МВР

ГД "Национална полиция"

 

19 сеп 2019

Взети са всички необходими мерки за нормално придвижване по основните пътища и ГКПП през празничните дни

Предприети са всички необходими мерки за бързото придвижване на моторните преводни средства по пътищата на страната през трите почивни дни около 22 септември – Денят на независимостта. Създадена е и организация за бързо преминаване през граничните контролно- пропускателни пунктове. Това бе съобщено на пресконференция в ГДНП, на която участваха представители на Пътна полиция, ГДГП, ИААА и АПИ.

За времето от 12.00 часа до 20.00 часа на 20 септември и от 08.00 часа до 12.00 часа на 21 септември е създадена организация за облекчаване на трафика с цел безпроблемно напускане на големите градове. Подсигурени са и направленията към граничните пунктове, заяви главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Същата мярка ще се прилага и за времето от 14.00 до 20.00 часа на 23 септември, за да се съдейства за облекчаване на трафика към основните градове и от граничните пунктове към вътрешността на страната. Екипи на МВР ще осъществяват контрол по участъците от републиканската пътна мрежа: автомагистралите, натоварените участъци от първокласните пътища, както и Околовръстния път на София. На 21 септември и на 22 септември ще се проведе специализирана полицейска оперция с главен акцент недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи или водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози. При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични средства за контрол на скоростта, в това число и автоматизираните средства за контрол.

За почивните дни, когато се очаква най-натоварен трафик,  има готовност и ще се прилага реверс в участъка на АМ „Хемус“ до тунел „Витиня“, каза инспектор Симеон Русинов от Областната дирекция на МВР-София. В посока Варна движението ще се осъществява през тръбата на тунела, а движението към София ще става по стария път. Изисква се търпимост от водачите, заяви инсп. Русинов. Според него по АМ „Тракия не се очакват проблеми, но временни затруднения са възможни по пътя София – Калотина, където се извършват ремонтни дейности заради изграждането на магистралата.

През почивните дни ще има интензивни проверки в столицата, като ще се следи основно за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотици и упойващи вещества, каза на брифинга гл. инспектор Мартин Цурински от Отдел „Пътна полиция“ към СДВР. Ще бъдат засилени и проверките за спазване на скоростните режими. От екипите на Пътна полиция в СДВР е създадена организация за подпомагане, регулиране и контролиране на движението. На 20 септември акцентът ще е върху изхода от столицата, всички входно-изходни магистрали са подсигурени с патрули. В последния почивен ден, 23 септември, също ще има засилено присъствие на полицейски служители, които ще подпомагат движението, за да може да се гарантира бързото придвижване на моторните превозни средства към столицата.

Във всички 27 областни отдела на ИААА ще има дежурни екипи, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. На 20 септември усилията на служителите ще са съсредоточени към местата, откъдето тръгва големият пътникопоток - автогари, жп-гари, и ще има засилени проверки на автобусите, които превозват пътници. Ще се следи основно за наличието на колани в превозните средства.

Предприели сме действия и сме направили всичко възможно да осигурим олекотен трафик за празничните дни, каза членът на Управителния съвет на АПИ инж. Иван Досев. Предвидено е на всички изходни места от София да бъде изготвено реверсивно движение, за да може движението в натоварената посока да става по-бързо. Предвидена е и забрана за движението на товарни автомобили по най-натоварените пътни отсечки - автомагистралите и пътищата, водещи до ГКПП. Забраната ще важи за последния работен ден от 16.00 до 20.00 часа и последния почивен ден от 14.00 до 20.00 часа.

