МВР

ОД Хасково

 

12 май 2020

Спецоперация по линия на битовата престъпност в Хасковска област

Действията протекоха под надзора на главния прокурор Иван Гешев

Акция срещу битовата престъпност се провежда на територията на хасковска област. В Харманлийско пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Двамата обявиха, че е задържан мъж, нападнал и пребил възрастен мъж в харманлийското с.Браница,  а след това откраднал пенсията му от 220 лева. Пострадалият е в местната болница, а нападателят му на 33г. е задържан под стража с постановление на съда. Иван Гешев бе категоричен, че държавата трябва да направи всичко възможно подобни инциденти да не се повтарят. Той допълни, че в конкретния случай с грабежа е осъществена добра координация и реакция на кметския наместник при уведомяване на полицията, заради което извършителят е бил разкрит за часове.

„Трябва да е ясно, че на МВР и служителите му дължим благодарност. През тези 2 месеца в условията на извънредно положение, те не са се прибирали по домовете си и изпълняваха несвойствени за тях задачи. Въпреки това, продължаваме активната си работата по противодействие на битовата престъпност. Въпреки драстичното й намаляване, очакваме бум на тези престъпления  и затова се готвим да реагираме по превантивен начин. Приоритет на прокуратурата и МВР е битовата престъпност“, уточни главният прокурор.

Той бе допълнен от главният секретар на МВР, който увери, че след отпадане на КПП-та, МВР ще влезе в ежедневния си ритъм и ще засили полицейските операции по линия на битовата престъпност. „Целта ни е в края на годината, статистиката в това отношение да е доста положителна“, заяви той.

Главен комисар Ивайло Иванов благодари на служителите от РУ Харманли, които в рамките на часове задържаха грабителя. Той поясни, че с негова заповед  те ще бъдат наградени за бързата организация и работата в синхрон. „Заедно с прокуратурата ще продължим превантивната работа срещу битовата престъпност“, увери той.

В хода на специализирана операция срещу битовата престъпност, до 12 часа днес, в областта са проверен 181 лица и 131 МПС. Разкрити са престъпления, свързани с  кражби, управление на МПС след употреба на алкохол и дрога. Съставени са 20 акта и 4 фиша по ЗДвП и са изградени 20 КПП-та. Задържани са 7 лица, проверени са 10 лица с две и повече досъдебни производства, 46 търговски обекта, 30 лица поставени под карантина. Образувани са 4 досъдебни производства
Изображения

 12 май 2020 | 14:23