МВР

ГД "Национална полиция"

 

12 февруари 2021

Пътна полиция: Очаква се ново влошаване на времето, водачите да са внимателни на пътя

20 000 превозни средства и над 27 000 водачи и пътници са проверени в рамките на проведената в дните от 5 до 7 февруари специализирана полицейска операция за безопасност на движението. Това каза на брифинг гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. По време на операцията са констатирани 7 926 нарушения. От екипите са установени 127 неправоспособни водачи, 92 управлявали моторно превозно средства след употреба на алкохол и 39 след употреба на наркотични вещества. Констатирани са и 802 случая на неизползване на обезопасителни системи (колани и каски).

От екипите са констатирани 357 нарушения, извършени от пешеходци. В същото време са санкционирани 28 водачи, не осигурили предимство на пешеходец и други 53 за преминаване на червен сигнал на светофара.

Близнаков обърна внимание на динамичната метеорологична обстановка, очакваните нови валежи идните дни и силно застудяване на времето, като заяви, че това налага водачите да поемат на път подготвени, да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. „Днес температурите паднаха значително, събота и неделя се очакват нови валежи на много места у нас и още по-ниски температури и ветрове, което е предпоставка за поява на допълнителни препятствия като снегонавявания, паднали дървета, клони и заледявания“, заключи Близнаков.

 

 


Изображения

 12 февруари 2021 | 16:40