягане с препятствия" със 100,38 точки.

Венцислав Христов  от името на община Ловеч поздрави участниците в надпреварата за проявения отборен дух и спортсменство. Всички млади огнеборци получиха грамоти, а първенците купи и медали, осигурени от Българска федерация за пожароприложен спорт. Поздравителен адрес до децата и организаторите на надпреварата изпратиха от фондация „Ангели от Лим“. Георги Манзаров, основател на фондацията, зарадва всички деца с лакомства.

Поредното издание на турнира за преходната купа “Юлиян Манзаров” се проведе в присъствието на старши комисар Милен Маринов директор на ОДМВР - Ловеч, заместник областния управител Илиян Тодоров, комисар Вл. Кацарски  директор на РД ПБЗН-Ловеч и др.

 

Турнирът е основан през 2001 г., а от 2004 г. - в памет на ученика от Свищов Юлиян Манзаров, носи неговото име. Съорганизатори на турнира са Главна дирекция "Пожарна безопасност и зашита на населението", Българската федерация по пожароприложен спорт, община Ловеч, Националния дворец на децата, РИО – Министерство на образованието и науката, РДПБЗН – Ловеч и фондация "Ангели от Лим".

 

04 окт 2019

За поредна година Ловеч е домакин на традиционния есенен турнир на Младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец"

Надпреварата е за преходната купа "Юлиян Манзаров"

Състезанието ще се проведе 4 октомври 2019 г. на тренировъчното игрище на ПФК „Литекс” до Салито. 
Организатори на инициативата са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и РД ПБЗН- Ловеч, Българската федерация по пожароприложен спорт, МОН – Ловеч, Община Ловеч и фондация „Ангели от Лим“.
Състезанието е включено в Спортния календар на Община Ловеч за 2019 г.
В надпреварата ще вземат  участие 10 отбора от 9 области - Ловеч, Бургас, Видин, Велико Търново, Плевен, Хасково, Пловдив,Благоевград и Стара Загора.
Официалното откриване ще е в 9.00 ч.,  30 минути по-късно е стартът в дисциплината „Бойно разгръщане на състезателна пътека”, а в 10.45 ч. – в дисциплината „400 м. щафетно бягане с препятствия”.

03 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача