МВР

ОД Кърджали

 

19 декември 2018

Полиция и жандармерия със специални мерки по празниците за добър обществен ред и сигурност по пътищата в област Кърджали

Служители на РДПБЗН извършиха проверки в 46 обекта за спазване на правилата за пожарна безопасност ​

Специализирани операции за осигуряване на безопасност по пътищата, охрана на публични събития при предстоящите празници и превантивни мерки за противодействие на извършване на престъпления ще бъдат предприети в областта, съобщи днес на брифинг с журналисти началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Кърджали комисар Димитър Димитров. По тези приоритети съвместно ще работят полицейски екипи и служители на Зоналното жандармерийско управление. Предварително са проведени срещи с представители на охранителни фирми, собственици на заведения и търговски обекти с акцент върху възможни посегателства,  за бдителност по време на празниците и своевременно подаване на сигнали при произшествия. Такива срещи са организирани и с ръководители на обекти, опериращи със значителни финансови средства.  Собствениците на магазини, които търгуват с пиротехнически изделия, са предупредени да не продават такива стоки на малолетни и непълнолетни. В дните непосредствено преди, по време и след празниците  ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие по пътищата за  контрол на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици. При натоварен трафик и задръствания ще има готовност за създаване на времена организация на движението.  Във всички Районни управления на МВР ще работят дежурни групи за   незабавна реакция при подадени сигнали за произшествия и престъпления.
Засилена охрана ще бъде осигурена на местата, където се очаква струпване на хора – пазари, базари, заведения, курортни комплекси.
Полицията призовава гражданите да подават своевременно сигнали на тел.112, ако станат свидетели на престъпления или са потърпевши от произшествия, за да бъдат организирани бързи оперативни и издирвателни действия за разкриване на извършителите. 
Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници служители на РДПБЗН-Кърджали извършиха 46 проверки на обекти на територията на областта, от които 24 заведения, 10 църкви и 12 хотела и места за настаняване, съобщи на брифинга главен инспектор Валентин Карев, началник на сектор в дирекцията. За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са връчени общо 10 писмени разпореждания и 1 акт за установено административно нарушение. При проверките е обърнато внимание на осигурените условия за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, вентилационните и електрически инсталации.  Главен инспектор Карев съобщи, че през започналия есенно-зимен сезон са проверени 55 обекта, които използват локални отоплителни уреди /печки на твърдо гориво/. Констатирани са 19 нарушения, за които са съставени 10 противопожарни разпореждания, 13 акта за установени административни нарушения и 5 броя констативни акта за принудителни административни мерки. От началото на сегашния отоплителен сезон са възникнали 9 пожара без материални загуби е и няма пострадали граждани. През отоплителния сезон от ноември до март през 2017 година са загинали трима граждани и трима са пострадали при пожари.
Главен инспектор Карев призова гражданите да бъдат внимателни при използването на отоплителни и електрически уреди, за да не помрачават празниците си с произшествия. Под специален надзор на възрастните да се използват пиротехническите изделия.

Изображения

 19 декември 2018 | 16:38