Очаква се интензивен трафик на всички ГКПП на страната през почивните и празнични дни по повод Деня на обявяването на независимостта на България, съобщи Аксиния Манчева от отдел „Гранични проверки“ в Главна дирекция „Гранична полиция“. Осигурен е непрекъснат режим на работа на ГКПП-ата. Затруднения се очакват на няколко пункта. Единият е ГКПП „Златарево“ на границата с Македония. Там до 14 октомври пропускателната способност ще бъде по-ниска от обичайното поради ремонтни дейности. На ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“ турските гранични власти извършват ремонтни дейности, поради което е забавено преминаването. Фериботната връзка Оряхово - Бекет, която по принцип функционира денонощно, от 11 септември работи само в светлата част на денонощието от 08.00 до 22.00 часа заради спадналото ниво на река Дунав. На ГКПП - Видин също има ремонт от страна на румънските компетентни власти и служби. Тя още веднъж апелира към гражданите, които се подготвят за пътуване в чужбина, да проверят и подготвят надлежно документите си.

Каменен блок с античен надпис е открит при операция на ГДНП и ОДМВР-Враца

Каменна колона с античен надпис е установена при специализирана полицейска операция на сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“, ГДНП и ОДМВР-Враца. Тя е проведена на 12 септември на територията на областния град.

В рамките на оперативно-издирвателните действия е установено, че в двора на артгалерия в града се намира каменен блок с двуредов античен надпис с латински букви. След консултация с експерти от Регионалния исторически музей във Враца и Националния археологически институт с музей при БАН е изяснено, че датировката на надписа е от втори век от новата ера, както и че вероятният му произход е от античния град Рациария при с. Арчар, обл. Видин, където е бил част от обществена сграда. Надписът представлява посвещение за императорското семейство – Септимий Север, съпругата му Юлия Домна и сина им Аврелий Антонин (Каракала).

Блокът е предаден с протокол от собственика на галерията и е транспортиран в Регионалния исторически музей във Враца за последващи експертизи. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно държане на антични предмети (чл. 278 от НК), материалите са предадени на окръжната прокуратура във Враца.

17 сеп 2019

Засилени проверки през тази седмица на училищните автобуси

От 16 септември до 22 септември на територията на страната ще има засилени проверки на пътни превозни средства, превозващи ученици. Инспекциите се осъществяват съвместно от органите на Пътна полиция и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а поводът за започването им е началото на новата учебна година. Целта е да се обърне внимание на собствениците и водачите на автобуси, превозващи деца, че компромиси с техническата изправност на превозните средства са абсолютно недопустими. По време на проверките, ще се среди и за недопускане на управление на подобни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и техните аналози.

От началото на годината до 31 август у нас има влезли в сила 922 наказателни постановления на водачи на пътни превозни средства, превозващи пътници. За същия период на водачи на МПС са издадени 3170 фиша и 2390 наказателни постановления за управление на технически неизправни ППС.

 

17 сеп 2019

Започна специализирана полицейска операция за контрол на използването на мобилни телефони от водачите на МПС

От днес до 22 септември на територията България, както и във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, ще бъде извършван засилен контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства.

Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на забраната за използване на мобилни устройства. По  време на шофиране те силно разконцентрират вниманието на водача, което може да се окаже фатално.

Според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение, предвидена в ЗДвП, е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

16 сеп 2019

Препоръки към учениците, които ще се придвижват пеш до училище

В понеделник (16 септември) ще бъде дадено началото на новата учебна година за децата. Много от тях ще се придвижват до училище пеш. По този повод отдел "Пътна полиция", ГДНП отправя наколко препоръки към учащите се и моли родителите им да им обърнат внимание, като им припомнят мерките за безопастност, преди да ги пуснат към училищния праг.

ДО УЧИЛИЩЕ ПЕШ

 • Избери с родителите си най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Припомни си правилата за пешеходци.

 

 • Винаги:
 • пресичай на зелено;
 • се движи по тротоара;
 • използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 • върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

 

 • Бъди видим! Убеди се, че шофьорите са те видели!
 • Използвай светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 • Дори да закъсняваш за училище, спазвай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.
 • На опасно или натоварено кръстовище пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • С родителите си набележи към кого може и трябва да се обърнеш за помощ. Запамети номера му в телефона си.

   

13 сеп 2019