МВР

ОД Хасково

 

22 юли 2021

Пожар изпепели боров масив между селата Студена и Устрем /обновена/

Продължава гасенето на горския пожар в Свиленградско. Пламъците са обхванали 2000 декара между селата Студена, Устрем и Планиново. Екипи от няколко общини са изпратени на място. За сега няма данни пожарът да застрашава населени места.

5 екипа на пожарната и още 5 екипа от Горското стопанство участваха снощи в гасенето на големия пожар, който се разрази вчера около 17 часа. От Областната противопожарна служба са поискали помощ от служби от други региони, както и от военните и доброволчески отряди. Хасковските огнеборци ще бъдат подпомогнати от колегите си от Стара Загора, Ямбол, Сливен, Кърджали и Бургас По искане на областния управител е доставена тежка верижна техника.

Николай Вълчев, директор на хасковската противопожарна служба заяви, че теренът е труднодостъпен и пресечен, което затруднява достъпа на противопожарните автомобили. Той уточни, че през цялата нощ екипите  са работили, за да не позволят пламъците да се разраснат на по-голяма територия.

Днес в местата с широколистна растителност влизат екипи, които ще гасят на ръка. В иглолистната част ще влязат тежките верижни машини, които се очакват от Стара Загора и Ямбол. Над 150 човека са включени в гасенето.

На мястото бе и директорът на ОДМВР Хасково старши комисар Венцислав Кирчев, който заяви, че е образувано досъдебно производство и засега няма данни за умишлен палеж.

Свиканият областен кризисен щаб работи на място. Опасност за населените места няма.

Към 19,30 часа пожарът е овладян и част от тежката техника, работеща по прокарването на просеки е изтеглена. Заради тлеещите участъци да дежурят остават екипи от огнеборци и служители на горското стопанство. периметъра на огнената стихия е 7 км и са изпепелени 2400 дка от горския масив.


Изображения

 23 юли 2021 | 08:41