МВР

ОД Хасково

 

07 октомври 2020

Предотвратен е опит за влизане на 23 чужди граждани през държавната ни граница с Гърция при полицейска операция /обновена/

Акцията стартира под надзора на Районна прокуратура – Свиленград

Специализирана полицейска операция по разкриване на престъпления за противодействие на незаконната миграция и трафика на хора, държане и разпространение на наркотици, вещно укриване, акцизни стоки без бандерол бе проведена вчера на км.83 на АМ “Марица”, след пътен възел Любимец в посока Хасково. Времетраенето й бе от 9,30-13,30ч и от 20-23 часа. Полицейски действия бяха насочени за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и на лица, съпричастни към каналджийска дейност, лица обявени за местно и общодържавно издирване и такива, укриващи се от наказателно преследване. В операцията участваха 62 служители на Хасковската дирекция и колегите им от РДГП-Смолян с 20 служебни автомобила, включени бяха и 2 служебни кучета. В операцията се използваха електронни и технически средства, автотранспортна техника, хеликоптер, газ анализатори и средства за комуникация.

Обобщените резултати от операцията са следните: Предотвратен е опит за  влизане през Държавната ни граница с Гърция на 23 чужди граждани. Образувани са 2 БП и 4 полицейски преписки. Заснети 120 ел.фиша за нарушение на скоростта; Съставени 23 АУАН и  26 фиша по ЗДвП, 14 акта по ЗБЛД, 1 акт по Закона за ветеринарната дейност. В хода на последната проверка са били установени и 6 чужди граждани нарушили режима за придвижване.

Извършени са 630 проби за алкохол, 2 от които положителни и 5 проби за управление след употреба на НУВ, като една от тях е положителна. Първото производство е срещу 37-годишен софиянец с лек автомобил „Хонда“, чийто дрегер отчел 1,82 промила алкохол.  Вторият задържан е 38-годишен харманлиец с „Рено“, за който се е установило наличие на метаамфетамин с техническо средство. И двамата са задържани до 24 часа.

Връчени са 4 принудителни административни мярки и 35 електронни фиша. Съставени са 8 предупредителни протокола по ЗМВР. Проверени са 1980 български и чужди граждани, 1049 МПС, от които 135 товарни автомобила и 8 автобуса. Задържани са две лица по двете образувани бързи производства. Иззети са 70 литра високоградусен алкохол и 2380 къса цигари. Проверени са 4 автомобила. В кола на 43-годишен чех са открити 200 къса, в автомобил на 59-годишен харманлиец – 380 къса, а в „VW“, управляван от жител на с.Елена на 39г. – 1200 къса. Останалите 600 къса папироси са иззети от колата на 32-годишна свиленградчанка. Собствениците на безакцизните тютюневи изделия са ги предали с протокол на разследващите. съставени са им актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

Изображения

 08 октомври 2020 | 09:48