МВР

ОД Кърджали

 

17 ное 2017

19 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Обръщение на министъра на вътрешните работи Валентин Радев

СВЕТОВЕН  ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ
НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
19 НОЕМВРИ 2017 г.

           
 Уважаеми дами и господа,

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
Всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия загиват или остават с тежки травми хиляди хора.        
Голяма част от тези катастрофи е можело да бъдат предотвратени. За жалост грешките и нарушенията на участниците в движението са довели до смърт.  
Пътните инциденти са най-нелепата причина за смъртността сред хората. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са големи.
Нека на този ден споменем загиналите, изкажем съболезнования на техните семейства и призовем живите да пазят живота и здравето при движение по пътищата.
Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция. Нужно и важно е всички да намерим начин проблемите на  безопасността по пътищата да имат място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите и организациите.
Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата като част от големия проблем – култура за здравословен начин на живот. Нека всички заедно - институции, организации и участници в движението, в името на живота, да дадем своя принос за безопасността и за намаляване на пострадалите в движението по пътищата.
Хубаво е, ако на този ден намерим начин да отбележим Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия в цялата страна. В памет на  загиналите и пострадалите да призовем всички да пазят както своя живот и здраве, така и живота и здравето и на другите участници в движението, да пазят и обучават своите деца и членовете на семейството. Всеки живот си заслужава усилията.                                                 МИНИСТЪР НА
                                                            ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ: /П/ 
                                                                      Валентин Радев

16 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя

В рамките на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – етап от традиционната акция на полицията „Зима“, 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци–жертви на пътя.
През периода 11-20 ноември 2017 година дейността на служителите от сектор „Пътна полиция“ е насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Извършва се активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание пешеходците трябва да обръщат в тъмната част на денонощието – при сумрак, на неосветени или слабо осветени участъци, както и при придвижване извън населените места. Полицията осъществява и контрол над пешеходците, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като отношение ще бъде взето на място.
От сектор „Пътна полиция“ отново напомнят:
БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
- Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
- Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
- Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
- Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 50 лв.за пешеходец, който преминава през ограждения от парапети и вериги, не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика (чл. 184, ал. 2). Извън тези случаи глобата е 20 лв.
- Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1). 
 
 

16 ное 2017

От 15 ноември автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за движение при зимни условия

От Пътна полиция напомнят на водачите, че от 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В хода на специализираната операция „Зима“, която се провежда на територията на областта, полицаите ще извършват проверка и на гумите на моторните превозни средства, като глобата при нарушение е 50 лв. За безопасно движение при зимни условия важна е техническата изправност на автомобилите. При констатирано такова нарушение следва временно спиране на превозното средство до отстраняване на неизправността. Глоба от 150 лв. предвижда законът, ако стъклочистачките не работят. За неизправни светлини се налага санкция в размер от 20 до 150 лв. Задължително е оборудването на моторното превозно средство с аптечка, пожарогасител, обезопасителен триъгълник и светлоотразителна жилетка, като при констатирано нарушение на това изискване глобата е до 20 лв. Водачите трябва да знаят, че когато са извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда, трябва да сложат светлоотразителна жилетка. За неизпълнение на това задължение е предвидена глоба до 20 лв.

14 ное 2017

Министърът на вътрешните работи награди шестима полицаи от РУ-Крумовград за професионалния им празник

На тържествено събрание днес в ОД на МВР-Кърджали  директорът старши комисар Венцислав Момчилов прочете заповеди за награждаване на служители във връзка с професионалния празник на българската полиция – 8 ноември. На събранието присъстваха полицейски служители от гр.Одрин начело с директора на полицията там Али Курт, които гостуват за празника в Кърджали.  
Със заповед на вътрешния министър Валентин Радев с „обявяване на благодарност” и парична награда в размер на 200 лв. са отличени шестима служители от РУ-Крумовград за инициативност и постигнати високи  резултати при изпълнението на функциите си, в резултат на което през месец септември, тази година, са разкрити и иззети  около един тон марихуана и 12 кг сухи съцветия от същата дрога в село Качулка. В хода на операцията е задържан и производителят на дрогата. Наградените са: началникът на РУ-Крумовград главен инспектор Зекир Балджъ, старши инспектор Станислав Стайков, младши експерт Сезгин Тасим, младши експерт Ерджан Халил, младши експерт Стоян Кайряков, инспектор Милен Бозов.
Със заповед на старши комисар Венцислав Момчилов за проявен професионализъм , за постигнати високи и трайни резултати в служебната дейност с „писмена похвала”  са отличени 115 служители от областната дирекция.
 

09 ное 2017

Наша ученичка с първа награда в националния конкурс "Аз и Детското полицейско управление"

Кадер Мюмюн получи отличието си от зам.-министъра на МВР Стефан Балабанов

Седмокласничката Кадер Мюмюн от ОУ „Васил Левски“ в село Звънарка  спечели първа награда в своята възрастова група в националния конкурс „Аз и Детското полицейско управление“. Награждаването на отличените автори на рисунки в страната се състоя на 7 ноември в Националния дворец на децата в София. На церемонията нашата ученичка беше придружавана от старши инспектор Айнур Реджеб от отдел „Охранителна полиция“ в ОД на МВР-Кърджали и инспектора от Детска педагогическа стая в РУ-Крумовград Петър Видев. 
Кадер беше поздравена за успеха си от зам.-министъра на МВР Стефан Балабанов, който ѝ връчи грамота и предметна награда. В отличената рисунка ученичката е изобразила пътнотранспортно произшествие с пострадало дете. 
„Детско полицейско управление“ започна своето съществуване преди една година и половина. До момента са открити 201 Детски полицейски управления към всички Районни управления на МВР в страната. В тях се обучават 4543 деца на възраст от 8 до 12 години. Там малчуганите усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика, право и как да оцеляват в природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.

09 ное 2017

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО