МВР

ОД Ловеч

 

19 апр 2018

График за срещи и прием на граждани от мобилни полицейски екипи от служители на ОДМВР-Ловеч през месец април 2018 година

 

 

По разпореждане на главния секретар на МВР и по график утвърден от ръководството на ОД МВР-Ловеч, мобилни екипи от служители на отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ ежемесечно посещават селата, в които няма постоянно полицейско присъствие.

Ангажираните с тази превантивна дейност служители осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт, като целта е хората да имат възможността  пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции.

След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място и се предприемат действия за проверка.

 

 

  • 19.04.2018г. на територията обслужвана от РУ-Ловеч
    -  от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Деветаки 

        - от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Брестово,

 

  • 26.04.2018г.  на територията обслужвана от РУ-Луковит и РУ-Угърчин

     -   от 11.00ч.  до 12.00ч. в с.Тодоричене
     -   от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Каленик

 

 

 

150 нарушения на скоростните режими на територията на област Ловеч при 24-часовата операция за контрол на скоростта

  • От 06.00 часа на 18 април до 06.00 часа днес на територията на цялата страна се проведе 24 часова операция за контрол на скоростта. Акцията е част от предприетите мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в резултат на превишена скорост и е в рамките на операцията на TISPOL, която се провежда  на територията на всички държави-членки на ЕС от 16 до 22 април.

През изминалите 24 часа точките за контрол на скоростта на територията на област Ловеч са били 25, като са установени 150 нарушения на скоростните режими. От тях 63 са регистрирани с  т.нар. камери на триноги и 87 с мобилни камери. По време на операцията е установен и един случай на движение в населено място с над 50 км/ч. и 12 други нарушения. Регистрирани са общо 4 пътни инцидента с 1 ранен и 3-ма леко пострадали.

Стремежът е да се обърне внимание на водачите, че скоростта е една от основните причини за тежки ПТП.  От началото на 2018 год. на територията на ловешка област 7 човека са загубили живота си в резултат на пътно-транспортни произшествия.

 

19 апр 2018

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов откри обновената сграда на пожарната в Троян

Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева, а финансирането е осигурено по европейска програма „Региони в растеж“.

 

 

В рамките на проекта е извършено саниране на външните стени и покрива на сградата, сменена е дограмата, реализирани са някои по – добри конструктивни решения, подменено е съществуващото осветление с енергийно ефективно и изцяло обновена е отоплителната и вентилационната инсталация на сградата.Главен комисар Николов отбеляза, че резултата от изпълнението на проекта е отличен и сградата на РС ПБЗН-Троян ще участва в конкурса за най- добра реновирана сграда.

Кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова сподели, че е изключително доволна от факта, че сградата на пожарната в града е първата реновирана, така както служителите на РС ПБЗН-Троян са винаги първи, там където има нужда от тях.

На откриването на обновената сграда присъстваха още зам.областния управител на област Ловеч г-н  Илиян Тодоров, комисар Владимир Кацарски - директор РД ПБЗН-Ловеч, старши комисар Милен Марионов – директор на ОД МВР-Ловеч и гл.инспектор Радостина Петкова – началник РУ Ловеч.

 

В РСПБЗН – Троян  работят 30 служители, които обслужват територия от 1100 км2 с население около 37 000 жители, разпределени в две общини: община Троян- 770 км2; 21 населени места и  33 000 души население и  община Априлци- 330 км2., 3 населени места и около 3 700 жители;

 

Кратка история
Организирана противопожарна охрана в Троян е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил "Додж", който е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник.

През 1963 година, когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила ЗИЛ.  Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.

 Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки, изпълнението на строителните работи започват реално през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през м.март 1999 г.

 

17 апр 2018

В седмицата от 16 до 22 април на територията на цялата страна ще има засилен контрол за спазване на разрешената максимална скорост на движение

В хода на полицейската операция в периода от 06.00ч. на 18 април до 06.00ч. на 19 април 2018 год. на територията на Р България ще се проведе 24 часова специализирана акция за контрол на скоростта.

 

Точките за контрол на територията на област Ловеч ще бъдат избирани в участъците с концентрация на ПТП по причина на превишена скорост, както и в районите около училища, детски  градини и болнични заведения, където има условия за управление на превозни средства с превишена скорост.

От началото на 2018 година до 10 април на територията на ловешка област са регистрирани  57 тежки ПТП, при които са загинали 7 човека и 75 са ранени.

Мерките на Пътна полиция се предприемат в рамките на операция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция  TISPOL, която се провежда  на територията на всички държави-членки от 16 до 22 април. Основната цел на предприетите мерки е да бъде намален пътнотранспортния травматизъм.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение са често срещано явление във всички европейски държави и са определени като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни инциденти и смърт по пътищата на Европа, отчитат от TISPOL. През 2017г. в страната превишената скорост продължава да е с най-голям дял като причина за катастрофи по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите членки на ЕС.
В рамките на операцията, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

13 апр 2018

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО