МВР

ОД Кюстендил

 

20 юни 2018

Две момчета от Кюстендил с грамоти за проявена бдителност и честност при предотвратяване на престъпление ​

Днес началникът на РУ Кюстендил Росен Райчев покани Николай Тончев, възпитаник на ОУ „Професор Марин Дринов“, той ще бъде в 8-ми клас през идващата учебна година,   и Петър Петков, възпитаник на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – той ще бъде в 6-ти клас, да им благодари за проявена бдителност и честност за предотвратяване на престъпление.

Неотдавна децата се натъкнали  в централната градска част на странни опаковки, занесли ги в полицията, оказало се, че съдържат марихуана…

Днес на двете момчета Росен Райчев връчени грамоти за проявената бдителност  и за това, че с поведението си са предотвратили престъпление,  пожела им весела ваканция и да имат бъдещето на достойни мъже, като изрази и уважението си към техните родители.

 

„Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”​- традиционната акция на КАТ ​се провежда в цялата страна от юни до края на месец август

 

Основната й  цел е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с деца през летните месеци.

Анализ на травматизма при пътни инциденти през 2017 г. в страната показва, че най-рискови по отношение едновременно на загиналите и на ранените са били месеците юни, юли и  август.  Предвидено е в периода до края на юни да се проведат специализирани полицейски операции в дните, когато са планирани ученически тържества за закриване на учебната година в прогимназиалния и гимназиалния курс. Активният контрол ще продължи до края на ваканцията, като през месеците юли и август той ще бъде насочен предимно към неправилното движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

По време на акцията, полицейските служители ще следят за управление на мотоциклети, автомобили, трактори или други МПС от малолетни или непълнолетни лица, особено в малките населени места, и ще налагат съответните санкции на собствениците, които са ги предоставили.

 

                                    ххх

            Анализът на пътните произшествия, настъпили през периода от 01.06.2017 г. до 31.08.2017 г. и от началото на 2018 г. до 31.05.2018 г. на територията на ОДМВР –Кюстендил, е следният:

 

през периода от 01.06.2017 г. – 31.08.2017 г.:

 

ПТП – 113, от тях тежки – 28 ,  без загинали, ранени – 34.

по РУМВР:    Кюстендил    - ПТП – 46,  

                        Дупница        - ПТП – 62 ,

                        Бобов дол      - ПТП –   2,     

                        Рила                - ПТП –   3 ,

             

Като участници в движението пострадалите са били в качеството на : водач – 33;  пешеходец  – 1. Половината от пътно-транспортните произшествия с пострадали са станали в населени места.

В 92 % от всички ПТП най-вероятната причина е нарушение на водача.  Най-честото нарушение е „несъобразена скорост“ – 46 % от всички нарушения, следвано от „употреба на алкохол“  - 14 %.

 

през периода от 01.01.2018 г. – 31.05.2018 г.:

 

ПТП – 158, от тях тежки – 14,  загинали – 2; ранени - 14

по РУМВР:    Кюстендил    - ПТП – 50 , .

                        Дупница        - ПТП – 95

                        Бобов дол      - ПТП –   7

                        Рила               - ПТП –   6 .

 

            За сравнение със същия период на миналата година: Пътно транспортните произшествия са с 5  по-малко, тежките ПТП са – 24 по-малко,  загинали са с 6  по-малко; ранените са с  - 31по-малко.

 

Като участник в движението пострадалите са били в качеството на:  водач – 6,  пътник – 3 ; пешеходец – 5.

В 93 % от всички ПТП най-вероятната причина е нарушение на водача.  Най-честото нарушение е „несъобразена скорост“ – 26 % от всички нарушения, следвано от „отнемане на предимство“ с 23 % и „неспазване на дистанция“ с 10 %.

 

 

ххх

 

Пътните произшествия  с деца и юноши до  17 години, настъпили през периода от 01.06.2017 г. до 31.08.2017 г. и от началото на 2018 г. до 31.05.2018 г. на територията на ОДМВР  - Кюстендил са:

 

през периода от 01.06.2017 г. – 31.08.2017 г.:

 

ПТП – 3 , от тях тежки – 2 ,  без загинали, но с 4 ранени

по РУМВР:    Кюстендил    ПТП – 2., Ранени - 3

                       Дупница         ПТП – 2, Ранен - 1

                        Бобов дол – няма регистрирани ПТП

                        Рила          – няма регистрирани ПТП       

 

Като участници в движението пострадалите са били в качеството на : пътник в лек автомобил – 3 ;  пътник на мотоциклет – 1  

Всички пътно-транспортните произшествия са станали в извън населени места.

