МВР

ГД "Национална полиция"

 

28 фев 2020

На четирима задържани след кражба от офис на спедиторска фирма са повдигнати обвения

Четирима мъже са с повдигнати обвинения след операцията на ГДНП и ОДМВР-София, проведена в нощта  на 25 срещу 26 февруари на територията на гр. Божурище, съобщи административният ръководител на Окръжната прокуратура – София Наталия Николова. И към този момент се провеждат процесуално-следствени действия по установяване на цялата престъпна дейност на задържаните. Те са от активния криминален контингент, двама от тях дори имат и присъди, уточни директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски.

Припомняме, че четиримата мъже бяха задържани след кражба от офис на куриерска фирма в Божурище. По случая бе образувано досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата. Освен за това си деяние, двама от задържаните са с обвинение и за това, че са оказали съпротива на полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения. Операцията бе осъществена от криминалисти на ГДНП със съдействието на колегите им от ОДМВР-София.

Как да постъпи собственик на МПС, при получаване на фиш за нарушение на ЗДвП от друг водач

Практически съвети

Какво да направи собственик на моторно превозно средство когато получи фиш, издаден за нарушение на ЗДвП, но извършено от друг водач? Това най-често се случва на собствениците на фирми и материално отговорните лица в държавни и общински структури. Законът за движение по пътищата дава отговор на този въпрос. Опростено казано, собственикът на фирмата или материално отговорното лице трябва в срок до 14 дни да попълни и изпрати декларация в полицията, в която да посочи името на водача, нарушител и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Бланка на декларацията може да видите тук в прикачените към статията документи.

Когато има констатирано нарушение с техническо средство, водачът не се спира, а се съставя фиш. По закон той се изпраща на собственика на колата за връчване. Когато става въпрос за голямо юридическо лице (фирма), фишът идва на името на собственика на колата, логично в конкретния случай това е собственикът на фирмата. 

Как да действа собственикът на колата? При положение, че собственик на фирма е получил фиш на автомобил, който е негова собственост, но се управлява от друг водач, в срок до 14 дни трябва да се подаде декларация. Тя трябва да съдържа имената на собственика на фирмата, имената на управлявалия водач и номера на фиша. Задължително към декларацията се прикрепя и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Декларацията се подава в Областната дирекция на МВР, от която е издаден фишът. При това положение фишът се анулира и се съставя нов на името на водача-нарушител.

При установяване на нарушение, при което водач е управлявал в населено място със скорост 50 км/ч над допустимата, на собственика се изпраща писмо да се яви в структурите на МВР, където той декларира кой е управлявал автомобила по време на нарушението. В последствие се извиква нарушителят, при което му се съставя акт за установено административно нарушение и се издава наказателно постановление. В случай, че собственикът не декларира, актът се съставя на него.
Редът и начинът за плащане на глоби по ЗДвП може да видите
тук.

 

28 фев 2020

В резултат на проведени професионални действия криминалисти на ГДНП задържаха извършители на взломяване на офис на спедиторска фирма

Операцията е осъществена със съдействието на служители на ОДМВР-София, под наблюдението на Районната прокуратура - Сливница

Полицейските действия са проведени на 25 и 26 февруари т.г. на територията на Божурище.  Задържани са четирима мъже. Двама от тях – на 43 и на 50 години, от София, проникнали в обекта чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита,  натоварили част от пратките на товарен автомобил. При опит да бъдат задържани на местопресъплението, те оказали съпротива. Малко по-късно са били задържани с двама техни съучастници – двама мъже на по 34 години.

В рамките на операцията е извършено претърсване на автомобилите, с които четиримата са се придвижвали, както и на обитаваните от задържаните адреси. Установени и иззети са различни инструменти, ползвани за взломяване, мобилни телефони и станции за комуникация.

По случая е образувано досъдебно производство. С постановление на прокуратурата от 26. 02. 2020 г. на четиримата задържани са повдигнати обвинения по чл.195, ал. І, т.3 и т.4, вр.чл.194, ал. І от НК. В хода на разследването е установено, че двама от обвиняемите са действали като извършители и двама като помагачи. На извършителите – 43 и 50 години, са повдигнати обвинения и по чл.270, ал. І от НК.

Предвид високата обществена опасност на деянията, прокурорът е постановил задържане на четиримата обвиняеми за срок до 72 часа в рамките на които ще бъде внесено искане в Районния съд в Сливница за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“

 

 

27 фев 2020

Служители на ГДНП задържаха мъж с влязла в сила присъда

38-годишен от Дупница, с влязла в сила присъда, е задържан в София при операция на сектор „Издирване“, ГДНП. Тя е проведана на 25 февруари 2020 г. Мъжът е с богато криминално минало и многократно осъждан - за изнасилване, за кражби и за ползване на невалидни регистрационни номера. Той е бил обявен за издирване от края на 2017 г. във връзка с влязла в сила присъда от 2 години „лишаване от свобода“ за продължавано престъпление по чл. 249 ал. 1 от Наказателния кодекс (използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра ), постановени му от Окръжния съд в гр. Кюстендил.

38-годишният е настанен в затвора гр. София, от където съгласно Разпореждане на Окръжната прокуратура в Кюстендил следва да бъде приведен в затвора гр. Бобов дол за изпълнение на постановената присъда.

26 фев 2020