МВР

ОД Кърджали

 

Как да предпазим автомобила от кражба

02 сеп 2016

Паркирайте автомобила само на добре осветени, многолюдни места и винаги при възможност в охраняеми паркинги и гаражи.
Винаги заключвайте вратите на багажника и автомобила си.
Ако автомобилът Ви е снабден с имобилайзер и електронен код, сменяйте кода си след всяко влизане в сервиз, както и след ползване на колата от друго лице.
Никога не оставяйте в автомобила си на видни места каквито и да било вещи – дипломатически куфарчета, мобилни телефони, дамски чанти.
За да предпазите колата си от кражба, докато шофирате, дръжте винаги вратите заключени, когато сте в застроени райони и се старайте прозорците да са вдигнати особено когато спирате на светофар или кръстовище.
Използвайте средната лента от платното за движение, ако има такава, когато чакате на кръстовище или светофар, за да е по-трудно да се стигне до автомобила Ви от тротоара.
Бъдете особено внимателни, ако някой се опита да Ви спре без основателна причина, или ако попаднете в лек пътен инцидент – понякога крадците „случайно” се блъскат в колата Ви, като целта е да излезете от нея, за да могат да я откраднат. Ако това се случи, опитайте се да запомните регистрационния номер на превозното им средство.Ако Ви нападне въоръжен човек, не оказвайте съпротива. Дайте ключовете и парите, ако Ви ги поискат. Не спорете, не се бийте и не ги гонете, може да Ви наранят. Опитайте се да запомните колко е възможно повече подробности за нападателите.
По възможност в автомобила да се постави защитно заключващо устройство за кормилото и педалите или монтиран скрит бутон, който трябва да се активира, за да стартира автомобилът. При финансова възможност да се монтира джипиес модул с автономно захранване, чрез който при кражба може да се локализира местоположението на автомобила.
Не оставяйте автомобилът с работещ двигател без надзор, дори когато се налага да слезете от него за кратък период от време, например да си купите кафе, вестник и т.н.
 

 23 май 2017 | 16:36