МВР

ГД "Национална полиция"

 

13 септември 2017

TISPOL за втора поредна година обяви 21 септември за Европейски ден без загинали на пътя

Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL за втора поредна година обяви 21 септември за Европейски ден без загинали на пътя. В този ден ще се проведе полицейска операция под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death).

България се включи в EDWARD и миналата година. С доза гордост трябва да отбележим, че точно в този ден при пътен инцидент у нас не загина нито един човек. Нека отново докажем, че можем да сме разумни участници в движението по пътищата. Мотото на кампанията за България е „Спаси животи!“.

В края на летния сезон и след активното пътуване въпреки многобройните пътни инциденти  и тревожни ситуации по пътищата на страната за осемте месеца на тази година има намаляване на тежките инциденти, загиналите и ранените при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на 2016 г. С езика на сухите факти, по оперативни данни от началото на годината до края на август тази година са станали 4426 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 409 и са ранени 562 участници в движението по пътищата. За същия период на миналата година ПТП са били 4929, загиналите 457, а ранените – 6251.

Лекото подобрение не бива да ни успокоява. Напротив, трябва да продължим да насочваме усилията си в тази посока, защото всеки човешки живот е ценен. Безопасността на пътя е отговорност на всички. Ето защо разчитаме на всеки един от вас.

Отново с езика на сухите факти можем да отбележим, че през месец август тази година имаше 4 дни, в които нямаше нито един загинал човек на пътя. Такива бяха датите 2, 8, 10 и 18 август.

Нека има още такива дни! И за да ги има, усилията трябва да са на всички, които са на пътя. В тази връзка от днес до 21 септември ще даваме по една препоръка.

Ето и днешната:

Изображения

 13 септември 2017 | 10:07