МВР

ГД "Национална полиция"

 

24 ное 2017

Водената от главния секретар на МВР делегация във Франция се срещна с префекта на полицията в Париж

Водената от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов делегация във Франция, в която са  директорите на главните дирекции „Национална полиция“ и „Гранична полиция“ - главен комисар Христо Терзийски и главен комисар Светлан Кичиков, и директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, се срещна с префекта на полицията на Париж Мишел Делпуеш.
В рамките на разговорите бе изразено задоволство от постигнатото  динамично сътрудничество между полицейските служби. Двете страни заявиха готовност да работят за неговото задълбочаване, бе обсъдена и възможността за обучение на български полицаи във френската столица.
 Полицейската префектура има за задача да се бори с престъпността, нарушенията на обществения ред. Тя се намесва и при кризи и бедствия, пътни инциденти и аварии. Структурата е  ангажирана и с предоставянето на административни услуги на гражданите, управление на трафика и паркирането, включително и с дейности по защита на потребителите. В определени случаи тя оказва и експертна помощ, защото разполага с научни звена, работещи в областта на правото и криминологията.

 

Главният секретар на МВР и директорите на ГДНП, ГДГП и СДВР се срещнаха с ръководители на френски полицейски структури структури

В рамките на визитата във Франция главният секретар на МВР и придружаващите го директори на ГД “Национална полиция“ , на ГД “Гранична полиция“ и на СДВР проведоха срещи с ръководители на различни полицейски структури във Франция. Темите на разговорите бяха свързани с оценката и перспективите на  двустранното сътрудничество, охраната на границите и борба с нелегалната миграция, борба с тероризма и превенция на радикализацията.

В рамките на разговора с генералния директор на Националната полиция префект Ерик Морван бе отчетено изграденото много добро експертно и оперативно взаимодействие между полицейските служби на България и Франция има, както и ролята на акредитираните офицери за връзка в София и в Париж. Висшите полицейски ръководители на двете страни оцениха високото ниво оперативното сътрудничество и изтъкнаха голямото значение на бързия и директен обмен на информация. Посочено бе, че ежегодно се реализират успешни съвместни операции на територията на двете страни, като основните области на взаимодействие са борбата с мрежите за трафик на хора (особено с цел сексуална експлоатация), противодействието на трафика на наркотици, злоупотребите с кредитни и банкови карти, фалшифицирането на евро, борбата срещу киберпрестъпленията. Акценти по време на срещата бяха мерките за противодействие на тероризма и активизирането на обмена на информация, борбата срещу фалшифицирането на документи за самоличност.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и Ерик Морван, генерален директор на Националната полиция на Франция разговаряха за възможността за споделяне на добри практики и опит между СОБТ и Групата за намеса на Националната полиция  на Франция RAID. Българската делегация посети Международното търговско изложение в областта на системите за охрана и вътрешна сигурност  МILIPOL.

Българските полицейски началници посетиха базата на елитния отряд за намеса на Националната полиция и разговаряха с ръководителя на отряда  главен комисар Жан-Батист Дюлион, който представи работата, въоръжението и екипировката на служителите.

В Центъра по обществена сигурност се състоя срещата на директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски с Паскал Лал, директор на Централната дирекция по обществена сигурност -  структура, която следи и за опазването на обществения ред и за трафика по пътищата. Тя разполага с единен център за обработка на нарушенията, който се намира в Рен. Сред акцентите в разговора на двамата ръководители бяха съвместните действия между полицията и армията в опазването на обществения ред в случаи на кризи както и организацията на  работата на Центъра. Терзийски и Лал обсъдиха и резултатите от предприетите във Франция мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и намаляване на жертвите.

Главният секретарна МВР Младен Маринов проведе среща и с главен комисар Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция.

Снимки от срещите
Гл. комисар Младен Маринов с Ерик Морван, генерален директор на Националната полиция на Франция

Гл. комисар Младен Маринов с директора на Централната дирекция на граничната полиция главен комисар Фернан Гонтие

Гл. комисар Младен Маринов с главния комисар Жан-Батист Дюлион, директор на групата за бързо реагиране на френската полиция

Гл. комисар Христо Терзийски с Паскал Лал, директор на Централната дирекция по обществена сигурност

Гл. комисар Младен Маринов с Паскал Лал, директор на Централната дирекция по обществена сигурност

Гл. комисар Младен Маринов с главен комисар Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция

Гл. комисар Хр. Терзийски, гл. комисар Мл. Маринов, гл. комисар Св. Кичиков, ст. комисар Ив. Иванов със Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция

Гл. комисар Хр. Терзийски със Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция

23 ное 2017

Криминалисти от ГДНП, София и Плевен разкриха за кратко време телефонна измама за 70 000 лева

Операцията е под надзора на Софийската районна прокуратура

За кратко време криминалисти от ГД „Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Плевен разкриха и заловиха извършителите на голяма телефонна измама на стойност 70 000 лева и златни накити, взети от майка и син от София.

Специализираната полицейска операция е проведена на 21 ноември. Тя е реализирана на територията на София и Плевен под ръководството на ГДНП и надзора на Софийската районна прокуратура. В резултат на това са задържани двама мъже. Това са И. И. /31 г./ от гр. Левски, криминално проявен и осъждан за измами, и Я. М., /50 г./ от гр. София, криминално проявен и осъждан за кражби. Двамата са задържани във връзка с досъдебно производство, образувано в 4 РУ, София за телефонна измама на стойност 70 000 лева и златни накити, извършена на 25 октомври 2017 г. Потърпевши от нея са били майка и син. Те са заявили в полицията за измамата на 14 ноември.

При последвали процесуално-следствени дейности на два адреса в София и Левски са открити и иззети вещи, сочещи съпричастност към измамата. Както и множество СИМ-карти, мобилни телефони, пластики за мобилни карти и др. имащи отношение към осъществяваната от лицата престъпна дейност.

 

21 ное 2017

Световен ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

По традиция, през третата неделя на ноември почитаме паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия. В храм-паметника „Св. Александър Невски“ главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим днес отслужени специална панихида за упокоение на душите на загиналите. На нея присъстваха директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски, Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи, и д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

„Не само санкциите решават проблема с тежките инциденти на пътя. Отговорността за безопасността на пътя е на всички – и на водачите, и на транспортните фирми, на полицията и на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – каза преди панихидата главен комисар Терзийски. Той припомни, че преди дни, край Ловеч при тежък инцидент загинаха две деца, от пътували сами през нощта в кола четирима тийнейджъри. В този смисъл той подчерта и ролята на родителите в целия процес.

Мерките, които е предприела „Пътна полиция“, работят, но случаите от последните дни показват, че има още какво да се направи - отчете началникът на отдел „Пътна полиция“ към ГДНП комисар Бойко Рановски. Той напомни, че от началото на годината санкциите, които налагат пътните полицаи, са променени и са завишени. Но само те не могат да повлияят на поведението на водачите на пътя. „За да се подобри ситуацията на пътя, е нужно и отговорно поведени, и комплекс от мерки. В този смисъл, санкциите са само един от елементите“, допълни комисар Рановски.

Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. С тези думи се обърна от олтара на храма архимандрит Герасим. Пред миряните той прочете обръщение на Светия синод и призова всички да са внимателни на пътя и да се отнасят отговорно „към безценния дар на живота“. Във всички храмове в страната днес се отслужват панихиди в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

19 ное 2017