МВР

ГД "Национална полиция"

 

13 дек 2018

Сектор „Престъпления против собствеността“, ГДНП е отличен с първата награда сред колективите в конкура "Полицай на годината"

Сектор „Престъпления против собствеността“, ГДНП бе отличен с първата награда сред колективите в конкурса "Полицай на годината".  

Наградата им се дава за висок професионализъм и много добри резултати в служебната дейност.

В резултат на проведените от сектора самостоятелни и съвместни с други служби полицейски операции, за изминалата година са разкрити и задържани извършители на редица престъпления. Професионалното им разследване доведе до задържането на молдовски граждани, неизвестни до момента на МВР, които взривиха и откраднаха от банкомат в Стара Загора сумата от 58 000 лева. Показателно за работата на сектора е установяването и задържането на четири лица, съпричастни към извършена взломна кражба от частен дом в гр. Бургас, при която бяха отнети пари, златни накити, благородни камъни и 4 картини на български художници.

Министър Маринов: Благодаря на колегите, избрали да служат на обществото и на страната на закона

В НДК се проведе церемонията "Полицай на година", чийто символичен домакин е ГДНП

За 25 път се проведе церемонията "Полицай на годината", неин символичен домакин е Главната дирекция "Национална полиция".
Отбелязваме четвърт век от инициативата „Полицай на годината“, която се провежда благодарение на подкрепата на фондация „Доверие и закрила“. В човешкия живот четвърт век е време за обучение, време за формиране на характер, време на трупане на опит и време за отговорен избор и достоен път, които всички полицаи са избрали. С тези думи министър Младен Маринов се обърна към присъстващите на тазгодишната тържествена церемония. Той сърдечно благодари на колегите за избора да работят в системата на МВР и да продължават да изпълняват своята мисия, въпреки всички трудности, които срещат. По думите му, когато трябва да бъде наложено върховенството на закона, няма малки и големи  победи, защото всеки един случай касае човешка съдба, човешки живот. В обръщението си към наградените  вътрешният министър подчерта, че отличието е  оценка на техния труд и този на колегите им, с които работят в екип. Министър Маринов благодари на Христо Друмев, инициатор на конкурса, както и  на целия екип, работил за подкрепата на традицията. Той оцени инициативата, подета от директора на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски,  за търг на детски рисунки – дело на възпитаниците на „Детски полицейски управления“ от цялата страна, като форма на съпричастност към децата  на загиналите полицаи.

Цялото българско общество е длъжник на българската полиция, заяви в приветствието си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той поздрави сърдечно наградените полицаи и им пожела сили в трудната, отговорна и не винаги оценена от обществото професия.

С благодарствени думи към работата на служителите на СДВР се обърна и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. По думите й, благодарение на техния професионализъм не бяха допуснати инциденти в столицата по време на множеството инициативи, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС.

Знак на уважение към работата на българската полиция бе присъствието на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, на неговия заместник Иван гешев, на началника на Националната служба за охрана ген.майор Данчо Дяков, на депутати от НС. На церемонията присъстваха политическото и професионално ръководство на МВР, директори на главни, областни, специализирани и административни дирекции, бивши министри, главни секретари и директори на структури на МВР.

 

В прикачен файл можете да прочетете кои са наградените служители на МВР в 25-ото издание на „Полицай на годината - 2018“ .

13 дек 2018

9 деца получиха средства от Националния фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия

Домакини на церемонията бяха техни връстници от столично училище

Националният фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия връчи 9 от одобрените общо 69 финансови помощи. Средствата са разпределени според степента на нараняванията на децата, станали жертва на пътни инциденти в периода от април до септември тази година.

Фондът е учреден през 2005 година от БЧК, Министерството на вътрешните работи – „Пътна полиция“, Съюза на българските автомобилисти“ и други организации и се управлява от Българския Червен кръст, а днес се подкрепя от много нови членове, приятели, доброволци.

Тази година организаторите направиха церемонията в столичното ЧЕСУ „Дорис Тенеди“. На нея присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, председателят на Управителния съвет на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров, заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, началникът на отдел „Пътна полиция“, ГДНП комисар Росен Рапчев, секретарят на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков, управителят на училището-домакин Теодора Димитрова и ученици от гимназията, които чуха от първо лице за преживяното от своите връстници и техните родители.

По времето на катастрофата най-малкото от деветте деца – Александър, е било само на 4 години. Той е получил множество счупвания на двете кости на дясната подбедрица след инцидент,  пътувайки с в автобус по магистралата. Петгодишният Кирил има закрито счупване на лявата бедрена кост след челен удар, при който виновният водач се блъска в автомобила, в който детето е пътник.

Сред получилите средства за лечение са две момичета, Ивон на 11 годни и София на 15 години, които са преживели своя ужас от катастрофа на пътя, пътувайки на мотоциклетите на приятели. Ив-Анджело само на 14 години преживява пътен инцидент, докато управлява велосипеда си. От удара контузва коляното си, счупва лъчевата кост на предмишницата си и костта на едното ходило.

