МВР

ГД "Национална полиция"

 

15 юни 2018

25-годишен мъж е задържан за телефонна измама

25-годишен мъж от Мездра е задържан за телефонни измами при операцията, проведена на 13 юни от служители на ОДМВР-Враца и сектор „Измами“ в ГДНП

След проведени оперативни действия е установен и задържан мъж, за когото е установено, че в периода 8 - 12 юни тази година е въвел в заблуда възрастни жители на Враца. През тях той се представял за служител на МВР, който работи за разкриване на престъпление и така успял да причини имотна вреда в размер на общо 54 620лв. Ощетени са четирима възрастни жители на Враца.

На 8 юни 72-годишна жена от областния град изхвърлила през терасата на дома си 13 000 лв. Ден по-късно, 79-годишна врачанка оставила 3000 лв. до кофа за смет, а 62-годишна нейна съгражданка - 1620лв. до паметник в града. На 12 юни подведена по лъжливия сценарий, 71-годишна жена е оставила под кофа за смет сумата от 37000 лв.

В резултат на планирани оперативни действия във връзка с четирите случая, в жилището му в Мездра е задържан 25-годишен мъж, от града. При обиск в дома му са намерени  12 000 лв., а от автомобила му е иззет мобилен телефон.

Вчера на 25-годишния измамник е повдигнато обвинение по чл.209, ал.1, вр. чл.26 от НК.

ВНИМАНИЕ! Служебно се прекратява регистрацията на ППС, което не е регистрирано от новия му собственик

146СЛУЖЕБНО СЕ ПРЕКРАТЯВА РЕГИСТРАЦИЯТА НА ППС, ЗА КОИТО НОВИЯТ СОБСТВЕНИК НЕ Е ИЗПЪЛНИЛ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ ДА ПРЕРЕГИСТРИРА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО В СРОК ОТ ДВА МЕСЕЦА ОТ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА!

В края на 2017 г. влезе в сила разпоредбата на чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име.

Изпълнението на разпоредбата изискваше технологично време за разработване на изтеглен файлсофтуер за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията, който вече е готов и работи. След направено развитие на програмното осигуряване, от 12.06.2018 г. е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.
Също така от 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване. Процедурата е лесна и можете да я видите как да я изпълните
тук.

 

Важно е да се знае, че управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Напомняме на гражданите, че от края на 2017 г. е в сила и разпоредбата на чл. 145, ал. 2 от ЗДвП, където е предвидено, че приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика.

При неизпълнение на задължението по чл. 145, ал. 2 от ЗДвП се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.

14 юни 2018

Тридневен семинар на тема „Предизвикателствата пред жените, полицейски лидери” се провежда в к.к. Св. св. Константин и Елена

Представители на 26 страни – членки на ЕС участват в обучението

Между 12 и 15 юни, в к.к. Св. св. Константин и Елена се провежда семинар на тема „Предизвикателствата пред жените, полицейски лидери”. Организатор на събитието е Академия на МВР, а инициативата е под егидата на CEPOL (Европейската агенция за обучение на правоохранителни отргани).

 BM2 (002)Във форума участват представители на 26 държави-членки на Европейския съюз. 

Основна му цел е да подкрепи уменията на жените, заемащи ръководни постове в полицейските служби, да развие техните лидерски качества и да ги стимулира да търсят по-добри управленски практики.

Със своя лекция във форума се включи заместник-директорът на Главната дирекция „Национална полиция” старши комисар д-р Благородна Макева. Тя заема ръководна длъжност в Министерството на вътрешните работи на България и ангажира аудиторията с това как жените, полицейски лидери посрещат предизвикателствата на своята работа, съвместявайки своята професионална реализация и личния си живот.

Лектори на семинара са също Криста Аас – заместник-директор на естонската полиция; професор Серджо Фелгуейрас – декан на португалското полицейско училище; доц. д-р Валери Тодоров – ръководител на катедра „Управление и психология” при Академията на МВР. Гости на събитието са Татяна Бобнар – заместник-директор на словенската полиция, и директора на Центъра за специализация и професионална подготовка, гр. Варна - Драгомир Драгнев.

Специален представител на CEPOL на семинара е Елмар Нормела – заместник председател на УС на организацията.

13 юни 2018

22 държави от ЕС обединиха усилия в кампания срещу джебчийството

#ProtectYourPocket започва едновременно със старта на Световната купа по футбол

Кампания  за превенция на джебчийството по време на масови мероприятия #ProtectYourPocket  (Защити своя джоб), започва едновременно със старта на Световната купа по футбол.

Превантивната инициатива е финансирана от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз и е реализирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN). В нея държавите-членки се стремят да засилят борбата срещу този вид престъпление, като предупреждават и информират гражданите за това как могат да се защитят.

Джебчийството е едно от най-старите и най-разпространените престъпления в света. Въпреки това дори и днес последиците за жертвите са сериозни. Те ще трябва да заменят всички откраднати стоки, което коства време и пари. Освен това, да бъдеш жертва на джебчийска кражба води до преживяване на чувство на несигурност. Ето защо 22 европейски държави-членки, членуващи в EUCPN и EUROPOL, обединиха

усилията си за стартиране на тази кампания. Повече информация за това как да се защитите, ще намерите на уебсайта на EUCPN.

http://eucpn.org/prevention-campaigns

13 юни 2018

Криминалисти от ГДНП и ОДМВР-Сливен задържаха извършители на въоръжен грабеж

С постановление на Окръжна прокуратура –Сливен мярката за задържане на тримата мъже е удължена до 72 часа

 

Полицейски служители на ОДМВР-Сливен и РУ-Нова Загора започнали работа по случая в края на миналата година след получен сигнал за въоръжен грабеж, извършен около 23 часа на 1 декември, когато четирима маскирани мъже влезли в частен дом в Нова Загора. Докато търсели пари и ценности в къщата, четиримата привели в безпомощно състояние мъж и две жени, обитавали жилището, като ги заплашили с оръжие и им отнели мобилните телефони.

След разследване и множество процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, осъществени от криминалисти от ГД “Национална полиция“ и ОДМВР-Сливен,  е предприета и операция за задържането на трима от извършителите. На 5 юни са арестувани П.И. /41 г./ от Сливен, криминално проявен за кражби, грабеж, палеж и изнудване, С.Ш. /39 г./ от София, криминално проявен за кражба и грабеж и П.В. /40 г./ от с. Зимница, криминално проявен за грабеж. Първоначално тримата са задържани за 24 часа, впоследствие с постановление на Окръжна прокуратура –Сливен им е наложена 72-часова мярка. Продължава издирването на четвъртия участник в грабежа.

08 юни 2018