МВР

ОД Кюстендил

 

20 окт 2021

Пожаро-тактическо учение на РДПБЗН – Кюстендил, за реагиране при наводнения

В учението участваха сили и средства на Единната спасителна система

Пожаро-тактическо учение на РДПБЗН – Кюстендил

 

Чрез тел. 112 – София  е получен  сигнал за бедстващи хора в близост до язовир „Дренов дол“ и достигане критично ниво на язовира поради  обилен валеж в последните няколко дни. Обектът  се намира в общ. Кюстендил, област Кюстендил. Сигналът  за произшествието е незабавно предаден на Оперативния център при РДПБЗН – Кюстендил, оперативен дежурен на ОДМВР – Кюстендил,  и дежурен в  ЦСМП – Кюстендил.

В резултат на повишаване нивото на язовира до критичното се стига до преливане на водата през язовирната стена. Получава се частично заливане на населено място, падане на преминаващ автобус по язовирната стена в дере зад нея и е възникнала опасност язовира да прелее в по-големи обеми и да засегне урбанизирани райони намиращи се под стената.

В различни части на залятото от водата населено място все още има хора, които не са успели да се евакуират и са останали в къщите си.

Все още има пътници в преобърналия се автобус, които не са успели да излязат от него и се нуждаят от помощ.

Автобусът се намира в основата на язовирната стена, водата го залива частично и има  опасност пътниците в автобуса да се удавят.

В критичната ситуация кметът на общината обявява със заповед бедствено положение и е въведен в действие Плана за защита при бедствия в частта „Наводнения“.Създаден е щаб, ръководен от директора на РДПБЗН, следват операции по спасяване със сили и средства на Единната спасителна система.

Това е сюжетът на пожаро-тактическото учение, което бе  проведено днес от служители на РДПБЗН – Кюстендил, БЧК – Кюстендил/служители, доброволци и Планинската спасителна служба/, Доброволното формирование към Община Кюстендил, ЦСМП – Кюстендил, екипи на Специализирани оперативни дейности от РДПБЗН от Благоевград, полицейски сили.

След като екипите изграждат изкуствена дига върху язовирната стена, за да ограничат преливащата вода, екипите, спасяващи хората от катастрофиралия автобус, ги извеждат, евакуирани са и жителите от намиращата се в близост до язовирната стена махала „Дренов дол“, осигурен е нормален достъп до обектите от засегнатия район, всички хора са изведени успешно.

Учението е част от учебно-тренировъчната програма на екипите от ЕСС, залегнало е в плана на ГДПБЗН за 2020 г. Бе отложено поради влезли в сила епидемични мерки,  проведе се днес в района на язовир „Дренов дол“, община Кюстендил. На занятието присъства и областният управител Ал. Пандурски, главният секретар на Областната управа, зам.кметът Св. Василев, Мартин Благов – директор на ОПУОИ към Община Кюстендил, директорът на ОПУ Ю. Божилова. За осъществяването на дейностите в описаната ситуация бяха ангажирани 76 човека.

Поредна успешна операция на криминалисти от ОДМВР – Кюстендил, срещу наркопроизводството и наркоразпространението

Специализираната операция бе ръководена от началника на сектор „Криминална полиция“ в ОДМВР Асен Ушатов, иззети са канабис и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси


 


 

Днес криминалисти от ОДМВР и служители на РУ Дупница проведоха специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, на територията на с. Крайници. При осъществените процесуално-следствени действия в имота на 56-годишен местен жител, известен с прякора Туята, е открита  оранжерия с 96 саксии отгледан разсад канабис, в двора му са открити 95 растения канабис, надхвърлящи височина от 3 метра, над 20  кг е иззетият канабис. Канабисът е бил опакован, сортиран – съцветия и суха листна маса, във фаза на сушене също.  В имота са открити и иззети приспособления за отглеждане,  сортиране и благоприятстване на отглеждането/ лампи, вентилатори, центрофуга/. В жилищната сграда са открити и иззети незаконно притежавано оръжие и боеприпаси – пушка и боен пистолет, 59 патрона различен калибър. Собственикът на имота е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница. Той е известен на полицията с противозаконни деяния, осъждан е . По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, работата продължава под прякото наблюдение на прокурор 

11 окт 2021

Голямо количество канабис откриха и иззеха криминалисти от ОДМВР - Кюстендил

Почти 10 кг канабис откриха и иззеха служители на сектор „Криминална полиция“ – ОДМВР – Кюстендил, от частен имот в с. Полетинци. Специализираната операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества, бе проведена в петък/8.10.21 г./. Имотът, от който е иззето наркотичното вещество, е бил обект на полицейско наблюдение и при осъществените процесуално-следствени действия е открит в къща пакет с 4.324 кг суха листна маса, в близост до къщата са открити 5 растения от рода на конопа – 5.450 кг. Служителите имали данни, че наркотичното вещество се отглежда там и  се разпространява извън територията на Кюстендилска област. При направения полеви наркотест сухата листна маса и растенията са реагирали на канабис. 33-годишният ползвател на имота е задържан с полицейска заповед. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

11 окт 2021

Криминалисти от ОДМВР - Кюстендил, с успешна акция по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици

В края на миналата седмица  криминалисти  от ОДМВР - Кюстендил, са задържали 18-годишна и 2-ма мъже на  20 и на 29 години  за притежание на наркотични вещества. От жената са иззети 54 грама амфетамин и 32 грама марихуана, от 20-годишния  – 9 грама амфетамин и 4 грама марихуана. Двамата са известни  на полицията  с криминални деяния, свързани с наркотици. Криминалистите имат данни, че разпространяват  наркотични вещества. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест.

 От 29-годишния мъж е иззета станиолова опаковка канабис.  По случаите са образувани досъдебни производства, притежателите на наркотичните вещества са задържани с полицейска заповед в ареста на РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

04 окт 2021

Служители на РУ Кюстендил в партньорство с колеги от ГДНП и СДВР разкриха противозаконно отнемане на каравана

Служители на РУ Кюстендил и техни колеги от ГДНП и 9-то РУ в столицата са установили извършителя на кражба на туристическо ремарке/каравана/, която бе открадната преди 10 дена от имот в с. Копиловци. След заявяването на кражбата в полицията в Кюстендил, са  предприети незабавни издирвателни действия, от събраната информация са стигнали до извода, че ППС-то е напуснало Кюстендилско и се налага разширяване на териториалното издирване, след установяването на връзка със столичните колеги и множеството проведени специализирани  съвместни действия караваната е открита на територията, обслужвана от 9-то РУМВР в столицата. Установен е извършителят – 29-годишен софиянец. Работата по образуваното досъдебно производство в РУ Кюстендил продължава под прякото наблюдение на прокурор.

 

17 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача