МВР

ОД Кърджали

 

19 ноември 2014

Млад огнеборец

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”- Кърджали натрупа ценен опит в изграждането и функционирането на МПО “Млад огнеборец”. В отрядите младите огнеборци (на възраст от 10 до 16 години) преминават теоретична и практическа подготовка в областта на пожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност (от 12 до 16 години) и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението.
От началото през 1999 година до настоящия момент над 5000 момчета и момичета, преминавайки през тези отряди, се запознаха както с основните правила,  така и с начини за действие и поведение при пожари, бедствия и аварии. Броят на МПО на територията на Кърджалийска област е бил  най –висок през учебната 2007/2008 г.  Със сформирани 41 отряда с 517 ученици,  област Кърджали зае трето място в страната след София-град и Пловдивска област.
Всяка година младите огнеборци провеждат състезания, в които показват спортно-техническите си умения. Надпреварата е в две много технични и атрактивни състезателни дисциплини - “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 м щафетно бягане с препятствия”.
Дисциплината “Бойно разгръщане на състезателна пътека” включва четири участъка. През препятствия се построява шлангова линия; по мишена се действа с кофпомпа, като при напълване на съд с вода се задействат звуков и светлинен сигнал; на стойка правилно се подреждат пожарникарски уреди и съоръжения и пак на стойка се изпълняват възли, използвани при извършване на пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност.
Във втората състезателна дисциплина “400 м щафетно бягане с препятствия” едновременно в два съседни коридора отборите преминават през девет на брой участъка с предаване на щафета (струйник). Преодоляват се три препятствия - стойка с летва, стена със стъпала и дървена преграда, на която летвата не трябва да бъде съборена. И в тази дисциплина се изпълнява построяване на гасителна линия. Борави се и с пожарогасител.
Най-доброто класиране на Кърджалийска област на републиканско състезание е през 2004 г. в комплекс „Албена”, когато отборът на СОУ „ Отец Паисий” в село Кирково зае четвърто място в крайното класиране, с равен брой точки с класиралия се на трето място отбор от област Кюстендил. Младите огнеборци от Кирково получиха и приз ”Отряд-любимец на публиката”. През 2013 г. отрядът на МПО „Млад огнеборец” от ОУ „Хр.Смирненски” в село Мост, община Кърджали,  се  класира на седмо място на републиканските състезания. Отбори от област Кърджали  са били  канени многократно да участват в традиционния есенен турнир за преходната купа „Юлиян Манзаров” в гр. Ловеч.               

Изображения

 23 май 2017 | 16:36