МВР

ГД "Национална полиция"

 

06 дек 2021

Започна операция за недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества

Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на ROADPOL

 

В ход е операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, инициирана от ROADPOL, съобщи гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Действията започнаха тази сутрин и ще продължат до 12 декември. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия се извършват на територията на всички страни от Европа. Причина за провеждането й е, че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината – веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.

Гл. инспектор Близнаков обърна внимание, че наближава и студентският празник и по този повод ще бъде засилено полицейското присъствие по пътищата към зимните курорти и тези, водещи до места, предпочитани за празненствата. Той оправи апел към младите хора, които след празника ще шофират, да си осигурят достатъчно време за почивка и от празненствата, и особено в случаите, в които са употребили алкохол. Обърна внимание и на очакваната промяна на метеорологичната обстановка  - валежи от дъжд и сняг, което предполага водачите да поемат на път подготвени. 


Започна тазгодишното издание „Най-издирваните в Европа“

Европол започна традиционната си кампания „Най-издирваните в Европа“ (#EUMostWanted). Във фокуса на тазгодишното издание са хора, укрили се от години, но занимавали се с трафик на хора, наркотици и убийства.

Някои от най-търсените престъпници в Европа са дългогодишни бегълци, които са се интегрирали успешно в обществото. Те биха могли да живеят обикновен живот и да работят нормална работа, но имат тъмно, престъпно минало, мотивират се организаторите на кампанията. Те отправят апел за помощ, чиято цел е да бъдат открити тези хора. Можете да помогнете да бъдат намерени като разгледате снимките на страницата на Европол и ако познаете някого от тя, изпратите съобщение с всякаква информация, която може да имате.


03 дек 2021

Пътна полиция с препоръки към студентите, които ще поемат към местата за празнуване с кола

Наближава студентския празник и вероятно много млади хора ще предпочетат да се отправят към хижи, хотели и други подходящи за това места в страната или извън нея. През настоящата 2021 г. 8 декември е в сряда, което е предпоставка част от учащите да предприемат по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно през втората половина  или края на идната седмицата. Много от младежите ще поемат на път с колите си. В тази връзка Пътна полиция препоръчва да се шофира отговорно.

Нека празнуващите не забравят, че на пътя не са сами - много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих. Нека предварително се информират за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища. Проверката на състоянието на превозното средство, с което ще се пътува е задължителна, то трябва да е заредено с достатъчно гориво и течности за отделните му системи. В момента сме в зимния сезон и да не се забравя, че колите трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Препоръчва се, ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, да се намери друг превоз.

Да не се забравя, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка и резервна гума. По време на път могат да се случат множество непредвидени ситуации, ето защо е добре в колата да има буксирно въже, зарядни устройства за акумулатор и зареден мобилен телефон.

Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане. Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“. Задължително онези празнуващи, които ще шофират след това да си осигурят време за възстановяване, както от самата веселба, така и от алкохола.

При попадне в рискова ситуация, първо да сигнализира на 112, а след това на близките, на приятели и др.

 


03 дек 2021

Открадната скъпа кола е открита в автоморга в Перник

Реализацията е на служители на ГДНП и колегите им от областите дирекции на МВР в Благоевград и Перник

Полицейските действия стартирали след сигнал на 26 ноември, подаден във 02 РУ Благоевград от жител на града за противозаконно отнет скъп лек автомобил. При разследването, проведено от служители на ГДНП и ОДМВР-Благоевград, било установено, че превозното средство е отнето на 23 ноември и е транспортирано и укрито в  Перник. След последващи действия, вчера била предприета проверка на авгоморга на територията на миньорския град. Там униформените открили части с механично заличени номера, ключ от същата марка кола, заявена за открадната от Благоевград, както и двигател, скоростна кутия, седалки и арматурно табло от друг скъп лек автомобил, отнет от гр. София в края на месец ноември 2021 г.

Работата по установяване на извършителите на деянията продължава.

03 дек 2021

ГДНП припомня на шофьорите да не оставят автомобилите си с ключ в контакта и без надзор

Това е и нарушение на закона, но и предпоставка колата да стане обект на противозаконно отнемане

С настъпването на зимния сезон са налице предпоставки моторните превозни средства да станат лесно обект на кражба. Въпреки, че не се наблюдава зачестяване на противозаконно отнемане на МПС, от ГД ”Национална полиция” напомнят на водачите да не напускат автомобилите си незаключени с поставен ключ в контакта или с работещ двигател. Това е предпоставка колата да стане лесен обект на кражба. 

Посегателствата на автомобили „на ключ“ най-често се случват в три основни ситуации:

- пред жилищата и офисите, когато водачите чистят колите си от сняг или се опитват да затоплят купето преди предстоящо пътуване;

- при изпращането на децата в училище или детската градина;

 -при бързи покупки от павилиони и гишета по улиците.

Дори и за кратък период от време, автомобилите никога не бива да бъдат оставяни незаключени. Такова е и изискването на чл. 96 от ЗДвП.

01 дек 2021