МВР

ОД Кърджали

 

12 ное 2019

Холандски и български полицейски служители обменят добри практики на обучение в Кърджали

Четирима представители на полиция в Хага, които са на тридневно обучение с полицейски служители от Кърджали и Хасково, се срещнаха вчера с директора на ОДМВР старши комисар Атанас Илков. Обучението е по проект „Интегриран подход към българските граждани в Хага“, финансиран изцяло с подкрепата на Министерството на безопасността и правосъдието и Министерството на външните работи на Кралство Нидерландия. На срещата с областния директор присъстваха: ръководителят на проекта полицейски комисар Нико ван Ойк, Роб ван дер Схор зам.-началник на полицейско управление и полицейските инспектори Бренда Хойт и Бас Леу. Старши комисар Илков запозна гостите с работата на полицията в ОДМВР-Кърджали, като специално открои намаляващия брой престъпления в областта, но също и факта, че тя е вътрешна гранична зона и огромен транзитен коридор, по който през летния сезон преминават на ден хиляди автомобили на български и чуждестранни граждани. Като приоритет в работата на полицейските служители в Областната дирекция той изтъкна противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества. Старши комисар Илков изрази убеждението си, че тридневното обучение ще бъдат обменени добри практики за противодействие на престъпленията с оглед на това обществото да забележи повишаването на сигурността в населените места и това да бъде пътят към доверието му към работата на полицията. 
Ръководителят на проекта Нико ван Ойк сподели, че в Хага има все повече работещи чужди граждани, които често пъти тръгват неподготвени, попадат в мизерни условия и стават обект на експлоатация от посредници. Това е предизвикателство за институциите в страната, които си сътрудничат, за да намерят по-добър начин за управление на ситуацията. Този проблем също е част от дискусиите по време на обучението в Кърджали. В разговора между старши комисар Илков и холандските гости беше обсъдена идеята за по-активна превантивна работа сред общностите, които търсят работа в чужбина, за да бъдат максимално подготвени за възможните рискове в този процес.


На снимките: Старши комисар Илков в разговор с холандските полицейски служители.

Експерти от германската полиция бяха на работно посещение в Кърджали по проблемите на младежката престъпност

Двама експерти от полицията в гр.Майнц бяха на двудневно работно посещение в Кърджали по проблемите на младежката престъпност. Темата е част от дългосрочна програма за сътрудничество между МВР в РБългария и Министерството на вътрешните работи и спорта на германската федерална провинция Райнланд-Пфалц. Ръководителят на област „Младежи“ в Дирекция на полицията в гр.Майнц Михаел Елзен и експертът за младежко правосъдие Стефани Щенцхорн се включиха в работна дискусия, ръководена от директора на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков, с участието на районния прокурор Гергана Колева, началника на Отдела за закрила на детето в Кърджали Веска Карамилева, инспектори от ГДНП и Областната дирекция на МВР. Във фокуса на обсъждането бяха превенцията на младежката престъпност,  законодателните решения, уреждащи наказателната отговорност на непълнолетните,  престъпления, които са характерни за тази възрастова група, особеностите в досъдебната и съдебната фаза при разследването. 
Германските експерти посетиха ОУ „П.К. Яворов“ в Кърджали, където директорката Елена Янева ги запозна със спецификата на работа с деца от различни общности в процеса на обучение.

Снимки: Среща с директора на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков. Посещение в ОУ "П.К.Яворов".

06 ное 2019

51 полицейски служители ще охраняват избирателни секции и обществения ред на балотажите на 3 ноември

Паспортните звена в Кърджали, Крумовград и Кирково ще работят на 2 ноември и 3 ноември

51 полицейски служители от Районните управления в Кърджали,  Крумовград и Кирково ще се включат в организацията на силите на реда и в охраната на избирателните секции и обществения ред в четири населени места, където на 3 ноември предстоят балотажи за избор на кметове. Охраната на секциите, където ще се гласува, започва от днес. В събота на 2 ноември и в неделя на 3 ноември ще работят сектор „Български документи за самоличност“ в Кърджали и паспортните звена в РУ-Кирково и РУ-Крумовград за издаване на удостоверения за гласуване на граждани, които нямат валидна лична карта. Работното време в съботния ден е от 8,30 часа до 17 часа, а в неделя от 8,30 часа до 19 часа. Полицейски служители ще охраняват изборните книжа при транспортирането им и до предаването им в Общинските избирателни комисии след приключване на изборния ден.

