МВР

ГД "Национална полиция"

 

18 ноември 2021

Министър Рашков: Трудът, който полага съставът на МВР, заслужава уважение

От началото на започналата от 3 ноември специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права на гражданите са извършени 4 516 проверки на места, за които има информация за купуване и продаване на гласове

Трудът, който полага съставът на МВР, заслужава уважениe - заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция в ГД „Национална полиция“.  Има сериозни резултати от действията на министерството. По време на изборите за Народно събрание, проведени през месец юли са образувани 91 досъдебни производства за престъпления срещу изборните права на гражданите, а на изминалия извънреден парламентарен вот те са 122. Въпреки, че това е сериозен ръст, нямаме право да сме оптимисти, че сме решили проблема с купуването на гласове.  От името на ръководството на МВР заявявам, че ще продължим да водим битката и срещу този вид престъпност - добави министърът.

На пресконференцията присъстваха заместник-министрите Таня Райчева, Емил Ганчев и Венцислав Катинов, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, директорите на главни дирекции – главни комисари Станимир Станев, Тодор Гребенаров и Калин Стоянов и зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Светослав Манолов.

От началото на започналата от 3 ноември специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права на гражданите са извършени 4 516 проверки на места, за които има информация за купуване и продаване на гласове. Задържани са 144 лица, на 4 753 лица са издадени протоколи за предупреждение, обобщи директорът на ГДНП гл. комисар Станимир Станев.

По отношение на предстоящия тази неделя балотаж, вече е в ход операция по съпровод и охрана на изборните материали, обяви директорът на ГДЖСОБТ гл. комисар Тодор Гребенаров. От вторник сутринта е започнал съпроводът на машините и изборните книжа към областните центрове и трябва да приключи до края на утрешния ден. Успоредно с това, във вторник е започнал и съпроводът на материалите за чужбина. Част от тях са съпроводени до Летище София, а останалите - тази сутрин до граничните пунктове Кулата, Дунав мост, Капитан Андреево и Калотина.

Въпреки сериозната ангажираност на министерството около гарантиране на честността на вота, успоредно с това продължава изпълнението и на останалите задачи, които то има. В месеца преди изборите са разкрити редица тежки престъпления, обяви главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Той припомни случая от Добричко с убития германски гражданин и убийството на младата жена в София, и двете представени първоначално като отвличания, както и изнасилването на непълнолетното момиче от град Цар Калоян. И по трите случая има задържани, обобщи главният секретар.

46 097 граждани на трети страни са установени от граничните власти при опит незаконно да влязат в страната ни от началото на годината до момента, обобщи зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Светослав Манолов. След среща с граничните патрули 44 661 лица самостоятелно са се върнали на съседна територия.1241 лица са били задържани на вход от граничните власти, което е увеличение от 2 пъти, спрямо миналата година. Най-сериозен е натискът на българо-турската граница, като властите са предприели всички необходими мерки. По план вървят и ремонтите на проблемните участъци от инженерното възпрепятстващо съоръжение.

Изображения

 18 ноември 2021 | 15:29