МВР

ОД Кърджали

 

19 сеп 2019

Старши комисар Атанас Илков: Засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии и около търговски обекти ще има в областта преди и по време на празниците

По четири камери среднодневно ще бъдат разположени по трасето за ГКПП „Маказа“ от 20 септември до 23 септември

На територията на ОДМВР-Кърджали е създадена организация за комплекс от превантивни мерки, свързани с пътната безопасност и противодействие на битовата престъпност през предстоящите празници, обяви на брифинг с журналисти директорът на дирекцията старши комисар Атанас Илков. Предвидено е засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии със специални мерки по трасето към ГКПП „Маказа“ и в районите на търговски обекти. В превантивните мерки по пътна безопасност ще бъдат включени максимален брой технически средства за скорост. От 20 септември до 23 септември среднодневно по четири камери за скорост ще следят за нарушения на ЗДвП. При затруднен трафик пътни полицаи ще имат готовност да се включат в регулирането и подпомагането на движението. Автомобил без отличителни полицейски знаци също ще бъде включен в контрола по натоварените пътища в областта. Всички тези мерки са с цел да постигнат възпиращ и превантивен ефект спрямо неразумното шофиране, тъй като повечето пътни произшествия са причинени от грешки на водачите. Призивът на старши комисар Илков към всички, които ще шофират, е да бъдат разумни, да бързат бавно, за да пътуват сигурно и да стигнат навреме. 
Гражданите, които ще отсъстват през празничните дни, да огледат внимателно жилищата си за незатворени прозорци, врати и леснодостъпни места, за да се предпазят от кражби, припомни областният директор. Важно е също да не съхраняват пари и ценности вкъщи, да бъдат уведомени близките, които да подадат незабавно сигнал на тел.112 или в най-близкото РУ на МВР, ако забележат съмнителни лица и нетипични обстоятелства около жилищата.
Началникът на сектор „Охранителна полиция“ в РУ-Кърджали главен инспектор Атанас Чотров представи статистиката за пътните произшествия от 1.08.2019 г. до 18.09.2019 г. на територията на областта. За този период са станали 36 тежки ПТП с трима загинали и 51 ранени. В сравнение със същия период на миналата година тежките ПТП са увеличени с 11 броя, загиналите с двама, а ранените с 14.
Мащабни полицейски операции след празниците, насочени към влошената пътна обстановка в областта, анонсира директорът на ОДМВР-Кърджали.
Регионалната пожарна дирекция и Центърът за спешна помощ демонстрираха действия при катастрофа с петима пострадали

Екипи на РДПБЗН-Кърджали и на Центъра за спешна медицинска помощ  демонстрираха днес пред граждани в областния град действия при кризисна ситуация с катастрофа и петима пострадали. Занятието е част от съвместен проект за реакция на структурите в Единната спасителна система в трансгранично партньорство с Гърция. В днешната демонстрация участваха екипи на РДПБЗН, които потушиха пожар в катастрофирали автомобили и разразяха превозните средства, за да извадят пострадали от тях. Веднага след това се включиха екипите на ЦСМП за оказване помощ на ранените и транспортирането им до здравно заведение. Действията от симулацията на спешна ситуация бяха наблюдавани от областния управител Никола Чанев, директора на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков и директора на РДПБЗН комисар Сергей Заимов.
Преди това пожарникарите поднесоха венец и цветя пред Паметника на загиналите в изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.
Седмицата на пожарната безопасност и публичните прояви за професионалния празник на пожарникарите – 14 септември, завършват утре с водосвет за здраве, който ще бъде отслужен в параклиса „Свети пророк Илия“.

 

13 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО