МВР

ГД "Национална полиция"

 

Намаление на домовите кражби през първите 8 месеца на годината

08 окт 2019

19% намаление на домовите кражби от началото на годината до края на месец август показва статистиката на Главната дирекция „Национална полиция“. Регистрираните в периода домови кражби са 3877 - за сравнение, през същия период на миналата година са регистрирани 4793.

В същото време се отчита и увеличение на разкриваемостта – от 22,47% през периода януари-август 2018 г. на 28,45% за същия период на тази година.

Най-често крадците проникват в жилищата на хората през входните врати, по-малко са случаите на проникване през прозорците. Затова е добре да се обърне специално внимание на защитеността на жилището -  внимателен избор на дограма, на качествени врати и механизми за заключване. Комбинацията с охрана, видеонаблюдение и  СОТ е добър вариант, но често тя финансово непосилна за хората. Затова експертите съветват стопаните  да направят информиран избор на добри заключващи механизми на входната врата и защитен обков на балконски врати и прозорци. С оглед на защитата, при избора на външната врата, трябва да се съблюдават не само материалите, от които е изработена тя, но и на ключалките. Една масивна дървена врата с добри заключващи механизми често е по-голямо препятствие за крадците от метална врата с евтини и масови елементи за заключване.

 08 октомври 2019 | 14:45