МВР

ОД Хасково

 

Досъдебно производство по описа на РУ Димитровград, под ръководството на Районна прокуратура Димитровград, е образувано за замърсяване на водите на река Марица.

28 юли 2020

На 27.07.2020 г., в 17:55 ч., е постъпил сигнал от 23 годишен мъж от с. Брод, за това, че в района под пречиствателна станция, стадо крави са пили вода от р. Марица, вследствие на което е настъпила смъртта на животните. При извършеният оглед са установени 28 (двадесет и осем) трупа на животни. По данни на пастира, 64 годишен мъж от гр. Димитровград, смъртта е настъпила веднага след като са пили вода от канал на заустената тръба за промишлени води, на около 30 м. преди вливането й в р. Марица.

Сформиран е екип за работа по горещи следи, по отношение на изясняване причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата  съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма по който е извършено деянието. По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на едър рогат добитък. От водата на местопроизшествието са иззети проби от служители на РИОСВ - Хасково.

Извършват се процесуално-следствени действия, под ръководството на Районна прокуратура Димитровград, в производствени бази и цехове на предприятия, находящи се в района на местопроизшествието „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.

Работата по случая продължава.

 28 юли 2020 | 12:11