 

през периода от 01.01.2018 г. – 31.05.2018 г.:

Възникнало е 1 ПТП на територията на РУ Кюстендил с 1 ранен

Като участник в движението пострадалияте бил в качеството на  пешеходец, леко ранено е 9-годишно дете.

Пътно транспортното произшествие е станало в населено място – в кв. „Изток“.

 

18 юни 2018

Приключи работата по проекта „Детско полицейско управление“ в Кюстендилска област ​

Проектът се осъществи с партньорството на 5 училища - ОУ „Св.св. Кирил и Методи“ – Кюстендил, ОУ „Марин Дринов“ – Кюстендил, ОУ „Евлоги Георгиев“ – Дупница, ОУ „Никола Вапцаров“ – Бобов дол, и СОУ „Христо Ботев“ – Кочериново в Кюстендилска област, Българския червен кръст, психолози, Българския туристически съюз, представители на Българската православна църква.

Обучителите бяха служители на РУ МВР – Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Рила,  и БЧК. Целите на програмата бяха ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към правилата и законите, създаване на навици за безопасно поведение и умения за вземане на решения в определени ситуации, изграждане на гражданска компетентност и позиция, повишаване на доверието в полицията.

По време на двугодишния обучителен период теоретичните заниманията се провеждаха в училищата, в районните полицейски управления и на открито.

По време на обучението децата придобиха знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си и хора изпаднали в беда, справяне в трудни ситуации на улицата, вкъщи, в училище, познаване на правата и отговорностите им, работа в екип, уважени и толерантност към чуждото мнение и различните.

По време на обучителния период децата участваха в лагери и състезания. Най-атрактивни за тях бяха заниманията по детска лична полицейска защита и оказване на първа долекарска помощ.

Участниците в проекта получиха дипломи за успешното си представяне, като учениците от двете ПУ от Кюстендил финализираха проекта с лагер в с. Долни Лозен с много забавления и състезания, където получиха дипломите си.

08 юни 2018

Наградените от областния кръг на конкурса продължават участие в националния етап ​

Награди за участниците в конкурса „С очите си видях бедата“

 

Днес  участниците в конкурса „С очите си видях бедата“ получиха наградите си. Те им бяха връчени от началника на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН – Кюстендил, Пламен Янев.

Учениците се състезаваха в 3 категории : Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищното и училищно образование; Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство; Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.

 В първата категория – във възрастовата група 7- 10 години, първото място  спечели  Ивона Гюрина – III клас,  ОУ „Христо Ботев“ -  с.Крайници, общ.Дупница;  на второ място се класира  Никол Дишова – IV клас , ОУ „Христо Ботев“ с.Крайници, общ.Дупница; на трето място е  Симона Гюрина – III клас , ОУ „Христо Ботев“ с.Крайници, общ.Дупница.

Във възрастовата група 11 -13 години на първо място е  Васил Атанасов Хандъров – V клас, СУ „Паисий Хилендарски“ гр.Дупница; на второ място е  Яна Росенова Йорданова – V клас,  СУ „Паисий Хилендарски“ гр.Дупница;  на трето място е  Димитър Ивов Спасов  – V клас , СУ „Паисий Хилендарски“ гр.Дупница.

Наградените от втората категория ученици – в първа възрастова група, са:  първо място за  Меган Методиева Методиева – II клас, Обединен детски комплекс – Кюстендил, на второ място е  Михаил Даниелов Георгиев – IV клас ,Обединен детски комплекс – Кюстендил , на трето място е  Изабела Руменова Георгиева – IV клас, Обединен детски комплекс – Кюстендил;  наградените в третата възрастова група  са: на първо място Анастасия Василева Димитрова – IX клас, Обединен детски комплекс – Кюстендил, на второ място -  Ани Даниелова Георгиева – IX клас, Обединен детски комплекс – Кюстендил, на трето място  Любов-Мария Любомирова Бекова – VIII клас, Обединен детски комплекс – Кюстендил.

В третата категория голямата награда получи 11-годишният Георги Десиславов Иванов от  ЦНСТ „Сияние“ – Кюстендил.

 

Ххх

 

Конкурсът „С очите си видях бедата” е традиционна превантивна инициатива на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при Министерство на вътрешните работи с партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.
Тематично конкурсът обхваща познанията на подрастващите, свързани с основни познания за рисковете от бедствия и за начините на поведение и действие, първа долекарска помощ, дейностите на Единната спасителна система.  Провежда се от 2002 година.

31 май 2018

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО