МВР

ОД Хасково

 

18 юни 2020

Системата за неплатени глоби стартира пробно вчера на ГКПП „Капитан Андреево“

Пътните полицаи тестваха в реални условия новата функционалност на автоматизираната информационна система „Граничен контрол“. Пробно от 17 юни до 30 юни проверки ще се извършват на ГКПП „Капитан Андреево“. Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните полицаи към пътните. Водачи, на които за първи път се връчват наказателни постановления имат право да продължат пътуването си и да направят плащане до 14 дни. А тези, които имат влезли в сила глоби могат да ги заплатят на място чрез инсталиран на ГКПП-то постерминал, което се отразява веднага в системата на МВР.

От Пътна полиция уверяват, че ще се проверяват и пътниците в автомобилите и автобусите. На тях също ще им бъдат връчвани фишове, ако имат такива, което няма да спре пътуването им.

Вчера 9 полицаи от ОДМВР Хасково и колегите им от Гранична полиция пробваха ефективността на системата. В рамките на 24 часа са проверени 150 лица и 75 автомобила. Съставени са 29 акта за неплатени глоби и са връчени 99 електронни фиша по Закона за движение по пътищата. През ПОС гражданите са платили 54 задължения.

Преди отпътуване, гражданите могат да проверят за невръчени глоби в Паспортна служба в Хасково или в сайта на МВР в портала за електронни административни услуги.

 

Още една операция стартират от днес пътните полицаи. До 25 юни те ще следят за недопускане на  пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места и/или при забранителен сигнал на светофарната уредба и за  управлението на мотопеди и други видове превозни средства, за които се изисква правоспособност съгласно Закона за движението по пътищата  с акцент върху ненавършили 18 години неправоспособни водачи.  

Спрямо водачите на пътни превозни средства ще бъде осъществен контрол както за недопускане и отнемане предимството на пешеходци, така и за управление на МПС без използването на обезопасителен колан/система, съответно предпазна каска. Униформените ще следят и за превоз на пътници, които са без поставени обезопасителни колани/системи, съответно предпазни каски, с акцент върху законовите изисквания за превоз на деца и за недопускане на двуколесни ППС в нарушение на разпоредбите на ЗДвП. Пътните полицаи ще взимат отношение и при установени случаи на неизползване на светлоотразителна жилетка от водач на велосипед при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, както и при управление на технически неизправни велосипеди.  

Изображения

 19 юни 2020 | 14:17