МВР

ОД Хасково

 

24 апр 2018

Гражданите могат да проверяват и погасяват он-лайн задълженията си за нарушения по ЗДвП

ОДМВР Хасково напомня на гражданите за възможността да проверят и погасят по електронен път плащания на такси и глоби. Това става през интернет страницата на МВР, рубриката „Административни услуги“ и под рубриката „Електронни справки и услуги“. В първата опция „Задължения по документи, издадени от Пътна полиция-МВР“ е възможно да се направи справка за задължения по фиш, акт за установяване на административно нарушение, наказателно постановление. Изисква се въвеждането на ЕГН или номер на свидетелството за правоуправление на МПС, или на издадения документ /фиш, наказателно постановление/. На същото място е възможно да се извърши и разплащане по електронен път.

От Пътна полиция призовават гражданите да се възползват от възможностите за справки и плащания по електронен път и да изплатят задълженията си без да губят време и нерви.

Програма Достъп до Информация нареди ОДМВР Хасково на 5 място по ниво на прозрачност

                    Вчера ПДИ представи резултатите от проучването на интернет страниците на институциите в страната в системата на изпълнителната власт.

                    Проучването е направено в периода 6 февруари -13 март 2018г. Целта му е да оцени как органите на изпълнителната власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Нивото на прозрачност е било оценявано с точки по 108 индикатора

                    В частта Министерство на вътрешните работи и неговите регионални структури, хасковската дирекция е на 5-то място по рейтинг  между останалите регионални дирекция, МВР и СДВР. Оценяването е станало на база – изпълнение на задълженията по ЗДОИ, самия достъп до информация и бюджетна и финансова прозрачност и интегритет. 

19 апр 2018

Операция „24 часа скорост“

Утре, 18 април, от 6 часа до 6 часа на 19 април на територията на областта ще се проведе операция „24 часа скорост“

По време на акцията ще се осъществява контрол над скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища, автомагистралите и третокласната пътна мрежа. Целта е намаляване на ПТП, предизвикани от бързото шофиране.

Акцията е част от европейската мрежа на службите на Пътна полиция /TISPOL/.Доказано е, че скоростта е най-честият и сериозен причинител на тежки пътно-транспортни произшествия. По тази причина повечето произшествия са с тежко ранени или загинали граждани. За първото тримесечие на годината, в Хасковска област, пътните полицаи са  констатирали 3894 нарушения на скоростта, за които са съставили 5 акта, 34 фиша и 3855 елекронни фиша на водачи, превишаващи ограниченията.

За желаещите да снимат, екипи на Пътна полиция ще Ви очакват утре/18 април/ в 14 часа пред сградата на КАТ-Хасково. Ще бъде демонстрирана и работата на преносимата камера, улавяща превишение на скоростта с повече от 10 км/ч над ограничението. 

17 апр 2018

Полицията предприема допълни мерки за осигуряване на обществения ред и повишаване на сигурността по време на предстоящите Великденски празници

Традиционно в навечерието на Възкресение полицаите в страната организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността по време на празниците. Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници. В специални срещи с органите на местната власт и администрацията са разяснени  конкретните дейности за осигуряване на безопасността по празниците. 

Специалистите по сигурността съветват гражданите при отсъствие през празнични дни да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да наблюдават дома им срещу евентуално посегателство.
Традиционно храмовете, търговските обекти и градският транспорт са предпочитаните от джебчиите места, особено в суматохата на празничното настроение. Повече бдителност и повишено внимание биха ни предпазили от неприятната изненада да останем без документи, пари или накити.
През пролетните празниците зачестяват и кражбите и измамите при търговия с животни. За да не ви измамят - предварително се осведомете за имената и номерата на автомобилите на купувачите, а при разплащането - проверете дали получените пари са истински.
Служителите на “Охранителна полиция” насочват внимание и към очакваното интензивно движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, особено в пиковите часове. “Пътна полиция” ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на организацията и безопасността на движението, най-вече при входно-изходните артерии. Допълнително полицейско присъствие ще бъде осигурено за подпомагане на движението в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове.

В тази връзка за времето от 5-9 април ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“, при която ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазните колани и обезопасителните системи за превозването на децата, изправност на автомобилите, наличие на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" и др.

Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност. Сред първостепенните причини за злополуки с жертви и ранени е шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол. При тези инциденти потърпевши са предимно пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни  и неправоспособни шофьори.

За да не помрачите предстоящите празници пътните полицаи съветват да следвате няколко прости съвета:

Организирайте пътуването си така, че да избегнете пиковите часове и да шофирате през светлата част на денонощието.
Преди пътуването, прегледайте основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми.
Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да потеглите на път, предварително определете шофьор, който ще остане трезвен.
При движение в колона, не опитвайте излишно изпреварване, тъй като то няма да Ви осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, като се движите на подходяща дистанция и не притеснявате останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще  усложнят ситуацията. Шофирайте винаги с разумна скорост. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които увлечени в игра, може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще Ви гарантира време за реакция.
Поставяйте непременно предпазните колани и  настоявайте всички пътници да сторят това. Не превозвайте деца без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.
Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки, увеличете двойно дистанцията, за да избегнете сблъсък.

 

Служители на ГДПБЗН провериха  църковните обекта в навечерието на Великден

Традиционно огнеборците в цялата страна проверяват  църковните храмове.     Сред най-честите нарушения са липсата на достатъчно изправни уреди за първоначално пожарогасене, затворени или заключени евакуационни изходи и използване на неизправни отоплителни уреди. Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.
По време на празниците са осигурени извънредни дежурства във всички манастири, църкви и параклиси, където се очаква да има големи струпвания на посетители.  

За да се избегнат произшествия, огнеборците напомнят да се внимава при използването и паленето на свещи - те трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. При скупчването на хора има опасност от запалване на дрехи, особено от синтетични материали, предупреждават от ГДПБЗН. Затова не трябва да се допуска бутане и изпреварване. Огнеборците приканват в дома свещи да се палят само върху специални негорими подложки и в съдове, защищаващи пламъка от течение. Ако възникне произшествие, най-добрите съветници са самообладанието, уважението към ближния и спазването на реда. Изпълняването на указанията на служебните лица и оказването на съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора, ще даде възможност на пожарникарите да се справят бързо с възникналата ситуация.
 

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо   помрачи вашето настроение, знайте, че на тел.112 можете да намерите полицейски служители, готови да Ви помогнат.  

03 апр 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача