МВР

ГД "Национална полиция"

 

09 май 2018

8468 водачи и пътници са проверени за невръчени фишове и неплатени глоби

6394 моторни превозни средства са проверени в рамките на проведената през миналата седмица (2 май – 6 май) специализирана полицейска операция за невръчени фишове и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата. Проверките бяха съсредоточени по пътищата, водещи към граничните пунктове на страната и в тях участваха екипи на Пътна полиция и Агенция „Пътна инфраструктура“. Освен водачите на всяко едно от превозните средства, проверени са и 2 074 пътника. При проверките на водачите са връчени 1092 електронни фиша, а на техните спътници 179 фиша. Освен това са отнети 254 свидетелства за управление на моторно превозно средство за неплатени глоби, т. нар. шофьорски книжки. Данните бяха изнесени по време на брифинг в Главната дирекция „Национална полиция“ от инспектор Петър Соколов от сектор „Пътно движение и правоприлагане“ и инспектор Иво Писанов от сектор „Административно-наказателна дейност“.

Освен за фишове и неплатени глоби, при операцията са констатирани и други нарушения. Така например по време на проверките са установени 218 случая на водачи и пътници, които са се движили без задължителните обезопасителни средства – колани и каски. Униформените са засекли и 74 случая на движение без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, а при други 56 е установено липса на платена винетна такса.

Констатирани са 36 случая на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, а други 16 – на наркотични вещества и техни аналози. В други 107 случая е установено шофиране с технически неизправно МПС. По време на операцията са установени и 46 случая на шофиране от неправоспособни водачи.

Екипите, участвали в операцията, са констатирали и 1370 други нарушения на ЗДвП.

 

 

 09 май 2018 | 16:52