МВР

ГД "Национална полиция"

 

Директорът на ГДНП участва в заседанието на SEPCA

Гл. комисар Христо Терзийски представи ключовия приоритет на България по време на българското председателство на Съвета на ЕС - европейската перспектива на Западните Балкани

Директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ участва в заседанието на Генералната асамблея на Асоциацията на полицейските директори от Югоизточна Европа (SEPCA). То се провежда на 19 до 20 април 2018 г. в гр. Охрид, Република Македония. На форума участват директори и заместник-директори на полицейските служби от страните членки на SEPCA, партньори от Федералната криминална служба на Австрия, Великобритания, САЩ, гости, и наблюдатели от международни и регионални правоприлагащи организации, сред които Европол, DCAF, ОССЕ, SELEC и Международната организация по миграция. Целта на срещата е да се обсъди бъдещата дейност на асоциацията, разработване на аналитичен доклад за престъпността в региона, да се разработят рамки на установеното партньорство между SEPCA и Инициативата за комплексно управление на вътрешната сигурност, както и да се направят препоръки за бъдещи стъпки. По време на форума главен комисар Христо Терзийски представи един от ключовите приоритети на България по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз – европейската перспектива на Западните Балкани. Пред делегатите той акцентира, че страната ни подкрепя принципно всяка идея, която има за цел да осигури „по-добра координирана политика за регионално сътрудничество в борбата срещу тежката и организираната престъпност и корупцията“.

В рамките на формата директорът на ГДНП проведе среща и с Лазо Велковски, директор на Бюрото за обществена сигурност към Министерството на вътрешните работи на Република Македония и ротационен президент на SEPCA.

 

Асоциация на директорите на полицията от Югоизточна Европа – SEPCA е създадена през януари 2002 г. Тя се ръководи на ротационен принцип. През настоящата 2018 г. ръководството е поверено на Република Македония.

20 апр 2018

Резултати от проведената на територията на страната ни полицейска операция„ 24 часа контрол на скоростта“

Общо 7584 нарушения на разрешената скорост за движение са установени в рамките на полицейските действия

Във връзка с членството на Република България в европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL и поетите ангажименти за участие в организираните от TISPOL инициативи, за времето от 06.00 ч на 18.04.2018 до 06.00 ч. на 19.042018 г., на територията на всички държави-членки беше извършен засилен контрол над водачите на МПС за спазване на разрешената скорост за движение „24 часа контрол на скоростта“.

 В рамките на проведената на територията на страната ни полицейската операция, за посочения период са установени общо 7584 нарушения на разрешената скорост за движение. Контрол бе осъществен на 617 места, в него са участвали 313 полицейски служители. Установените нарушения от стационарните камери са 1061, от мобилните камери с които са оборудвани полицейските автомобили – 4594, а от преносимите автоматизирани технически средства - 1929. За периода са установени 109 нарушения на превозни средства превишили с над 50 км/ч разрешената скорост в населено място.

„Пътна полиция“ отбелязва, че е констатирано намаляване на броя на пътните инциденти по време на провеждането на полицейските действия. На територията на страната са регистрирана 128 леки пътнотранспортни произшествия и 11- тежки, при които е загинал велосипедист и са ранени 16 души. Тежката катастрофа със загинал е станала снощи около 21.20 часа на територията на област Сливен. Велосипедист, който се е движел по пътното платно без светлоотразителна жилетка и с тъмни дрехи, бил блъснат от преминаващ автомобил. Според първоначалните данни превишената скорост не е причината за настъпване на произшествието.

В хода на полицейската операция са установени и други 856 нарушения на ЗДвП, по които е взето отношение на място.

19 апр 2018

Междини данни за хода на операцията на „Пътна полиция“ „24 часа скорост“ към 11 часа

За времето от 6:00 часа до 11: 00 часа в страната е имало 202 точки за контрол. В операцията са се включили 175 служители. За това време са установени 1558 нарушения на скоростните режими. 301 от тях са регистрирани с т. нар камери на триноги, 171 със стационарните и 1086 – с мобилните.

По време на операцията са установени 35 случая на движение в населено място с над 50 км/ч. Екипите, ангажирани в операцията са констатирали и 84 други нарушения на Закона за движение по пътищата. 

За времето от 6:00 часа сутринта до 11:00 часа е имало общо 8 леки пътнотранспортни инцидента, при които има 3 ранени. Тежки инциденти и загинали хора няма.

Операцията "24 часа скорост" е в ход от 6:00 часа тази сутрин и ще продължи до 6:00 часа на следващия ден - 19 април. Целта е да се обърне внимание на водачите, че скоростта е една от основните причини за тежки ПТП. Проверки се извършват във всички страни, членки на TISPOL- Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.


18 апр 2018