МВР

ГД "Национална полиция"

 

05 април 2018

Препоръки на Пътна полиция за безопасно шофиране по време на предстоящите празници

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на ушите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации на за инциденти на пътя.

Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, като забравят, че цялото им семейство е в автомобила и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, а така също и на други участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.

Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.

След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.

Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни превръщат в опасни към самите себе си.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:

 

ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

- Провери спирачките, маслото, гумите и светлините.

- Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат.

- Не бързай да сменяш зимните гуми с летни.

- Ако превозното средство е неизправно, намери друг автомобил, или пътувай с влак или с автобус.

- Зареди повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.

- Вземи документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

 

ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО

- Планирай отрано и практично пътуването.

- Използвай светлата част на деня за придвижване.

- Тръгни по-рано.

- Преди шофирането почини добре.

- Не пий алкохол поне 8 часа преди пътуването. 

- Въздържай се от обилно нахранване, преди да седнеш зад волана. Така ще избегнеш сънливостта и забавените реакции. 

- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.

- Не си определяй час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

-  Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.

- Поставяй предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомни, че и ти като шофьор носиш отговорност пътниците да са с поставени колани.

- Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

 

БЪДИ СПОКОЕН В ЗАДРЪСТВАНЕ

- Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.

- Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.

- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново.

- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.

- Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив.

- При образувана колона на автомагистрала не заемай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.

- Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи.

 

БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.

- Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.

- Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.

- Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.

- Не допускай шофьорът на колата, в която се движиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдеш и ти.

 

ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

-  След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб.

- Бъди особено предпазлив при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са „замаскирани“, пълни са с вода или са трудно забележими.

-  На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.

- Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спри и го изведи на безопасно място. Сигнализират на тел. 112.

 

Отдел „Пътна полиция”,

Главна дирекция „Национална полиция”

2018 г.

 05 април 2018 | 09:19