МВР

ГД "Национална полиция"

 

15 окт 2018

Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Операцията е по линия на TISPOL

От днес до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), в това число и в нашата страна, ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите.

Подобни операции са заложени в графика на TISPOL, за да се обърне внимание на водачите, че при възникване на тежко ПТП, с участието на товарни автомобили, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-голям в сравнение с другите тежки инциденти на пътя. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се правят по метода “широкообхватен контрол”, и ще се следи и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и заплатена ли е необходимата винетна такса. Те ще се осъществяват съвместно със служители на Криминална полиция и на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. На място ще се следни за нелегални емигранти и трафик на хора; притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества; транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия; транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

Трима задържани при операция по противодействие на наркоразпространението

Действията са осъществени от служители на ГДНП и ОДМВР-София под надзора на Софийската окръжна прокуратура

Трима мъже, на възраст 29, 33 и 42 години, са задържани в хода на предприетите вчера действия от служители на сектор „Наркотици“ в ГДНП и техни колеги от ОДМВР-София. В рамките на операцията, в къща в с. Владиславци, криминалистите открили засадени 84 растения, дали характерна реакция на канабис при направения полеви тест. На място били задържани и тримата мъже. В хода на процесуално-следствените действия на територията на община Драгоман и град София са претърсени още четири адреса, ползвани от задържаните. Иззети са електронни везни, 15 кг марихуана, 1,5 кг амфетамин, 50 таблетки екстази, пари, златни накити и оръжие.

По случая е образувано досъдебно за разпространение на наркотични вещества и производство за отглеждане на наркотични растения с цел разпространение. Работата по документирането му продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура - София.

12 окт 2018

Редица нарушения са открити при проверка на пункт за годишни технически прегледи в София

Инспекцията е извършена от служители на ГДНП, НАП и ИААА

Специализираната проверка е осъществена вчера и в нея са участвали служители на отдел „Икономическа полиция“ на ГДНП, представители на Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Провереното дружество е регистрирано по Закона за ДДС, като за календарната 2017 година от дейности, свързани с технически прегледи, е отчело пред НАП оборот, който не кореспондира с броя на преминалите на технически преглед пътни превозни средства.

При инспекцията е установено, че издадените касови бележки не отговарят на броя на преминалите на преглед превозни средства. Само за времето от 1 до 6 октомври т.г. през пункта за преглед са преминали 55 ППС, а издадените за периода касови бележки са 21. Констатирано е още, че газанализаторът на дружеството не работи в норми, а системата за мерене на димните газове се манипулира като датчикът не се поставя на правилното място за точно измерване.
Работата по изясняване и установяване на нарушенията продължава.

 

12 окт 2018

Американски служби изразиха благодарност за доброто сътрудничество с българските правоохранителни органи

Приключиха срещите на главен комисар Христо Терзийски и Георги Костов в Северна Америка

Приключиха работните срещи в Америка на директора на ГДНП , главен комисар Христо Терзийски. Той бе там заедно с директора на Агенция "Митници" Георги Костов за участие в конференция  на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), един от най-големите световни годишни форуми на правоприлагащите служби, който се провежда в Орландо, Флорида. В нея са включени ръководители на полицейски, разузнавателни и митнически служби на над 80 държави.

Главен комисар Терзийски проведе работна среща с изпълнителния директор на Офиса за специални разследвания на Военновъздушните сили (AFOSI) на САЩ Джефри Спехт. По време на срещата присъства ръководството на AFOSI  за регион Европа и бе дискутирана сигурността на американските военни бази в България, както и варианти за съвместни действия при възникване на кризи. Американската страна изрази благодарност за доброто сътрудничество с българските правоохранителни служби.

Българската делегация проведе работна среща и с Кевин МакАлеенан, комисар на Службата за митническа и гранична защита  (CBP) към Департамента за вътрешна сигурност (DHS) на САЩ. CBP наброява над 60 хил. служители с бюджет от над 13 милиарда щ. д. годишно. Основна мисия на службата е да защитава националната сигурност на САЩ, като същевременно се грижи за икономическия просперитет на страната. Комисар МакАлеенан има компетенции в три основни направления, контратероризъм, гранична сигурност и търговско правоприлагане. Службата за митническа и гранична защита допринася при контрола на търговски оборот за над 4 трилиона долара годишно и за пътуването на над 365 милиона души, преминаващи през границите на САЩ. Това е най-голямата американска правоприлагаща агенция и втория по големина източник за събиране на приходи на правителството.

По време на срещата се обсъдиха актуални въпроси по линия на двустранното сътрудничество. Набелязаха се бъдещи съвместни проекти и дейности. Отчетоха се резултати от изпълнението на вече поети взаимни ангажименти в сферата на граничната сигурност и борбата с тероризма.

Главен комисар Христо Терзийски проведе среща и с представители на Кралската канадска конна полиция и координатори на Международната асоциация на полицейските началници за район Канада. Обсъди се актуалната миграционна и криминогенна обстановка в двете държави след либерализиране на визовия режим между България и Канада от 1-ви декември 2017 г. Набелязаха се възможности за бърза обмяна на информация между правоохранителните служби на двете държави при засичане на незаконна дейност на български или канадски граждани на териториите съответно на Канада или България. Постигна се договорка динамиката в обмяната на информация да се засили в бъдеще, като се прави периодичен съвместен анализ.

Поради факта, че годишната конференция на IACP е един от най-значимите правоохранителни форуми в света, на 9 октомври приветствено слово към делегатите отправи президента на САЩ Доналд Тръмп. 

12 окт 2018

Участници в схема за телефонни измами са задържани на местопроизшествието

Работата по случая започнала след подаден сигнал от жителка на Самоков, че е получила телефонно обаждане за предаване на поредна парична сума под предлог, че съдейства за провеждането на полицейска операция. Обаждащият се, който се представил за полицейски служител, я инструктирал да събере сумата от 5000 лева и да ги предаде на човека, който ще дойде за целта пред адреса й.

62-годишната жена обяснила , че в рамките на последните 48 часа вече два пъти е била въведена в заблуждение по телефона, че участва в акция по залавянето на телефонни измамници, в резултат на което е предала значителни парични суми и златни накити. След първото обаждане тя оставила до бетонов стълб в Самоков плик със сумата от 12 000 евро и около 10 грама златни накити. Повторното измамно обаждане било придружено с инструкции да изтегли допълнителна сума от сметката си в банков офис в столицата, които тя доверчиво изпълнила и оставила в района на столичен хотел сумата от 4600 лева.

Веднага след получаването на сигнала служители на група „Криминална полиция“ в РУ- Самоков предприели незабавни оперативни и заградителни действия, в резултат на които, непосредствено след предаването на въпросната парична сума, задържали двама млади столичани - на 18 и 25 години. По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 209, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК и им е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на допълнителните оперативно-издирвателни действия, проведени съвместно със служители на сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“, наред с двамата задържани са установени и други лица, съпричастни към идентични телефонни измами, извършени на територията на София и Южна България.

ГДНП отново призовава гражданите под никакъв предлог да не се предоставят пари или ценности на непознати .

 

11 окт 2018