01 ное 2019

Без загинали в областта през миналия есенно-зимен сезон

За периода от 15.11.2018 г. до 01.03.2019 г. на територията на Кърджалийска  област са настъпили 34  тежки ПТП /ТПТП/, при които няма загинали и са ранени 50 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на 2017 - 2018 г. тежките ПТП са по-малко с 3, загиналите са по-малко с 2-ма, а ранените - по-малко с 3-ма. Най-много - 18 на брой, са ПТП в Кърджали с 32-ма ранени, следват Черноочене с 5 ПТП и 5-има ранени, Джебел с 4 ПТП и 3-ма ранени.
Намаление в броя на ПТП е регистрирано в три общини: Кърджали, Момчилград и Ардино.  Запазване в броя на ПТП се отчита в две общини: Черноочене и Кирково. Ръст в броя на ПТП има в две общини: Джебел и Крумовград.
Ранените при ПТП са най-малко на територията на следните общини: Ардино е без ранени, Момчилград и Кирково са с по 2-ма ранени. Увеличение в броя на ранените има в общините Кърджали, Крумовград и Джебел, съответно с 4, с 3 и с 1 брой. 
Разпределението на ПТП по вид за периода се свежда до три основни структуроопределящи групи, към които се отнасят 58.82% (20) от настъпилите 34 ПТП. 11 от тях са с блъснати пешеходци, 6 тежки ПТП са от вида – сблъскване странично между МПС с 19 ранени, при 3 е имало блъскане в скат с 3-ма ранени.
През есенно-зимния период на 2018-2019 година са пострадали две деца – едното като пешеходец, другото като пътник. За същия сезон на предходната година ранените деца са били 10. 
През зимата 2018 - 2019 г. при ПТП са ранени 5-има участници в движението по пътищата над 64 години. В сравнение със същия период на 2017- 2018 г. броят на загиналите е намалял с 2-ма, а на ранените - със 17.
Най-често допусканите от водачите нарушения продължават да са несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство, при които са настъпили общо 24 ТПТП (73% от всички 34 ПТП, настъпили поради нарушения на водачите). Няма загинали поради тези три вида нарушения, а ранените са 43 или 86% от общия брой 50 ранени.
Поради несъобразена скорост са настъпили най-много ПТП - 15 (45% от всички 33 ПТП поради нарушения на водачите) без загинали и с най-много ранени - 19 (38,7% от всички 49 ранени поради нарушения на водачите). Несъобразената скорост се проявява предимно по отношение на пътните условия.
През разглеждания период поради неправилни маневри на водачите са настъпили 6 произшествия (18,8% от всички 33 ПТП поради нарушения на водачите) без загинали и 6-има ранени (12% от 49 ранени поради нарушения на водачите). 
Тежките ПТП, настъпили поради отнемане на предимство, включително и това на пешеходци, са 6 (18.8% от 33 ТПТП поради нарушения на водачите) без загинали и 16 ранени (32.7% от 49 ранени поради нарушения на водачите). 
Поради управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества или техни аналози е настъпило 1 ПТП без загинали,  с ранен 1 участник в движението по пътищата.
В населените места през отчетния период на 2019 г. при 20 ПТП (58.8% от всички 34 ПТП) няма загинали и са ранени 32-ма (64% от всички 50 ранени) участници в движението по пътищата.
В градовете броят на ПТП е 16 (77% от 20 ПТП в населени места) без загинали  и 27 ранени (84.3% от 32-ма ранени в населени места). В селата са настъпили 4 (20% от 20 ПТП в населени места) ПТП без загинали и 4-ма ранени (12.5% от 32-ма ранени в населени места). Настъпилите в градовете ТПТП са четири пъти повече от тези в селата, а ранените - близо 7 пъти повече.
Разпределението на ПТП по клас на пътя извън населените места е следното: на първокласни и третокласни пътища тежките ПТП са по 5 броя с по 5-има ранени, на второкласни пътища – 3 броя с 5-има ранени и на общински път – 1 тежко ПТП с 3-ма ранени.

31 окт 2019

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО