МВР

ОД Хасково

 

21 май 2020

Жителите на община Минерални бани могат да се възползват от нова услуга за издаване на документи

Поредната услуга за облекчение на жителите на община Минерални бани и региона ще въведе сектор „Български документи за самоличност“. Както в община Стамболово, така и в полицейския участък в с.Минерални бани, ще бъде отворено изнесено работно място със служител от сектора и полицай от сектор „Пътна полиция“. В дните 26 май и 2 юни, служителите ще приемат заявления за лична карта, паспорт и свидетелство за правоуправление на МПС. След като документите са изготвени, те ще се връчват на място. За заплащане на услугите има осигурен Пос терминал.

Припомняме на гражданите, че документи за самоличност могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност и да го направят на предпочитано от тях звено на „БДС“, различно от постоянния им адрес във все още ненатоварените гишета. Гражданите, притежаващи електронен подпис, могат да се възползват и от електронните услуги на МВР.

За месец Април 2020г., на територията на областта са издадени 1131 лични карти, 478 паспорта и 626 свидетелства за правоуправление на МПС. До края на 2020г. изтича срока на 29813 лични карти, 24496 паспорта и 20047 шофьорски книжки.

От „Български документи за самоличност“ напомнят, че личните карти и свидетелства за правоуправление, които изтичат между 13 март и 31 октомври 2020г. имат удължена валидност 6 месеца на територията на страната.

Повече полицейско присъствие в района на харманлийско, обеща директорът на ОДМВР Хасково старши комисар Ангел Цанков

Повишеното присъствие на полицаи ще продължи в с.Браница след инцидента с грабежа, станал преди дни. При него, 76-годишен мъж бе нападнат и ограбен от свой 32-годишен съселянин, познат на органите на реда. След бързата намеса на полицаите, извършителят бе задържан по горещи следи в рамките на 3 часа. Той е привлечен като обвиняем и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда. Същият е имал и предишни криминални регистрации за кражби.

Директорът на хасковската дирекция ст.комисар Цанков, увери жителите на селото, че „усилията за гарантиране на реда и опазването на собствеността в малките населени места в областта е основен приоритет в работата на ОДМВР Хасково“. Той изтъкна, че разчита на доброто взаимодействие с кметовете и кметските наместници за осигуряване на спокойствието на хората и за превенция срещу престъпността.

Според кметския наместник на селото, в момента ситуацията е спокойна и напрежение сред хората няма.

В хода на специализирана операция срещу битовата престъпност, проведена вчера в областта,  са участвали 119 полицейски служители с 52 автомобила  с изградени 21 КПП-та. Проверени са 446  лица и 320 МПС. Разкрити са 15 престъпления, свързани с  кражби, управление на МПС след употреба на алкохол и дрога, иззети са над 53000 артикула с лого на защитени марки и безакцизни стоки, задържани са няколко лица, заподозрени в извършването на кражби. Съставени са 7 електронни фиша, 18 акта и 22 фиша по ЗДвП и 11 акта по Закона за българските документи за самоличност.  Задържани са 5 лица, проверени са 12 лица с две и повече досъдебни производства,  40 търговски обекта, 246 лица поставени под карантина. Установени са двама мъже в Хасково и Симеоновград, нарушили карантината, за което са образувани 2 досъдебни производства по чл.355 ал.2 от НК.  Образувани са 8 досъдебни и 3 бързи производства.

13 май 2020

Спецоперация по линия на битовата престъпност в Хасковска област

Действията протекоха под надзора на главния прокурор Иван Гешев

Акция срещу битовата престъпност се провежда на територията на хасковска област. В Харманлийско пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Двамата обявиха, че е задържан мъж, нападнал и пребил възрастен мъж в харманлийското с.Браница,  а след това откраднал пенсията му от 220 лева. Пострадалият е в местната болница, а нападателят му на 33г. е задържан под стража с постановление на съда. Иван Гешев бе категоричен, че държавата трябва да направи всичко възможно подобни инциденти да не се повтарят. Той допълни, че в конкретния случай с грабежа е осъществена добра координация и реакция на кметския наместник при уведомяване на полицията, заради което извършителят е бил разкрит за часове.

