МВР

ОД Ловеч

 

Полицаи от сектор „Охранителна полиция” в РУ Ловеч гостуваха в детска градина в Ловеч

 

Служители на сектор „Охранителна полиция” при РУ Ловеч гостуваха на деца от детска градина „1 юни” в Ловеч.
Посещението е част от поредицата инициативи за запознаване на децата с работата на полицейските служители. Децата бяха запознати с работата на полицаите на улицата, с техните задължения и правомощия, с оборудването при охрана на спортни и масови мероприятия. Докато се провеждаше беседата, гостите се радваха на завиден интерес от малчуганите и бяха обсипани с въпроси свързани с полицейската професия.

Провеждането на открити беседи от този вид с деца от детските градини е част от мероприятията на ОДМВР – Ловеч за превенция сред децата и младежите. Практиката показва, че в игри и беседи заедно с униформените служители малчуганите лесно усвояват правилата за безопасно поведение в различни ситуации.

 

 

 

15 мар 2023

Шест досъдебни производства са образувани в хода на мащабна операция в Ловешко, насочена срещу престъпността и нерегламентиран таксиметров превоз на хора ​

Специализираната операция по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и извършване на проверки на лица и автомобили, осъществяващи таксиметров превоз на хора в нарушение на действащото законодателство е  реализирана през вчерашния ден на територията на Ловешка област. Действията  са осъществени от  служители от ОДМВР- Ловеч, колегите им от районните управления на територията на областта и ДАНС.

При извършени проверки на 7 таксиметрови автомобила в областния град е установено едно нарушение - 32-годишен шофьор е превозвал клиенти, без да притежава необходимите разрешителни документи за такъв вид дейност. Образувано е досъдебно производство по чл. 324, ал.1 от НК, а мъжът е задържан за срок до 24 часа.
В рамките на полицейската операция на територията на Ловеч са проверени още 41 МПС и 73 лица, като за установени нарушения са съставени 3 акта и 12 глоби с фиш по ЗДвП . Образувано е бързо производство срещу 40-годишен ловчанлия, качил се зад волана на товарен автомобил «Фиат Дукато» и шофирал под въздействието на наркотични вещества - пробата с техническо средство е дала положителен резултат за амфетамин и метамфетамин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа .
В района на Тетевен, в хода на извършения контрол на два автомобила, обозначени като таксиметрови, е установено, че водачите им - на 61 и 47 години, също извършвали нерегламентиран превоз на пътници, без необходимите разрешителни документи за упражняването на такъв вид дейност. В РУ-Тетевен са образувани две досъдебни производства по чл.324, ал.1 от НК.  Образувано е и бързо производство срещу 33-годишен водач на товарен автомобил, който е управлявал превозното средство без поставени регистрационни табели.
Общо 17 автомобила, предлагащи таксиметров превоз, са проверени и на територията, обслужвана от РУ Троян. Съставени са 3 акта за административно нарушение на Наредба 34,  за които предстои уведомяване на Областен отдел "Автомобилна администрация" – Ловеч.   
В Луковит, в хода на предприетите действия, последователно били инспектирани 3 таксиметрови автомобила. При проверката на водачите и документацията на превозните средства станало ясно, че те осъществяват обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, каквито се изискват по нормативен акт. За случаите в РУ Луковит са образувани 3 досъдебни производства по чл. 234г от НК, а водачите – двама по на 47 години и един на 58 години, са задържани за срок до 24 часа в местното районно управление.

Работата по случаите продължава под ръководството на Районна прокуратура-Ловеч.

 

15 мар 2023

Двама са задържани при спецакция насочена срещу наркоразпространението

На 13 март в Тетевен, служители на РУ Тетевен и сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОД МВР-Ловеч, в хода на специализирана операция са спрели за проверка лек автомобил, с водач 42-годишен мъж и пътник - 40-годишна жена, и двамата от с.Галата.
Водачът е тестван за употреба на наркотични вещества, като пробата му е реагирала положително на кокаин. Издаден му е талон за медицинско изследване и е дал кръвна проба и урина за анализ. В хода на последвалите процесуално-следствени действия, в превозното средство полицаите са открили  топче, съдържащо черно на цвят вещество, като предстои назначаване на химическа експертиза за установяване на състава му. От жилище обитавано от водачът са иззети още 22.58 гр. суха тревиста маса-канабис, 38.24 гр. бяло кристалообразно вещество и кутия с 50 патрона, а от дом обитаван от 40-годишната жена полицаите са открили и иззели 171.03 гр. суха зелена тревиста маса-канабис и още 48.18 грама канабис разпределен в пликчета, както и кутия с 40 патрона.

Двамата са задържани, а по случая в РУ Тетевен е образувано досъдебно производство по чл.343б ал.3 от НК и работата по случая продължава под наблюдението на Прокуратурата в Ловеч. Предстои с прокурорско постановление лицата да бъдат задържани за срок до 72 часа.

14 мар 2023

60-годишен мъж е задържан за подкуп на длъжностно лице

 

На 07 март в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР-Ловеч е постъпила информация за предоставен подкуп към длъжностно лице на ТЕЛК при МБАЛ-Ловеч. Проведени са разговори с представители на експертната лекарска комисия, като в резултат на оказаното съдействието и в хода на последвалите процесуално-следствените действия, 60-годишен мъж от Луковит е установен  след  предоставяне на подкуп от 300 лева  в сградата на ТЕЛК-Ловеч. Мъжът е предоставил медицинската си документация заедно с паричната сума, на длъжностно лице от ТЕЛК Ловеч.
Целта му е била да се снабди с експертно решение, даващо му право на пенсия и други социални облекчения и придобивки.
По случая е образувано досъдебно производство по чл.304а от НК и работата продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура Ловеч.

08 мар 2023

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация