МВР

ГД "Национална полиция"

 

24 януари 2020

Започва операция на Пътна полиция, насочена към пешеходците

От днес до 31 януари в страната се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение по пътищата от пешеходците. Това стана ясно на брифинг в Главната дирекция „Национална полиция“. На него присъстваха инспекторите от отзел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма сред самите пешеходци, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през  2019 г.  ̶  в страната са регистрирани 6722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП)*, при които са  загинали 626 души и са ранени 8466. В 1739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

Това са човешки съдби, но с обединените усилия на институциите, данните могат да бъдат променени, част от които е и операцията на ГДНП, заяви Росен Рапчев.

Инспектор Петър Соколов поясни, че пешеходците са уязвими участници в движението по пътищата и че задължение по закон е на водачите е да ги пазят. Той обаче подчерта, че ЗДвП вменява и отговорности на самите пешеходци. В тази връзка той обърна специално внимание на медиите, че не отговарят на истината твърденията, че от средата на този месец влизат в сила нови текстове от закона и нови завишени санкции за нарушителите на ЗДвП. Последните промени в закона и наредбата за контролните точки са от края на юли 2019 г.

 *Данните не са окончателни.

Прикачени документи БРИФИНГ ПЕШЕХОДЦИ 20.01.2020 г.   (ppt - 1,58MB) - 24 яну 2020 14:22
Изображения

 24 януари 2020 | 14:22