„Трябва да е ясно, че на МВР и служителите му дължим благодарност. През тези 2 месеца в условията на извънредно положение, те не са се прибирали по домовете си и изпълняваха несвойствени за тях задачи. Въпреки това, продължаваме активната си работата по противодействие на битовата престъпност. Въпреки драстичното й намаляване, очакваме бум на тези престъпления  и затова се готвим да реагираме по превантивен начин. Приоритет на прокуратурата и МВР е битовата престъпност“, уточни главният прокурор.

Той бе допълнен от главният секретар на МВР, който увери, че след отпадане на КПП-та, МВР ще влезе в ежедневния си ритъм и ще засили полицейските операции по линия на битовата престъпност. „Целта ни е в края на годината, статистиката в това отношение да е доста положителна“, заяви той.

Главен комисар Ивайло Иванов благодари на служителите от РУ Харманли, които в рамките на часове задържаха грабителя. Той поясни, че с негова заповед  те ще бъдат наградени за бързата организация и работата в синхрон. „Заедно с прокуратурата ще продължим превантивната работа срещу битовата престъпност“, увери той.

В хода на специализирана операция срещу битовата престъпност, до 12 часа днес, в областта са проверен 181 лица и 131 МПС. Разкрити са престъпления, свързани с  кражби, управление на МПС след употреба на алкохол и дрога. Съставени са 20 акта и 4 фиша по ЗДвП и са изградени 20 КПП-та. Задържани са 7 лица, проверени са 10 лица с две и повече досъдебни производства, 46 търговски обекта, 30 лица поставени под карантина. Образувани са 4 досъдебни производства

12 май 2020

Огнеборците призовават: С повишено внимание в пожароопасния сезон

Увеличаването на пожарите в сухи треви са характерни за сезона, при настъпващо засушаване и затопляне и освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, са свързани и с реална опасност да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети.  

В тази връзка от противопожарните служби припомнят, че изрично се забранява паленето на открит огън и извършване на огневи работи в границите на горските територии.

За да се намали риска от развитие на пожари със сериозни икономически и екологични последици,  огнеборците се обръщат към  гражданите, ръководителите на земеделски кооперации, частните арендатори и юридическите лица на територията на областта за недопускане на вредни за екологията, трагични за собствениците и неприятни за жителите на населените места последици, за да се има предвид за изпълнение следното:

  • Повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващ в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари с тежки последици, както за околната среда така и за частната собственост.
  • Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар;
  • Не палете огън на открито във ветровито време;
  • Да не се палят стърнища, крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намираща се в близост до горски насаждения или граничеща с тях.
  • Родителите да контролират децата си да не играят с огън, особено – да не палят огньове при излети на открито. Този контрол трябва да е особено завишен през летните месеци, когато децата са във ваканция и разполагат с много повече свободно време. Необходимо е да им се обясни, че е опасно да палят огън и да хвърлят кибритени клечки или недоизгасени фасове от цигари  при преминаване през гори, покрай и през житни масиви.

         По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Представителите на туристическите дружества, организаторите на различни прояви в горските територии, както и ръководителите на сдружения на ловците и риболовците, са длъжни да инструктират участниците относно правилата за пожарна безопасност и изискванията за защита, преди всяко пребиваване в гората.

        Като най-чести причини за възникване на пожарите се установяват небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност и късо съединение.

         Основен процент от пожарите в земеделски и жилищни имоти са причинени от хора, които след разчистване на имота си, палят събраните сухи треви и отпадъци. В последствие огънят се разраства и преминава в съседни имоти и нанася големи щети !

        Поради наличието на много сухи треви и храсти през този сезон е изключително опасно изхвърлянето на незагасени цигари. Честа причина за пожар са изхвърлени фасове от движещ се автомобил.

        Лице, забелязало пожар в горските територии, незабавно трябва да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към единния европейски номер 112.

        За недопускане възникването на пожари РСПБЗН-Хасково призовава стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания, към по-висока отговорност при дейности в житните масиви или в близост до тях. Напомняме че, е забранено е паленето на открит огън по време на пожароопасния сезон !

11 май 2020

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача