МВР

ГД "Национална полиция"

 

04 октомври 2019

Полицаи, разследващи престъпления срещу животни, участваха в обучителен семинар в Пловдив

В Световния ден за защита на животните – 4 октомври, приключи работата на тематичния курс за повишаване на квалификацията и ефективността в работата и взаимодействието на ангажираните институции

Пловдив бе домакин на обучителен семинар за повишаване на професионалната квалификация на служителите от МВР, ангажирани с разследване и разкриване на престъпления срещу животни, и за подобряване на взаимодействието с контролните органи и неправителствените организации.

В курса участваха служители от СДВР и областните дирекции на МВР в София, Пловдив, Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол, както и представители на Районна прокуратура - Пловдив, Българската агенция по безопасност на храните и неправителствени организации. 

Началото на обучението бе дадено от заместник-директора на ГД „Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева и комисар Ваня Георгиева - началник на отдел “Методическо ръководство на дейността по разследването”. Спецификата на престъпленията, свързани с насилие и умишлено умъртвяване на животни, изисква разследващите да притежават определени познания и умения, които не се получават при първоначално обучение. Ето защо се надявам този семинар да бъде изключително полезен за вас и да допринесе за повишаване на ефективността в работата ви в тази насока - отбеляза старши комисар Макева. Тя се обърна към всички разследващи полицаи и оперативни работници с апел: Заедно да привлечем вниманието към общоизвестния факт, че често извършители на престъпления против животни са деца и млади хора, които след години стават насилници на хора. Тя се позова на международни изследвания, които сочат взаимовръзка между поведението на хора, проявили насилие в детството си спрямо животни, а в зряла възраст - посегателства спрямо хора. Подчертан бе и фактът, че насилието в семейството почти винаги е предшествано и от насилие към животно.

По думите на заместник-директора на ГДНП, изборът на дата за провеждане на тематичния курс е тясно свързан със символиката, която носи последният му ден, 4 октомври, който от 1931 година е обявен за Световен ден за защита на животните.

Статистически престъпленията срещу животни през годините започват да нарастват. Все по-активната гражданска позиция и сигнализирането за подобни случаи е индикатор, че обществото ни осъзнава проблема и проявява нетърпимост към жестокостта към животни. 

349 са регистрираните престъпление срещу животни през 2018г., а четири години по-рано те са били 178. Това увеличение показва, че чувствителността на хората към този тип престъпления се е повишила.  и все по-малко от тези деяния остават скрити за полицията, допълни инспектор Камен Николов от сектор “Зоополиция и кинология” при ГДНП. Той припомни, че от 2011г. тези деяния са криминализирани и полицията има ангажимент да ги разследва като всяко друго престъпление. Реагира се на всеки случай след подаден сигнал, но нека гражданите да знаят, че публикация в социалните мрежи не е достатъчна. Необходимо е сигналът да бъде подаден към органите на МВР, като активността на хората освен в сигнализирането, трябва да се проявява и в свидетелстване пред разследващите, уточни още експертът на заключителен брифинг на конференцията. Зоополиция има и тя работи, при това работата набира скорост. Надяваме се и гражданите да бъдат по-активни и отговорни, тъй като много често при искане от наша страна да съдействат и свидетелстват, те остават безучастни, сподели д-р Надежда Мечева, управител на клиника за бездомни животни към фондация “Четири лапи”:

 

В рамките на конференцията бяха дискутирани теми за повишаване на ефективността в разследванията на такива престъпления, както и по активното взаимодействие с неправителствените организации и Агенция по безопасност на храните. Обсъден бе и въпросът за създаване на специализирана телефонна линия за сигнали за такъв тип престъпления, тъй като в момента те се получават на телефон 112 и повишават натоварването на номера за спешни повиквания.

Изображения

 08 октомври 2019 | 14:43