МВР

ОД Хасково

 

13 юли 2021

28 преписки и 3 досъдебни производства са заведени в прокуратурата за престъпления против политическите права на гражданите

 

На съвместен брифинг в ОДМВР-Хасково, заместник-районният прокурор Антон Иванов и директорът на областната дирекция ст.комисар Венцислав Кирчев обобщиха данните през дните 10 и 11 юли, във връзка с  нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Ст.комисар Кирчев съобщи, че са съставени 19 предупредителни протокола по чл.65 от ЗМВР. Образувани са 1 бързо производство по чл.318  от НК и  2 досъдебни производства – в Харманли, Хасково и Свиленград по чл.167. Проверени са 48 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове,  42 лица от криминалния контингент, 9 заложни къщи и дружества за бързи кредити и 196 МПС.

От прокуратурата допълниха, че са заведени 28 преписки за престъпления против политическите права на гражданите и че продължава разследването по производствата в Харманли, Свиленград и Хасково. Заместник районният прокурор потвърди, че все още е в начална фаза работата във връзка със сигнала за подвижните кутии за гласуване в общините Стамболово и Минерални бани. „Засега то е документирано като документно престъпление и ще се проверява всяко подадено заявление за гласуване“, заяви Иванов.

По случая със задържаният  преди дни 59-годишен мъж в с.Славяново, който бе привлечен като обвиняем, от прокуратурата потвърдиха, че същият е плащал по 80 лева на човек за гласуване за определена политическа партия на предишните избори през април, за което признали и разпитаните до момента 10 души. Директорът на областната дирекция заяви, че все още продължават разпитите на свидетели.

 


Изображения

 13 юли 2021 | 11:30