МВР

ОД Хасково

 

16 ноември 2018

18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

За поредна година пътна полиция се присъединява към Националния съвет на религиозните общности в България, за да споделят със своите партньори всеобщата цел – да пазим живота си и този на другите, когато се движим по пътищата.

Всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия загиват или биват ранени и трайно осакатявани деца, младежи, зрели и възрастни хора. Голяма част от тези катастрофи са били предотвратими. Безопасността на движението е споделена отговорност. Затова е нужно всички заедно – институции, организации и участници в движението да дадем своя принос в името на живота и за намаляване броя на пострадалите в движението по пътищата.

На този ден, пътните полицаи в Хасково организират специализирана полицейска операция за засилен контрол над водачите. В акцията традиционно ще бъдат включени и доброволци от БЧК, които ще раздават листовки за безопасно шофиране.

От Пътна полиция припомнят, че от вчера глобяват шофьорите, които са без зимни гуми. Глобата е 50 лева, но в зависимост от износването им санкциите могат да нараснат и до 200 лева. Задължително е използването на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. На контрола на полицаите са и изправността на чистачките и светлините. При неизправна почистваща система глобата е 10 лева.

В първия етап от акция „Зима“ -1-10 ноември на територията на Хасковска област са проверени 712 МПС и са установени над 1172 нарушения, за които са съставени 175 акта, 499 фиша и 498 електронни фиша за превишена скорост.

До 20 ноември е втория етап на акцията под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, чиято цел е засилен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от страна на пешеходците и за даване на предимство от страна на водачите на пешеходните пътеки. При нарушения, глобите за неправилно пресичане на пешеходци варират от 20 до 100 лева, а за прескачане на ограждения и неспазване на светлинните сигнали на светофара – 50 лева.

В последния етап на акцията – 21-30 ноември, пътните полицаи ще следят за техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи. Той е под мотото „Безопасно шофиране през зимата“.

Изображения

 16 ноември 2018 | 09:15