МВР

ОД Хасково

 

Паспортна служба ще работи в неделя, 27 юни, заради частични избори в две села

За осигуряване нормалното провеждане на частични  избори за кмет в село Жълти бряг, община СТАМБОЛОВО и в село Сърница, община Минерални бани на 27.06.2021г., Служителите на сектор „български документи за самоличност“ в Хасково ще работят на 27.06.2021 г. от 08:30 до 17:30 часа

         Целта е българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 26 юни 2021 г., по искане на лицето, ще бъде издавано  удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Хасково за дните от 22 юни  до 27 юни 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч.

2. Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборите за Народно събраниесе издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 юни 2021 година.


22 юни 2021

Полицаи с демонстрации по пътна безопасност в Хасково

Демонстрации по правилно пътно поведение проведоха тази сутрин в двора на хасковското училище "В.Левски" полицаи от сектор "Пътна полиция" и СБА. Пътни полицаи обясниха на малките ученици как да се движат безопасно и да бъдат внимателни. Посъветваха ги да се движат по тротоарите, да пресичат само на определените за това места – пешеходните пътеки и светофарите. Разказаха им за опасностите на пътя и начините, по които могат да се предпазят. Това се случи на площадката по пътна безопасност в двора на училището. Заедно те усвоиха важни правила за правилно поведение като пешеходци, велосипедисти и пътуващи в автомобил. Децата с интерес разгледаха полицейския патрулен автомобил и мотоциклет, и се докоснаха до полицейската униформа и атрибутите на полицая – стоп палка, радиостанция, полицейски знак, светлоотразителна жилетка, предпазна каска. Припомниха се основните правила за безопасност – кога, къде и как се пресича, за функцията на светофарната уредба и за поведението им при управление на велосипеди, ролери и тротинетки. Униформените служители им разказаха за опасностите на пътя и начините, по които могат да се предпазят.

Инициативата е традиционна и се реализира със старта на акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!“

 


22 юни 2021

Стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Целта на разпоредената от 15 юни до 31 август т.г. традиционна акция е  ограничаване на нивото на пътно-транспортните инциденти с деца и юноши през рисковия за катастрофи период на лятната ваканция.

Анализът до този момент сочи, че през пролетта и лятото значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Статистиката извежда следния извод: до 14-годишна възраст най-често децата стават жертви като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места. Децата и юношите от 10 до 17 години попадат в пътно-транспортни произшествия като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на пътните инциденти с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите. Друг сериозен проблем, изведен от направения анализ, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите,  както и на обезопасителни системи за превоз на деца.  

От началото на тази година до 31 май, на територията на хасковска област са станали 15 тежки ПТП с деца, в които са ранени 29 малки участници в движението. Тяхното участие е като пешеходци, велосипедисти и мотопедисти и предимно като пътници. За периода 1.6-31.8.2020г. са настъпили 22 тежки ПТП с участие на деца, при които са ранени 34.

В хода на организираната в цялата страна полицейска акция ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. С цел предотвратяване на инциденти униформените ще реагират и ще се намесват при констатиране на рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места /рискови пешеходни пътеки и кръстовища/; на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца. Същевременно ще бъдат изготвени и връчени писмени предупреждения на фирми, осигуряващи атракции с търговска със задължението да не  предоставят скутери и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни. В този смисъл ще се осъществява и регулярен контрол, а на нарушителите ще се налагат санкции. Санкции по ЗДвП ще бъдат налагани и на лица, предоставили управлението на МПС на  неправоспособни.

 

По време на акцията „Пътна полиция” ще оказва съдействие на училищните ръководства и неправителствени организации при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението на децата и юношите, включително при обучението им по правилата на движение. Пътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата по безопасност на движението на децата и юношите, организирани в извънучебно време през летния сезон. На 22 юни в хасковското училище „В.Левски“, пътен полицай ще проведе разговор с децата за това какво да бъде поведението им на пътя в летния сезон и как да се предвижват с велосипеди, ролели и други превозни средства. За целта ще им бъде и показана демонстрация на площадката за безопасност в училището.

 

Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата и юношите:

Препоръки към водачите
- Когато забележите деца на и край пътното платно, намалите скоростта, за да бъдете подготвени за евентуално внезапно втурнало се да пресича улицата или тичешком излязло на пътя дете.
- Поддържайте по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки. Съществува вероятност внезапно да се появи дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролери. Бъдете готови да спрете във всеки един момент.
- Ако видите дете, което иска да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, за да може да пресече спокойно.
- Бъдете предпазливи при разминаване с товарен автомобил. Съвсем естествено вниманието на децата бива привлечено от по-голямото превозно средство.
- На местата за почивка извън населените места опасността от инциденти е по-голяма. Преминавайте бавно и с повишено внимание покрай тях.
- Когато застигнете деца на велосипеди, които често се движат на групи, или мотоциклетисти без предпазни каски, намалете скоростта значително и ги заобиколете, като спазвате възможно най-голяма дистанция.
- В селата и малките градчета може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша – бъдете предпазливи.

Препоръки към родителите
- Разговаряйте с детето си за опасностите на пътя.
- Насочете вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече чак когато платното е напълно свободно.
- Проучете къде и с кого ще играе детето ви през ваканционните дни, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него и приятелите му най-подходящите и безопасни места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно автомобилно движение.
- Рисковано и недопустимо е дете до 7-годишна възраст да кара велосипед без надзор на възрастен човек. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Нека това да става във ваше присъствие.
- Управлението на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши е причината за редица злополуки с тежки последици. За управление на скутер също се изисква правоспособност (категория „М”) и използване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допускате вашето дете неправомерно да управлява мотопед или мотоциклет. Ако е необходимо, потърсете съдействие от полицията, за да предотвратите нещастен случай.
- Задължително използвайте обезопасителни системи (седалки и столчета) при превозване на малки деца в автомобила.

Препоръки към децата и юношите
- За игра избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно движение.
- Внимателно се оглеждайте и двете посоки на движение и пресичайте само на зелен светофар или на пешеходна пътека, когато платното е напълно свободно.
- На оживени кръстовища не тръгвайте да пресичате веднага щом светне зеленият сигнал на светофара. Огледайте се внимателно дали всички автомобили са вече спрели.
- Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете и внимателно се огледайте за приближаващи автомобили.
- Не пресичайте на места извън кръстовищата и пешеходните пътеки или между паркирани край пътното платно автомобили – това е изключително рисковано.
- Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте задължително предпазния колан, като напомняте и на другите пътуващи в автомобила да сторят това.
- Отказвайте да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

18 юни 2021

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача