МВР

ОД Хасково

 

21 сеп 2021

21 септември – Ден без жертви на пътя

За поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL, организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия

За успешното реализиране на кампанията, полицейските служители засилват контролната дейност по пътищата. Акцент на проверките ще бъде 24-часовият контрол за алкохол и наркотици при водачите. Засилено е полицейското присъствие около училищата и заведенията. Продължава и Седмицата на превенция на детската пътна безопасност – от 15 до 22 септември. Ще се следи за използването на предпазни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и на обезопасителни системи при превозване на деца.

Пътни полицаи и доброволци към БЧК днес на площадка „Спартак“ раздават флайери на водачите с апел за безопасно шофиране и толерантност на пътя. В демонстрацията се включиха и ученици от хасковското училище „В.Левски“,  които участваха в урок по безопасност на пътя и опресниха правилата си за безопасно поведение.

От ОД на МВР Хасково призовават гражданите да се присъединят към инициативата, като в качеството си на участници в движението проявяват повече внимание, толерантност и дисциплина на пътя, за да бъде постигната общата цел – да няма жертви на пътя.

Инициативи по повод "Седмица на пожарната безопасност"

Предвидени за провеждане от   РСПБЗН-Хасково дейности

по повод „Седмица на пожарната безопасност” от 13 до 19 септември 2021 година

 

№ по ред

Дейности

Място

Дата, час, период

 

Предоставяне на информация за мероприятията предвидени за седмицата на пожарната безопасност.

РСПБЗН-Хасково, ул. „Македония“ №12А,

тел: 038/662237

13.09.2021 г. от 10:00 часа

 

Организиране на приемна в РСПБЗН

с открит телефон за граждани 038/662237.

РСПБЗН-Хасково, ул. „Македония“ №12 А

13, 14 и 15.09.21 г. от 09.30 ч. до 12.00 ч.

 

Ден на отворените врати в РСПБЗН за прием на граждани

РСПБЗН-Хасково, ул. „Македония“ №12 А

13, 14 и 15.09.2021 г.

 
  1.  
     

Демонстративно занятие пред представители на местните средства за масово осведомяване на тема „Спасяване на пострадали при ПТП"

пункт за метали ул.“Правда“ град Хасково

16.09.2021 г. в 10.00 ч.

 

Срещи с представители на местната власт в Община Минерални бани за популяризиране на доброволчеството

с.Минерални бани, Община Хасково

15.09.2021 г. от 10.00 ч.

 

Честване на 14.09.2021 г. с отдаване почит към загиналите при изпълнение на служебния им дълг служители.

 

РСПБЗН-Хасково, ул. „Македония“ №12 А

14.09.2021 г.

 

Тържествена вечеря по случай професионалния празник на огнеборците с част от състава и ветерани

Гр.Хасково

14.09.2021 г.

 
 

Дата и час на начало и край на провеждане и/или активност на дейността

 

 

16 сеп 2021

Стартира „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя"

 

В първия учебен ден Пътна полиция започва традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Пътните полицаи вече започнаха своите срещи с ръководители на детски градини и училища. Съвместно с представители на общините се проверяват  пътната маркировка и сигнализация, осветлението, безопасността на входовете и предпазните огради в районите на учебните заведения в областта.

Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“. Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за контрол на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата на пътя, а и на всички участници в движението. 

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.   През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.   По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

За летния период от юни до септември 2021г.са осъществени 11 ПТП с  деца до 17-годишна възраст със 7 ранени и 3 убити.

Със старта на новата учебна година започва и програмата за провеждане на беседи с учениците - от най малките до най-големите. Полицейските служители ще влизат в час, за да напомнят на децата основните правила за безопасност, да им обърнат внимание за основните рискове по време на движението на пътя и да им дадат полезни съвети.

Основни препоръки на Пътна полиция – в прикачения файл!


13 сеп 2021

Възможност за ускорена услуга и при свидетелствата за управление на МПС

Изпълнението на услугата е до 3 работни дни, а заявления се подават Пътна полиция

От началото на м.Септември е въведена нова услуга за издаване на свидетелство за правоуправление –“ускорена”- със срок до 3 работни дни, като заявления за нея се подават само в звено „Пътна полиция“ на ОДМВР. Изрично условие за подаване на заявление с „ускорена услуга“ е да се подменя шофьорската книжка поради: изтичането на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат. Дължимата такса за ускорената услуга е 75 лева за хора на възраст от 18 до 58 години и 33 лева за граждани от 58 до 70 години. 

Остава и бързата услуга за издаване на СУМПС със срок за изпълнение до 10 дни и такса – 50 лв. за хора до 58г. и 22 лв. за тези над 58-годишна възраст.

Друго облекчение за гражданите относно свидетелствата за правоуправление е, че те могат да подават заявления за тях и в „Паспортна служба“ при ОДМВР-Хасково , но само с обикновена поръчка. При подмяна на СУМПС в случаите - изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на постоянния адрес от едно населено място в друго населено място, или на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат, заявлението може да се подаде и в районните управления  при ОДМВР Хасково.

-       Чуждестранно СУМПС се подменя с българско при обикновена услуга в срок до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звена „Пътна полиция” при областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

-       При подаване на заявлението лицето може да посочи, че желае да получи готовото свидетелство за управление на МПС в районно управление, звеното „Български документи за самоличност” или звеното „Пътна полиция” при СДВР/ОДМВР по постоянния си адрес.


13 сеп 2021

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача