МВР

ОД Ловеч

 

12 дек 2018

Старши комисар Милен Маринов: Обстановката на територията на област Ловеч е спокойна.

Дни преди края на годината обстановката на обслужваната от ОД МВР-Ловеч територия е спокойна. Това заяви на редовния месечен брифинг старши комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч. На срещата с журналистите присъстваха още комисар Цветозар Цанков-заместник  директор на ОД МВР-Ловеч, комисар Светослав Шишийски- началник отдел „Охранителна полиция“ и комисар Владимир Кацарски – директор на РД ПБЗН-Ловеч.

Комисар Цанков  отчете, че за периода 01 януари до края на месец ноември, на територията на ОДМВР Ловеч са регистрирани 1919 престъпления, като за същия период през 2017г. те са били 1952. Разкриваемостта се е увеличила с 3,6%. Регистрирани са 1594 криминални престъпления и 325 икономически.

Най – голям е делът на престъпленията против собствеността – 35,33 % от общия брой регистрирани за 2018 г., въпреки че като цяло този вид престъпления са намалели с 7,12% спрямо предходната година. Следват общоопасните престъпления – 34,81 % от общия брой престъпления, като разкриваемостта при тях е 70,81%. Тук се отнасят и престъпленията с наркотични вещества – 78 бр. регистрирани, от които 52 са разкрити. Регистрирани са и 98 престъпления против личността.

Само за месец ноември 2018 година на територията на ОДМВР Ловеч има регистрирани 191 престъпления или с 40 по - малко в сравнение с месец ноември 2017, когато са били 216. Разкриваемостта през текущия период е 22.51 %. Регистрираните криминални престъпления през ноември са 155 спрямо 176  за миналата година.  Отчита се спад в броя на кражбите с 24 %, през ноември месец тази година са регистрирани 38, като за сравнение през ноември 2017г. те са били 50. Комисар Цанков отбеляза, че съществен принос за намаление на престъпленията в малките населени места през предходния месец са съвместните специализирани полицейски операции със служители от Дирекция „Жандармерия“.

ОД МВР-Ловеч е предприела комплекс от  мерки за гарантиране на реда и спокойствието по време на Коледните и Новогодишните празници. По линия на пътната безопасност са планирани специализирани полицейски операции за спазване на скоростните режими и за шофиране след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи. Силите на реда ще осигуряват необходимото полицейско присъствие на местата, където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни: гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали. По празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, като в такива  ситуация е важно хората да запазят хладнокръвие и незабавно да потърсят близките си. В никакъв  случай да не се доверяват на непознати и да не дават пари на ръка.

  

По-малко са загиналите и ранените по пътищата на област Ловеч,  в периода от 01.01.2018 г. до 30.11.2018., заяви комисар Шишийски.   За посочения времеви интервал на територията на областта са регистрирани 598 ПТП, от които  195 тежки с 18 убити и 258 ранени.  За  сравнение през  2017 г. ПТП са 578, от които 183 тежки, с 39 убити и 304 ранени. Разлика: тежки ПТП  (+ 12), убити (- 21) и ранени ( - 46) .

Най-голям брой пътни инциденти през този период са възникнали на територията обслужвана от сектор „Пътна полиция“ /община Ловеч, Угърчин и Летница/ : 236 катастрофи, от които 82 тежки с 8 жертви  и 103 ранени.

От 01.01.2018 г. до 30.11.2018 г. са съставени 6068 АУАН  и 26 188 глоби с фиш, от тях  9012 са  за превишена скорост ( с 2860 повече от същия период на 2017г.), алкохол и наркотици – 350 и 468 наказателни постановления са издадени за неправоспособност. Констатираните нарушения на пешеходци са 42 от тях 5  с АУАН и 37 глоби с фиш. За неправилно паркиране пътни полицаи  са съставили 329  АУАН и са наложили 2892 глоби с фиш, от тях 295 за неправилно паркиране върху тротоари.
Общо ПТП само за м.ноември  2018 год.  са 47, от които 20 са тежките, с 3 убити и  26 ранени.

