МВР

ГД ПБЗН

 

Новини

МИНИСТЪР РАДЕВ: МНОГО Е ВАЖНО АКТИВНАТА ЧАСТ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ДА УЧАСТВА В ДОБРОВОЛНОТО ДВИЖЕНИЕ

Дискусионен форум за състоянието на доброволното движение в страната бе иницииран от ГДПБЗН; Поводът е 81-годишнината от създаването на организираната система за защита на населението от бедствия и аварии


За втори път в София се проведе дискусионен форум, посветен на състоянието на доброволното движение в страната, както и за резултатите от прилагането на приетата стратегия за развитието на доброволните формирования в България. В рамките на срещата бяха представени мненията и опитът на доброволните формирования на София и Вълчедръм, както и на държавни и неправителствени институции, ангажирани с пожарната безопасност и защитата от бедствия.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев приветства участниците в кръглата маса и заяви, че е изключително впечатлен, че в страната вече работят ефективно над 200 доброволни отряди.  Той подчерта колко е важно активната част на гражданското общество да участва в доброволното движение.  Министърът изрази надежда парламентът да  приеме законопроект за доброволчеството, защото трябва да има правила.

Спомням си  много добре, когато за пръв път през 2013 година представихме основните стъпки, които следва да бъдат направени, за да се изгради една жизнена среда за доброволните формирования, каза в приветствието си към участниците във форума председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност Цветан Цветанов.  Видно е, че Министерството на вътрешните работи поставя акцент върху изграждането на доброволните формирования в страната, заяви още Цветан Цветанов. Той призова присъстващите областни управители да бъдат активни и заедно с областните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят работещ механизма за набиране на доброволци.

Темата за доброволните формирования е важна за осигуряване на сигурността и превенцията на територията на общините, допълни столичният кмет Йорданка Фандъкова.  Тя припомни, че Столичната община първа успя да окомплектова и обучи своето доброволно формирование, което получи своето кръщение при потушаването на пожара в Бистришко бранище – 67 изключително добре мотивирани и оборудвани хора.

Актуалното състояние на доброволното движение в България бе темата на доклада на главен комисар Николай Николов. Според представената статистика към момента на територията на страната има 205 доброволни отряда, в които членуват малко над 2800 доброволци. В над 77% от българските общини вече работят доброволни формирования, макар и не в пълен капацитет. На част от доброволците вече е осигурена специализирана пожарна и аварийно-спасителна техника. През изминалата годината доброволните отряди са участвали самостоятелно в ликвидирането на 501 произшествия.   Главен комисар Николай Николов представи и част от предизвикателствата пред доброволното движение – създаването на целенасочена информационна кампания за набиране на доброволци, реализиране на по-добро и в пълен обем обучение на вече организираните доброволци, както и формирането на конкретен и работещ финансов механизъм за стимулиране на участващите в движението хора.

02 авг 2017

Служител на РСПБЗН – Харманли бе награден с грамота от Изпълнителната агенция по горите

Отличието бе връчено за участието му при локализирането и ликвидирането на големите горски пожари край Маджарово, Тополовград и Харманли

Изпълнителната агенция по горите награди със специална грамота младши експерт Стоян Спиров, началник на дежурна смяна в РСПБЗН - Харманли. Отличието му бе връчено на тържествена церемония, която се състоя в Държавно ловно стопанство Витошко - Студена. Наградата е присъдена за активното участие на младши експерт Спиров при погасяването на големите горски пожари край Маджарово, Тополовград и Харманли. Началникът на дежурната смяна получи грамотата си лично от проф. д-р Иван Палигоров, замстник-министър на земеделието и храните.
Непосредствено преди церемонията служители на Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, Държавното горско стопанство и журналисти залесиха с черен бор терен, намиращ се  на територията на Държавно ловно стопанство Витошко - Студена. Това бе заключителното събитие от тазгодишното отбелязване на Седмицата на гората.

 

07 апр 2017

Безопасност по време на Великденските празници

Предстои честването на един от най-светлите християнски празници - Великден.

Това събитие е свързано със събирането на голям брой хора на обществени места, паленето на свещи в църковните храмове и дома, с което се повишава рискът от възникване на пожари и инциденти.

В тази връзка, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ апелира към всички граждани за повишено внимание и спазване на някои основни правила по време на празниците:

Когато сте у дома:

-         поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали;
-         пазете косата и дрехите си, когато палите свещ;
-         употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места;
-         когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.

На обществени маста:

-         мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ;
-         не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;
-         при влизане в обществена сграда, обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди;
-         при инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята.
-         при евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи.
-         помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост, окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение.

При инцидент сигнализирайте на тел. 112!

ГДПБЗН Ви пожелава спокойни и весели Великденски празници! 

10 апр 2017