МВР

ОД Хасково

 

31 октомври 2019

Полицията засилва мерките в акция "Зима"

Пътна полиция започва масови контролни проверки в региона от 1 ноември в рамките на акция "Зима". При нея се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на КАТ, Съюза на българските автомобилисти (СБА) и  БЧК. Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор. Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на КАТ в хасковска област. Пътните полицаи   ще дават насоки и съвети на водачите и пешеходците за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата.

По време на акцията пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия.

Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и пр. С цел превенция над поведението на водачи и пешеходци при зимни условия, в рамките на акцията ще се проведат три кампании, реализирани успешно през последните 2 години, а именно:

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "Безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Вторият етап на акцията "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

Последният етап от акция "Зима" е под надслов "Безопасно шофиране през зимата"и ще се проведе в периода 21 - 30 ноември. Този етап е насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

В рамките на всяка кампания ще бъде обявен и по един ден без жертви на пътя. Такива дни ще бъдат 2 ноември – ден без велосипедисти - жертви на пътя, 16 ноември – ден без пешеходци - жертви на пътя, и 22 ноември – ден без водачи и пътници – жертви на пътя.

През изминалия зимен период от 01.11.2018г. до 31.03.2018г. на територията на ОДМВР Хасково са настъпили 77 тежки ПТП, при които са загинали 5 участници и 85 са ранени. В сравнение със същия период на 2017г./2018г. са настъпили 106 ПТП, при които са загинали 9 лица и са ранени 135  участници. Наблюдава се намаление на тежките ПТП с 29, при убитите също с 4 по-малко и при броя на ранените също с 50 броя.  

По време на акция „Зима“ – 2018г. са съставени 5044 фиша и 13339 ел. фиша. Съставени са 2797 АУАН и 3078 наказателни постановления. Общия брой на проверените ППС е 1916, а на констатираните неизправности на ППС е 134.

Изображения

 31 октомври 2019 | 14:45