МВР

ОД Кърджали

 

07 окт 2019

Ученичка от Джебел намери портмоне с пари и документи и го предаде в полицията

Началникът на РУ-Джебел връчи благодарствено писмо на директорката на СУ „Христо Ботев“

Селин Сюлейман, шестокласничка в СУ „Христо Ботев“ в Джебел, е намерила на пейка в градския парк портмоне с пари и лични документи и незабавно го предала в полицейското управление. В писмо до директората на училището г-жа  Незиха Хасан, което началникът на РУ-Джебел главен инспектор Севал Карамехмед връчи днес лично, се изказват специални благодарности за доблестната постъпка на ученичката. Вярвам, че принос за това Селин да бъде възпитана в дух на честност и почтеност имат в голяма степен както родителите ѝ, така и учителите и възпитателите в училището, което ръководите, пише в благодарственото писмо полицейският началник. Той изразява надежда, че с достойната постъпка на Селин Сюлейман ще бъдат запознати по подходящ начин учениците в учебното заведение, за да имат ориентир и пример, който да следват. 
Собственичката на изгубените вещи е открита от полицейските служители и парите и документите са ѝ върнати.

С масови проверки и инструктажи за безопасност от полицейските инспектори започна ловният сезон в област Кърджали

Пет групи с общо 66 ловци от дружинките „Гледка” и ”Миладиново” са били проверени и инструктирани тази сутрин при откриването на ловния сезон в областта от младши полицейските инспектори по КОС в РУ-Кърджали Васил Демерджиев и Георги Неделчев съвместно със служители на ловното стопанство „Женда”. Специално внимание тази година е било обърнато на въведените нови изисквания за носенето на оръжието в куфар или калъф със заключено устройство на пусковата скоба и отделното пренасяне на оръжието от боеприпасите. Всички проверени ловци са били изрядни, е констатацията на младши полицейските инспектори. През контрол са минали и сроковете за валидност на разрешителните на ловците, мерките за безопасност за предотвратяване на инциденти, носенето на светлоотразителни жилетки и шапки, напомнено е било за незабавно сигнализиране на органите на реда при забелязани съмнителни лица. Проверки са били извършени днес на територията на всички общини в областта от инспекторите на съответните РУ на МВР.
Преди старта на ловния сезон на началниците на полицейските управления областта бяха изпратени разпореждания да организират съвместно със служители на Горските стопанства обхватен контрол на ловните дружинки за спазване на всички изисквания и мерки за безопасност.

На снимките: Младши полицейските инспектори Васил Демерджиев и Георги Неделчев от РУ-Кърджали проверяват и инструктират ловните дружинки „Гледка” и „Миладиново”.
 

05 окт 2019

Ученици от СУ „П.Р.Славейков“ в Кърджали се качиха в кабината на камион като част от глобалното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“

Над 50 деца от четвърти и пети клас участваха в демонстрация с камион по програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Над 50 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Обучението за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони се проведе в СУ „Петко Рачов Славейков“ в гр. Кърджали. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. 
С основните правила за безопасно движение на велосипедистите в обучението на децата се включи младши автоконтрольорът от сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Кърджали Росен Пеев. Той постави специален акцент върху изискването на закона подрастващите до 12 години да се движат с велосипеди по тротоара, като внимават за безопасността на пешеходците. Възрастовата група над 12 години управлява велосипеди на пътното платно, най-вдясно по посоката на движение. Аудиторията научи кои са сигналите, които се подават при извършване на маневри, какви защитни средства са задължителни при придвижване с велосипеди. 
За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393.
„От началото на годината до 30.09.2019 год. при пътнотранспортни произшествия са загинали 15 и са ранени 290 велосипедисти на територията на цялата страна. За Кърджали – един загинал и трима ранени“, съобщи Росен Пеев.
“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”. 
„За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички.“, коментира маркетинг мениджърът на Транспрес Милица Цветкова.
До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в редица училища в страната. През новата учебна година организаторите продължават кампанията в Кърджали, Свищов и Добрич.

04 окт 2019

Ученици от СУ "П.Р.Славейков" ще бъдат обучени за рисковите ситуации с велосипедисти

Международната образователна кампания "Виждам те. Виждаш ме" е подкрепена от ГДНП

На 4 октомври в СУ „Петко Рачов Славейков“ в гр. Кърджали ще се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.” за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. 
В теоретичната част на обучението учениците ще бъдат запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Експерти от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Кърджали ще запознаят участниците с правилата за велосипедистите на пътя. В практическата част децата ще имат възможност да се качат в кабината на камион, за да могат лично да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.
Каним Ви на 4 октомври (петък), 2019 г. в 12,00 часа, в двора на СУ „Петко Рачов Славейков“ (адрес: гр. Кърджали, ул. „Райко Жинзифов“, Възрожденци), за да представим пред Вас програмата “Виждам те. Виждаш ме”. На място ще можете:
• Да получите актуалната статистика за ПТП с велосипедисти у нас
• Да разберете кои са основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя
• Да се запознаете с основните препоръки и практични съвети в програмата “Виждам те. Виждаш ме.”
• Да присъствате на демонстрацията на “мъртвите точки”, в която учениците сами ще проверят къде са и къде не са видими в огледалата за шофьора на камиона
Образователната кампания „Виждам те. Виждаш ме.“ е разработена от Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители-професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Кампанията е подкрепена от Главна дирекция “Национална полиция”.


03 окт 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО