МВР

ГД "Национална полиция"

 

20 фев 2018

Заместник-министър Стефан Балабанов проведе работна среща с представители на електроразпределителните дружества

Целта бе обсъждане на възможност за сътрудничество в превантивните усилия на МВР срещу телефонните измами

По покана на зам.-министър Стефан Балабанов днес се състоя работна среща с представители на електроразпределителните дружества. Целта на разговора бе обсъждане на възможност за сътрудничество в превантивните усилия на МВР срещу телефонните измами. На нея присъстваха началникът на сектор "Измами" в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова и инспектор Стефан Попов от сектора.

Зам.-министър Балабанов постави темата за дискусия -  идеята е на фактурите, които потребителите получават за ежемесечното си потребление, да бъди изписан кратък текст, който отново да напомня и предупреждава за този вид престъпления.

Всяко усилие да предпазим хората от измами, си заслужава – бе единодушното становище на представителите на електроразпределителните дружества. Те допълниха идеята с различни варианти, които биха могли да бъдат мултиплицирани в една такава кампания. Заедно приеха и текста, който може да бъде вписан „МВР предупреждава: Искат Ви пари по телефона. Спри, не се доверявай! Това е измама.“ Обсъдиха и възможността този проект да продължи шест месеца, след което да се анализира резултатът от него с оглед на бъдещи съвместни инициативи.

20 нови кучета са купени за нуждите на полицията

Сектор Зоополиция, кинология и престъпления срещу животни в Главната дирекция „Национална полиция“ разполага вече с 20 нови кучета. Те са купени със средства по проект “Укрепване на капацитета, свързан с миграционния натиск на външните граници на Република България“, финансиран по механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“. 6 от новите кучета са порода Немска овчарка (4 женски и 2 мъжки), а другите 14 са Белгийско овчарско куче – Малиноа - (9 женски и 5 мъжки).  Целта, с която са взети, е подобряване на племенно-развъдната дейност и работните  качества на кучетата, които се отглеждат за подразделенията на МВР.

Със средства по проекта са реновирани и сградите в базите в София и Берковица на сектор ЗКПСЖ-ГДНП. Купени са и нови пособия за обучение на животните, както и нова техника (специализирани автомобили) за превоз на водачите и кучета, обучаващи се в двете бази на сектора.

16 фев 2018

Развитието и прилагането на нови технологии в полицейската работа обсъдиха експерти от полицейските технологични служби на ЕС

На 13 и 14 февруари в Главна дирекция „Национална полиция“ се проведе работна среща на Ръководната група на Европейската мрежа на полицейските технологични служби (ENLETS).

„Инициативите на ENLETS за създаването на единна общоевропейска платформа за сътрудничество и обмяна на опит в областта на сигурността и охраната на обществения ред са изключително полезни в контекста на съвременните предизвикателства“. Това заяви в приветствените си думи към членовете на Ръководната група на мрежата заместник-директорът на ГДНП и председател на Работна група „Правоприлагане“ към Съвета на ЕС старши комисар Благородна Макева. Тя подчерта, че ENLETS е сред работните формати, които генерират съществена добавена стойност чрез интензивната си дейност за създаване на условия за широк достъп на правоприлагащите служби до съвременни и модерни средства за противодействие на престъпността. В този смисъл д-р Макева отбеляза, че приоритетите на Българското председателство в областта на вътрешните работи отразяват тенденциите в рамките на ЕС и поставят все по-високи изисквания пред полицейските органи по отношение използването на информационни и комуникационни технологии в своята работа.

По време на заседанието участниците обсъдиха актуалната дейност на мрежата и идеи за бъдещо взаимодействие при развитието и ефективното прилагане на нови технологии за противодействие на престъпността.

Част от дневния ред на експертната среща бе и подготовката на заседанието на националните точки за контакт на ENLETS. То ще се проведе през месец април в София, в рамките на календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

България е една от основателките на формата ENLETS и член групата от нейното създаване през 2008 г. Дейността на мрежата с 28 национални точки за контакт, която е част от Работна група  “Правоприлагане” на Съвета на ЕС, е насочена към засилване на сътрудничеството между полицейските технологични служби. В Ръководната група участват експерти от полицията на Холандия, федералната полиция на Белгия, жандармерията на Франция, националната полиция и гражданската гвардия на Испания, полицейските структури на Италия, Румъния, България и Чехия, полицейския борд на Финландия и полицейската академия на Германия.

14 фев 2018

Заработи система за видеонаблюдение и контрол на автомобилите на територията на град Пловдив

На церемонията по откриването й присъстваха главният секретар на МВР, гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГДНП, гл. комисар Христо Терзийски

Днес символично бе дадено  началото на работата на системата за видеонаблюдение и контрол на входно-изходните точки на територията на град Пловдив. На официалното събитие присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на пловдивската полиция, старши комисар Атанас Илков, кметът на Пловдив, инж. Иван Тотев, заместниците му Георги Маринов и Златин Велев, областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров и представители на фирмата изпълнител.

В центъра за видеонаблюдение, ситуиран в сградата на областната дирекция на МВР, на ул. „Волга“ № 70, ще се приема сигналът от изградената система за видеоконтрол на 11-те входно-изходни точки на град Пловдив. Постоянният мониторинг ще се осъществява от  служители на сектор „Оперативна дежурна част и видеонаблюдение“ към областната дирекция на МВР.

Системата позволява да се идентифицират моторни превозни средства, характеризира се с висок процент на разпознаваемост както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. Освен на български регистрационни номера, тя реагира и на номера на други държави. Получената информация ще се ползва изцяло от полицейските служители в работата им по превенция на престъпността. 

Проектът е финансиран и осъществен с обществена поръчка на стойност 320 хиляди лева от Община Пловдив и е резултат от взаимните  усилия на местната власт и полицията за гарантиране на обществения ред и повишаване сигурността на жителите и гостите на града.

12 фев 2018

Близо 150 акта са съставени от началото на годината при специализирани съвместни проверки на МВР и ИА „Автомобилна администрация“

В рамките на предприети от началото на годината съвместни действия с цел ограничаване на нарушенията и извършването на нерегламентиран превоз на пътници в района на летище София, са съставени близо 150 акта от началото на годината. До момента са проведени 830 специализирани проверки на служители на Главната дирекция "Национална полиция" и ИА „Автомобилна администрация“.
Заловен е водач, който е извършвал превоз на пътници срещу заплащане без да има лиценз за тази дейност. Наложена му е принудителна административна мярка и е образувано досъдебно производство.

В пет таксиметрови автомобила са открити монтирани устройства за манипулиране на данните на таксиметровите апарати, т.нар. „помпи“.

Две таксита са спрени временно от движение поради установени технически неизправности.

Други най-често срещани нарушения, установени в рамките на проведените проверки, са: управление с изтекло наказателно постановление или без удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил; липса на удостоверение за психологическа годност, както и непопълнени пътни книжки. Констатирани са и случаи, при които шофьори са управлявали таксиметровите автомобили без да са ползвали задължителната седмична почивка.

12 фев 2018