МВР

ОД Кърджали

 

20 яну 2020

Важна информация за гражданите при издаване на български лични документи

Лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност ; Препоръчваме електронните услуги на МВР за улеснение на потребителите

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Кърджали, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС/ във всяко едно от звената "БДС" на територията на областта. Това може да бъде направено и преди изтичане на срока на валидност на документите.         
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена "БДС", както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.           
Готовите лични документи се получават в звеното "БДС", където е подадено заявлението.


Справки за натовареността по Районни управления на МВР в областта при приемане на заявления - в прикачените документи.

Специализирана операция за противодействие на престъпността се провежда в областта

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на ОД на МВР-Кърджали стартира днес с 16 изградени контролно-пропускателни пункта в областта. В операцията са включени общо 100 служители на МВР от Охранителна полиция, Криминална и Икономическа полиция и 6 екипа на Зоналното жандармерийско управление в Кърджали. Основните акценти в проверките са свързани с подобряване на средата за сигурност, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, на разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол. Засилени са и проверките за спазване на скоростните режими.  Служители от Пътна полиция са съставили днес акт на водач за превишена скорост в района на село Железник – при разрешени 50 км/ч водачът се е движил със 104 км/ ч. За това нарушение законът предвижда глоба от 750 лв., 3 месеца лишаване от правоуправление и отнемане на 12 контролни точки. Превишена скорост с 80 км над разрешената е засечена в района на село Патица. Най-честите нарушения от такъв характер са по главния път за „Маказа“ и в населените места.
В хода на операцията е установен 29-годишен водач, който управлявал автомобил след употреба на наркотично вещество. При подаден сигнал за спиране от полицейски служители в Кърджали той не се е подчинил, след което принудително е бил спрян от друг полицейски патрул в кв.“Възрожденци“ в града. При направен тест за наркотици техническото средство отчело положителен резултат за канабис. Тестът за алкохол отчел 0,6 промила. Образувано е бързо производство и водачът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Има задържани 4 лица. Служители на РУ-Момчилград са иззели 4 пушки и 360 ловни патрона от жител на село Горско Дюлево във връзка с издадена съдебна заповед за незабавна защита от домашно насилие. Полицаи от същото управление са предотвратили измама при закупуване на стоки онлайн, като са спрели плащането чрез куриерската фирма. При проверките са установени три нерегистрирани моторни превозни средства в Момчилград, Кърджали Ардино. От началото на тази година до 13 март в област Кърджали са засечени общо 49 моторни превозни средства без регистрация и със служебно прекратени регистрации. Образувани са проверки за престъпление по чл.345, ал.2 от Наказателния кодекс за управление на нерегистрирани моторни превозни средства.
Проверени са 518 МПС и 686 лица. Съставени са 20 акта по ЗДвП и Закона за българските лични документи, 91 фиша по ЗДвП, заснети са 21 клипа за превишена скорост. По време на операцията са връчени 8 електронни фиша.

На снимките: Моменти от проверките и комисар Атанас Чотров, началник на отдел "Охранителна полиция" в ОДМВР-Кърджали.


14 мар 2023

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО