МВР

ОД Хасково

 

13 септември 2021

Стартира „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя"

 

В първия учебен ден Пътна полиция започва традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Пътните полицаи вече започнаха своите срещи с ръководители на детски градини и училища. Съвместно с представители на общините се проверяват  пътната маркировка и сигнализация, осветлението, безопасността на входовете и предпазните огради в районите на учебните заведения в областта.

Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“. Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за контрол на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата на пътя, а и на всички участници в движението. 

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.   През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.   По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

За летния период от юни до септември 2021г.са осъществени 11 ПТП с  деца до 17-годишна възраст със 7 ранени и 3 убити.

Със старта на новата учебна година започва и програмата за провеждане на беседи с учениците - от най малките до най-големите. Полицейските служители ще влизат в час, за да напомнят на децата основните правила за безопасност, да им обърнат внимание за основните рискове по време на движението на пътя и да им дадат полезни съвети.

Основни препоръки на Пътна полиция – в прикачения файл!


Прикачени документи КАТ препоръки 15.9   (doc - 57,00KB) - 13 сеп 2021 10:31
Изображения

 13 септември 2021 | 10:31