МВР

ОД Кърджали

 

15 яну 2020

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите: Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от маскиран и нереален пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата. Уточняваме, че в МВР не съществува електронна поща с такъв адрес.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

Четирима служители на РДПБЗН-Кърджали са наградени в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината“

Със заповед на директора на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов четирима служители са наградени с писмена похвала – инспекторите Елка Кралева, Селяхтин Осман, Ризван Кьоров и младши инспектор Димитър Белев. Те са класирани на първите места в своите категории в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината-2019“. 
На награждаването, което се състоя днес, четиримата получиха купи и грамоти, връчени от областния управител Никола Чанев и комисар Заимов. Победителите в областния етап са номинирани за участие в националния конкурс. С купа и грамота беше отличена и Наталия Хаджиева от СУ „Отец Паисий“ в село Жълтуша, ръководител на отбора с призови класирания в националното ученическо състезание „Защита при бедствия, аварии и катастрофи“.

На снимката: Наградената учителка Наталия Хаджиева, областният управител и директорът на РДПБЗН.
 

10 яну 2020

Третокласникът Сердар Мехмед предаде в РУ-Момчилград портмоне с над 2000 лв., лични и банкови документи

Директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков награди ученика с почетна грамота

Сердар Мехмед, ученик в трети клас в ОУ „Д-р Петър Берон“ в Момчилград, получи днес почетна грамота за доблестно поведение, връчена му от директора на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков. Момчето заслужи признанието за достойна постъпка – преди дни намерил на пешеходна пътека в Момчилград портмоне с 950 евро, 275 лв., 130 турски лири, лични и банкови документи и незабавно го предал в полицейското управление. Полицаи се свързали със  собственичката на изгубените пари и документи, която се върнала от пътуване за Германия. На събитието днес в РУ-Момчилград присъстваха майката на момчето – Шенгюл Мехмед, Севгюл Вели, помощник-директор в училището, в което учи Сердар и полицейски служители. 
Много се надяваме този добър пример да намери своите последователи сред съучениците на Сердар, а и сред всички граждани в обществото ни, каза старши комисар Илков при връчването на почетната грамота. Той поздрави майката и учителите за чудесния резултат във възпитанието на детето и отбеляза, че честността, почтеността и добрите дела винаги имат смисъл и представляват стойностен модел на поведение. 
Освен добър ученик Сердар е и активен спортист – намерил портмонето на връщане от тренировка по тенис и заедно с майка му го отнесли в полицейското управление.

09 яну 2020

В ОДМВР-Кърджали е създадена организация за приемане на заявления за лични документи по кметства, предприятия и институции

48619 паспорта, 27275 лични карти и 7820 свидетелства за правоуправление на МПС са били издадени през 2019 година от сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Кърджали. В сравнение с 2018 година боят на издадените паспорти бележи ръст с 11500, а на личните карти със 7100. През тази година изтичат сроковете на валидност на 59582 паспорта, 41883 лични карти и 11598 СУМПС. 2020 година се очертава като изключително натоварена по отношение на издаване на български лични документи. Най-големият наплив от граждани, желаещи да подменят документите си, обикновено започва от април и продължава до края на лятото. Във връзка с това ръководството на ОДМВР-Кърджали призовава жителите на областта да използват месеците преди този период, за да подменят личните си документи, като по този начин ще избягнат струпването на хора пред гишетата в сезона на отпуските. От сектор „Български документи за самоличност“ припомнят и възможността мобилни екипи да приемат заявления по кметства, предприятия и институции след предварително направена заявка. Телефони за връзка: 0361/ 69 208, 69 355.

08 яну 2020

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО