МВР

ОД Кюстендил

 

17 окт 2018

Пътна безопасност за най-малките

Детска площадка–полигон бе открита днес в с. Соволяно

Инициативата за изграждане на детската площадка за запознаване на най-малките жители на селото с правилата за безопасно участие в движението е на кмета Пламен Илиев. Резултатът  постигнат с  общите усилия на кмета, читалището, детска градина „Първи юни“, която има филиал в с. Соволяно.

Кметът Пламен Илиев подчерта, че партньорството му с Община Кюстендил винаги е било резултатно и отправи предложение  към кмета Паунов детската площадка-полигон да се ползва и от други детски градини.

Изградената детска площадка е съоръжение с улици, кръстовища, пътни знаци, светофари, пешеходни пътеки. Чрез игра  децата ще усвояват правила за безопасност. Обучението е общо дело на учителките от детското заведение и полицай от сектор „Пътна полиция“  при ОДМВР Кюстендил.

Началото бе впечатляващо, бяха демонстрирани умения, познания за безопасност и тематична художествена програма. За успешното им представяне възпитаниците на детското заведение получиха Свидетелство за пешеходец, светлоотразителен ключодържател и прекрасна торта от читалището, с пътни знаци.

Инспектор Бисер Стоилков от сектор „Пътна полиция“ поздрави кмета на селото за инициативата, пожела безопасно участие в движението на малки и големи подчерта, че продължават срещи по пътна безопасност както в детските градини, така и с учениците до 4-ти клас в училищата на областта.  Той поздрави учителките на децата за постигнатия резултат при представителното ползване на площадката-полигон.

 

 

Пожарна безопасност за възрастните хора през отоплителния сезон ​

Служители на РДПБЗН – Кюстендил,  провеждат срещи с  възрастни хора, за да обсъдят въпроси на превенцията на пожарите в бита през зимния сезон.

Главен инспектор Пламен Янев – началник на сектор  „Превантивна и контролна дейност“, и инспектор Румен Павлов от РДПБЗН запознават възрастните хора с правилата за пожарна безопасност при експлоатация на електрически  отоплителни уреди и уреди на твърдо гориво за осигуряване  безопасността на техния живот и дом.

Първите срещи бяха в края на миналата седмица  с възрастни хора от Рила и Бобошево. Те се е се състояха в Дневния център за стари хора в гр. Рила и в гр. Бобошево. На тези срещи присъстваха и началникът на отдел в ДСП - Бобошево,  Гергина Янева  и управителят на Дневния център за стари хора – Рила,  Йорданка Мазникова.

Служителите на РДПБЗН ще продължат срещите с възрастни хора в Кюстендилска област, като ще разчитат на съдействието на дирекциите „Социално подпомагане“ ,  клубовете на пенсионера, читалищата. 

Представителите на тази възрастова група ще бъдат запознавани с основните причини  за възникване на пожари в домовете  през зимата. Ще бъдат припомняни  основните правила за пожарна безопасност, най-често допусканите грешки и препоръки за правилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди с различни източници на енергия. 

15 окт 2018

Голямо количество марихуана, незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и взривни вещества са иззети при спецоперация на криминалисти от РУ Дупница ​

Задържан е 48-годишен жител на с. Джерман

Процесуално-следствените действия служителите на полицията в Дупница са осъществили след период на наблюдение на нива с канабис в землището на с. Джерман и имот, собственост на 48-годишен местен жител.

При извършеното претърсване и изземване в новострояща се къща в селото служителите установили етаж, оборудван с въздухопроводи и лампи за отглеждане и сушене на канабис.  2 ловни пушки, зелена листна маса – канабис, при последвал оглед и на лекия му  автомобил „Опел“  са открити и иззети над 2 кг канабис, от наблюдаваната нива  са изкоренени  20 корена канабис с дърлжина около 1.80 м, зелената листна маса от растенията е 27.805 кг. Общото количество на иззетия канабис е 42.25 кг. Видът му е установен с полеви наркотест.

В хода на процесуално-следствените действия са открити 2 малокалибрени пистолета със заличени номера и 68 патрона за тях, в специално изградени тайници са открити 2 пресовки тротил/по 400 г/, 21 капсулдетонатора. За обезвреждането и изваждането от тайниците на взривното вещество съдействие е оказал екип на СОБТ.

48-годишният мъж е задържан с полицейска заповед за 24 часа, уведомен е прокурор, започнато е досъдебно производство по случая в РУ Дупница.

 

 

13 окт 2018

17 нови автомобила за служебно ползване получи ОДМВР – Кюстендил

Днес директорът на ОДМВР старши комисар връчи ключовете  на новите автомобили. Те ще се ползват приоритетно за патрулно-постова дейност и териториално обслужване на населението, като 6 от тях се предоставят на РУ Дупница, по 1 от новите автомобили получават РУ Рила и РУ Бобов дол, останалите  са за РУ Кюстендил.

Новите автомобили са оборудвани с комуникационен терминал ТЕТРА, система за автоматична идентификация на регистрационните номера на моторните превозни средства, таблетно устройство, светлинно-звукова система, конуси и  разтегателни бариери.

Автомобилите -  VW Tiguan и  Great Wall Hover, са доставени за МВР в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“.

09 окт 2018

Високо проходим автомобил получи РДПБЗН – Кюстендил ​

Автомобилът бе предоставен от кмета на Кюстендил Петър Паунов и от представителя на софийското дружество-дарител Борис Редански

Служителите на РДПБЗН ще ползват високо проходимия автомобил за извършване на разузнаване, превоз на хора и оборудване до труднодостъпни горски територии. Автомобилът е предоставен на община Кюстендил под формата на дарение от софийско дружество.

До този така желан резултат се стигна след изпратено искане до кмета на Община Кюстендил Петър Паунов от комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН.

Комисар Георгиев мотивира нуждата от такъв автомобил с реалностите – повечето от населените места са в планински и полупланински и трудно достъпни райони с липсващи пътища и постоянни водоизточници.

 За гасенето на възникнали пожари в тях и намиращите се в съседство горски територии е необходимо съсредоточаване на повече хора и техника. В тези случай човешкият фактор играе голяма роля за бързото ограничаване и ликвидиране на произшествието. На мястото на произшествието от решаващо значение е извършването на предварително разузнаване с цел правилната разстановка на участващите сили и средства. Трябва да се има предвид и отдалечеността на някои от населените места в област Кюстендил от районните служби.

            РДПБЗН – Кюстендил, осигурява пожарната безопасност и защитата на населението на територията на общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Рила, Кочериново, Сапарева баня, Бобошево, Невестино и Трекляно, като горските територии заемат площ 167 052 ха, което представлява 54,2 % от общата площ на област Кюстендил.

             Кметът   внесе предложение в ОбС да бъде предоставен дареният на общината автомобил  „Фиат Фулбек“ на стойност 53 000 лв. на РДПБЗН за обезпечаване и подобряване изпълнението на функциите и задълженията  им. Решението бе гласувано на сесия на Общинския съвет – Кюстендил, на 27 септември, а автомобилът вече е на разположение на дирекцията.

             На скромната церемония по предоставянето на автомобила кметът П.Паунов и Б. Редански споделиха убеждението, че обезпечаването на пожарната безопасност е гаранция както за по-добър живот на хората, така и за по-резултатни и безпроблемни стопански и обществени дейности.

               Комисар Георгиев прие с благодарност предоставения високопроходим автомобил, като връчи и на двамата Плакет за принос в партньорството с РДПБЗН – Кюстендил, по опазване живота, здравето и имуществото на гражданите.

 

 

08 окт 2018

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО