МВР

ОД Ловеч

 

13 октомври 2020

Децата от IX ОУ „Панайот Волов“ в Шумен спечелиха преходната купа „Юлиян Манзаров“

 

Днес, на тренировъчното игрище на стадион „Литекс”, град Ловеч бе домакин на XIX есенeн турнир на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец", за преходната купа "Юлиян Манзаров".

Инициативата е част от  националния спортен календар и националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката, а правилата за провеждане на турнира са идентични с тези на международните младежки състезания по пожароприложен спорт, утвърдени от Международната асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF).
При тежки метерологични условия и при спазване на всички противоепидемични мерки, в турнира участие взеха деца от 12 до 16 години от 8 училища от градовете Айтос – обл.Бургас, Свищов– обл. Велико Търново, Шумен– обл. Шумен,  Ловеч и Троян – обл. Ловеч, Чирпан – обл. Стара Загора, Свиленград-обл. Хасково и Белене – обл.Плевен.

Двете традиционни състезателни дисциплини, в които младите огнеборци мериха сили са: "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400м. щафетно бягане с препятствия".
В оспорвана надпревара учениците от IX ОУ „Панайот Волов“ в Шумен  спечелиха купата “Юлиан Манзаров” , с общ резултат от двете дисциплини 1044,02 точки. Те демонстрираха сили и умения при преодоляване на  препятствията в условията на проливен дъжд. На по-малко от 14 точки след победителя останаха учениците от СУ „Никола Вапцаров “ – гр.Айтос, които за поредена година показаха висок спортен дух и добра физическа подготовка. Бронзовите медали заслужиха децата от СУ „Васил Левски“ от гр. Троян, с общ резултат от двете дисциплини 1012,58 точки.
Младите огнеборци от Шумен станаха категорични лидери и в двете състезателни дисциплини.  

Поредното издание на турнира за преходната купа “Юлиян Манзаров” се проведе в присъствието на старши комисар Александър Джартов директор на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност” при ГДПБЗН-МВР, Корнелия Маринова кмет на община Ловеч, комисар Владимир Кацарски  директор на РД ПБЗН-Ловеч, Еленко Начев началник на РУО-Ловеч и др.
Корнелия Маринова поздрави участниците в надпреварата за проявения отборен дух и спортсменство. Всички млади огнеборци получиха грамоти, а първенците купи и медали, осигурени от Българска федерация за пожароприложен спорт. От фондация „Ангели от Лим зарадваха всички деца с лакомства.

Турнирът е основан през 2001 г., а от 2004 г. - в памет на ученика от Свищов Юлиян Манзаров, носи неговото име. Съорганизатори на турнира са Главна дирекция "Пожарна безопасност и зашита на населението", Българската федерация по пожароприложен спорт, община Ловеч,Националния дворец на децата, РИО – Министерство на образованието и науката, РДПБЗН – Ловеч и фондация "Ангели от Лим".

 

 14 октомври 2020 | 10:10