 

Директорът на РД ПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски информира за предприетите мерки за безопасност през отоплителния сезон на тази година и призова всички към спазване на правилата за пожарна безопасност. Съобщено беше още, че служители на РД „ПБЗН“ са извършили проверка на 76 ресторанти, хотели,заведения за обществено хранене, религиозни храмове и т.н., където се очаква струпване на повече хора по време на  предстоящите празнични дни. Установени са 7 нарушения, за които са издадени 7 разпореждания и са наложени 2 акта за административни наказания.

От началото на месец октомври до 11 ноември общия брой на пожарите свързани с отоплителния сезон е 40, като за същия период на 2017 год. са били 38. От тях пожарите с материални щети са 19, като 7 са в резултат на късо съединение, 6 са поради техническа неизправност, 3 са предизвикани от строителна неизправност и 3 поради неизправност на отоплителен уред. 1 жена е загинала при пожар.

 

 

Резултати от Акция "Зима" - ОД МВР-Ловеч

Започва операция на TISPOL за установяване употребата на алкохол и наркотици от водачите на МПС

Акцията ще се проведе в периода от 10 до 16 декември,като ще се проверява и за валидна “Гражданска отговорност”

 

Специализирана операция за употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози от водачите на МПС на пътя стартира от понеделник -10 декември в цялата страна.
Акцията ще се проведе на територията на всички европейски държави членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL и ще продължи до 16 декември. Проверките ще се извършват по метода за „широкообхватен контрол“, като приоритет от страна на служителите на МВР ще бъде даден на основните пътни трасета, с висок интензитет на движението.

 По време на операцията санкции ще бъдат налагани и за нарушения на скоростните режими, а също така ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, невръчени електронни фишове и неплатени глоби наложени по ЗДвП.

07 дек 2018

За поредна година рисунки, представени от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Ловеч за участие в конкурса на тема: „С очите си видях бедата” 2018 са отличени с призови места

На 05.12.2018 г. в Националния дворец на децата – гр. София се състоя официалната церемония за откриване на изложбата на победителите и отличените творби в международния конкурс за детска рисунка на тема “С очите си видях бедата” – 2018 г. До заключителния национален етап достигнаха творбите на над 480 деца. Жури в състав от представители на Националната художествена академия, Националния дворец на децата към МОН и на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР е класирало 41 рисунки, като три рисунки са на деца от област Ловеч.
Рисунките на Крисиян Красимиров Хиков и Васил Петров Димитров от СУ „Бачо Киро” гр. Летница, с преподавател по изобразително изкуство Светлана Стоянова, са класирани на първо и второ място във втора възрастова група (11-13 г.) в категорията „Деца и ученици от всички общообразователни училища в системата на предучилищното и училищно образование”. 

На трето място в първа възрастова група (7-10 г.) в категорията „Деца и ученици от всички общообразователни училища в системата на предучилищното и училищно образование” е класирана рисунката на Мая Георгиева Маринова от СУ „Бачо Киро” гр. Летница. Мая от учебната 2018/2019 г. е ученичка в друго населено място.

Тържествената церемония бе придружена от празничен концерт, изнесен от възпитаници на художествените групи от Националния дворец на децата. Гости на тържеството бяха зам. министъра на вътрешните работи Милко Бернер, гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Таня Досева, директор на Националния дворец на децата, служители на ГДПБЗН и РДПБЗН, педагози, директори на училища, участници и родители.

 

 

 

 

06 дек 2018

Безопасен студентски празник

Практически препоръки за 8-ми декември.

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.

В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгл. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.

За осигуряване на реда на територията на област Ловеч по време на празника ще бъдат ангажирани екипи на Охранителна полиция и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Предприети са мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има празнуващи. Планирани са специализирани полицейски операции, в които ще се акцентира върху водачи, управляващи автомобили под въздействието на алкохол, наркотични или други упойващи вещества; неправоспособни водачи; технически неизправни автомобили; гражданска отговорност; съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол.   

 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ
за безопасно поведение при движение по пътищата по време на

студентския празник – 8 декември 2018


Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

 

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

04 дек 2018

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача