МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Резултати от специализирана полицейска операция на ГДНП, съвместно с екипи на Агенция „Митници“, НАП и ДАМТН

Действията са насочени към неутрализиране на разпространяването на недоброкачествени петролни продукти в търговската мрежа, както и за нарушения на митническото и данъчно законодателство при продажбата на горива в бензиностанции

Съвместната акция  е осъществена вчера на територията на гр. София и областта. Съвместните екипи са проверявали произхода и качеството на течните горива, изправността на касовите апарати и измервателните уреди, тяхната свързаност в реално време към органите по приходите, спазване на разрешителните режими, касаещи продажбата на продукти от нефтен произход, както и осъществяваната търговска дейност на инспектираните обекти.

В рамките на извършените проверки са били издадени конкретни предписания, свързани с дейността на обектите, съставени са актове за извършени административни нарушения -  липса на пломби по измервателните уреди и съответни реквизити по техническите средства, функциониращи в търговските обекти.

Предстои да бъде изготвен химически анализ на иззетите проби от разпространяваното гориво, относно съответствие с изискванията за качество на течните горива. За отклонение от предвидените норми, наложената глоба може да достигне до 50 хиляди лева.

ГДНП продължава работата по случая, планират се системни аналогични проверки.

 

 


14 окт 2021

Съвместни действия на ГДНП, ИААА и НАП срещу нерегламентиран таксиметров превоз на пътници в София

Действията бяха осъществени вчера на територията на столицата чрез използването на схемата „таен клиент“. В акцията участваха екипи на Икономическа полиция, ГДНП, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Националната агенция за приходите. 

Обект на действията бяха незаконни действия през мобилно приложение, което работи основно в големите градове на страната и предлага широк спектър от транспортни услуги, в това число и таксиметров превоз на пътници. Проверките бяха реализирани на две локации в столицата – аерогарата и паркинга на голяма търговска верига. В единия случай бе установено, че водачът работи с личния си автомобил, а във втория – със служебен, собственост на частна фирма, двамата шофьори не издават платежни документи за предлаганата услуга, нямат и лиценз за извършването на превоз на пътници срещу заплащане.
Те са санкционирани, а превозните средства са спрени от движение, като са свалени номерата и са иззети документите на автомобилите. По случаите са образувани преписки. Предвижда се операции като тази да продължат.

13 окт 2021

Министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР връчиха ключовете на 6 нови мобилни криминалистически лаборатории, предназначени за експертите

Това е вторият приятен повод за МВР днес – освен годишнината на Института по психология, сега имаме възможността да връчим нова техника на служителите, ангажирани с разследването, която  позволява и на място да се проведе изследователска дейност. Това е пореден транш и за мен е шанс да присъствам на това събитие. Благодарение на тази техника експертите ще могат да изпълняват по-добре своята дейност, заяви министър Бойко Рашков по време на кратката церемония по повода, организирана в ГДНП.

Ключовете на 6-те мобилни лаборатории бяха връчени от главния секретар на МВР. Една от тях е определена за нуждите на ГДНП, една за СДВР и по една – за областните дирекции в Благоевград, Враца, Русе и Кюстендил. Лабораториите са купени със средства, осигурени от Фонда за безопасност на движението. Те са окомплектовани с оборудване за провеждане на огледи на местопроизшествия, което включва висококачествена фотографска и специализирана техника за изземване на специфични следи, веществени доказателства и  тяхното фотодокументиране.

С новото оборудване ще бъде постигнато повишаване на експертизата по провеждане огледи на местопроизшествия, заяви главен комисар Тодоров. Тенденцията в развитието експертно-криминалистическата дейност в страната е уеднаквяване в подходите на провеждане огледи на местопроизшествия. На следващо място нашата цел е да  надграждане и разширяване възможностите на служители по направление експертнокриминалистическа дейност с оглед качествено изземване на следи и веществени доказателства от огледи на местопроизшествия. И не на последно място е повишаване на капацитета им по отношение въвеждане на нови технологии при събиране на доказателства от огледи на местопроизшествия.

08 окт 2021

МВР, ИААА и НАП предприеха съвместни действия срещу нерегламентирани таксиметрови превози в София

Действията бяха осъществени днес чрез използването на схемата „таен клиент“. В акцията участваха екипи на Главна дирекция "Национална полиция", Икономическа полиция, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и Националната агенция за приходите. Във фокуса им бяха незаконни действия през мобилно приложение, което работи основно в големите градове на страната и предлага широк спектър от транспортни услуги, в това число и таксиметров превоз на пътници. Проверките бяха реализирани на три локации в столицата. Установено бе, че водачите работят с личните си автомобили, не издават платежни документи и нямат лиценз за извършването на превоз на пътници срещу заплащане.
При акцията са установени трима водачи, които са извършили нерегламентиран превоз на пътници с леки автомобили. Водачите са санкционирани, а превозните средства са спрени от движение, като са свалени номерата и са иззети документите на автомобилите.
Оперативните действия продължават.

07 окт 2021

Високотехнологична наркооранжерия разкриха при операция служители на ГДНП

Четирима са задържани; иззети са около 450 растения и оборудване за отглеждането им

Четирима мъже са задържани в момента на полагане на грижи за растения от типа на конопа при операция на криминалисти от ГД „Национална полиция“. Действията са реализирани в нощта на 6 срещу 7 октомври на територията на гр. Левски. При последвалите неотложни действия е установена високотехнологична наркооранжерия с оборудване за отглеждането на растенията - лампи, климатици, помпи, вентилатори. Иззети са около 450 растения в начален стадий на растеж (с приблизителна височина около 10 см), суха, зелена маса с приблизително тегло около 10 кг и везна.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ - Левски за производство и разпространение на наркотици. Работата на криминалистите продължава.

07 окт 2021

Започна операция с фокус използването на обезопасителни системи в превозните средства

В ход е специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства. Действията започнаха вчера и ще приключат на 11 октомври, съобщи на брифинг инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Контролиращите екипи ще бъдат разполагани в районите на детски градини, училища, детски площадки, паркове и градини, спортни зали, стадиони и други обекти, посещавани от деца, както и на местата с концентрация на ПТП и рискови участъци. Ще се следи за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите. Специално внимание ще се обръща на ползваните от страна на пътниците обезопасителни системи , както и на обезопасяването при превозването на деца.

 

Освен това екипите ще контролират спазването на скоростните режими, недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за недопускане спирането и паркирането на пешеходни пътеки и велоалеи, кръстовища, пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

Инспектор Ботева обобщи и данните от приключилата ежегодна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, която се проведе през месеците юли и август. Установени  са 134 975 нарушения  на водачи, като основното е неспазване на скоростните режими, 1 625 - извършени от пътници в превозните средства, както и 1 370 от пешеходци.


06 окт 2021