Евгения, Николай, Аделина и Йоли са пострадали като пешеходци, бързайки да се приберат по-бързо. „Обръщаме се към всички с молба – да помогнем на децата и на себе си, като се вслушаме в истината. А тя е, че само от началото на април до края на септември 127 деца са получили тежки травми при пътнотранспортни произшествия. От тях  55 са пътници, 45 са пешеходци, а 27 са водачи“, каза в официалното обръщение на „Пътна полиция“ инспектор Мария Ботева.  
В края на церемонията възпитаниците на училището-домакин имаха възможност да наблюдават демонстрация по оказване на първа помощ на пострадал от доброволци на БЧК. Освен това те получиха и ценни съвети за своята безопаснот на пътя от младши инспектор Стойчо Яковски от ОДМВР-Пловдив, благодарение на когото на 8 ноември бе спасен животът на припаднало по време на демонстрации в Пловдив дете. 

12 дек 2018

Зам.-министър Бернер: Отношението към децата е споделена грижа и дълг на обществото, гражданските организации и компетентните институции

ГДНП финализира петгодишен проект за подобряване закрилата на детето и превенция на детската престъпност у нас, съфинансиран от швейцарското правителство

Съвместната работа на полицаи и деца за намаляване на детската престъпност в България беше представена на заключителното събитие на петгодишен проект на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР. В рамките на този проект в България през 2016 година започнаха да действат над двеста "Детски полицейски управления".  Близо пет хиляди деца между 8 и 12 години от цялата страна придобиха  умения за лична безопасност и адекватно поведение в критични ситуации, познания на гражданските си права и задължения, нетърпимост към противообществените деяния. Тази информация е събрана и налична онлайн на специална интернет страница към МВР /"Детска сигурност"/. Разработена от ученици, страницата предоставя полезни  и актуални съвети на деца, родители, както и на специалисти, работещи с деца. Осъвременена е Националната полицейска обучителна програма "Работа на полицията в училищата", насочена към генералната превенция и изграждането на модели за безопасно поведение у децата. През  петгодишния период на проекта полицейски експерти изнесоха над 8 000 лекции пред близо 140 000 деца от цялата страна. Близо 300 полицейски служители, ангажирани с работата с деца,  преминаха различни видове обучения и обмениха опит с швейцарски експерти по превенция на младежката престъпност. Подпомогнато е техническото обновяване на детските педагогически стаи в страната. В рамките на проекта в МВР бе създадена национална информационна база данни за регистриране на случаи на деца в конфликт със закона и жертви на престъпление. Тази база ще се ползва от полицейските служители за извличане на статистика и ще помага при формирането на политики за противодействие на детската престъпност.

Отношението към децата е споделена грижа и дълг на обществото, гражданските организации и компетентните институции, отбеляза зам.-министър Милко Бернер. Той допълни, че МВР активно организира и участва в инициативи, свързани с превенцията на всички форми на насилие срещу и от деца, защото ранната превенция на противообществени прояви сред подрастващите, възпитанието им в дух на отговорност и  развитие на гражданска култура са изключително важни. Идеята за осъществяването на този проект е породена от необходимостта да се усъвършенства полицейската дейност по превенция на детската престъпност, уточни директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Работата по него откликна и на нуждата на повишаване на информираността на родителите и децата към различните измерения на феномена „насилие“ от и срещу деца, добави главен комисар Терзийски. Зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ Благородна Макева отчете, че анализ на дейностите в училищата по проекта е показал намаляване на броя на децата, пострадали и извършители на престъпления. Тя допълни, че само тази година от септември са започнали работа над 130 Детски полицейски управления, в които участват 3500 ученици и уточни, че националните програми за работа на МВР с деца ще продължат и занапред.

Проектът - на обща стойност над 770 хиляди швейцарски франка, от които 85% са швейцарско съфинансиране, е част от Тематичен фонд Сигурност на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Основният швейцарски партньор на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР по този проект е Полицейската академия в Саватан, а от българска - институции, ангажирани пряко с работата с деца са Министерството на образованието и науката, Върховната касационна прокуратура, Държавната агенция за закрила на детето, Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията за социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика и Фондация „Център - Надя“.

12 дек 2018

9 деца, пострадали при ПТП, ще получат финансова помощ за лечение

Средствата са от Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия

Националният дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, организира на 12 декември 2018 г. връчване на финансова помощ за лечение и рехабилитация на деца, пострадали при пътни инциденти през 2018 г.

На 9 деца от София, които са ранени в катастрофи на пътя, ще бъде връчена финансова помощ от постъпилите през последните 6 месеца финансови средства във фонда, който се управлява от Българския Червен кръст и е учреден през 2005 г. от БЧК, Министерството на вътрешните работи – „Пътна полиция“, Съюза на българските автомобилисти“ и други организации, а днес се подкрепя от много нови членове, приятели, доброволци.

Събитието стартира от 11 часа в ЧЕСУ „Дорис Тенеди“ (гр. София, ул. „Нишава“ №66).

Каним желаещите да се включат в инициативата и да подкрепят децата и техните семейства.

 

11 дек 2018