МВР

ГД "Национална полиция"

 

12 ноември 2021

Министър Рашков: Длъжни сме да работим срещу криминалния вот така, както работим срещу всеки друг вид престъпност

Продължават действията на МВР по гарантиране на честността на предстоящия вот за президент и за Народно събрание и за недопускане на престъпления срещу изборните права на гражданите. Длъжни сме да работим срещу криминалния вот така, както работим срещу всеки друг вид престъпност. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция в ГД „Национална полиция“. На нея присъстваха заместник-министрите Таня Райчева и Емил Ганчев, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров и директорите на главни дирекции – главни комисари Станимир Станев, Тодор Гребенаров и Калин Стоянов.
От началото на започналата на 1 ноември операция, в чийто фокус е честността на вота, до момента са задържани 38 души за престъпления срещу изборните права на гражданите. По данни на ГДНП, за същия период досъдебните производства, образувани в цялата страна за нарушаване на изборните права на гражданите, са 108, а над 2707 са предупредителните протоколи, обобщи директорът на ГДНП гл. комисар Станев. Той показа и типовата бланка на документа, като поясни, че в него преди да се положи подпис от предупредения, е изложено какво точно да не допуска, а на гърба на листа са отбелязани и съставите от НК. Документът се подписва от предупредения и от представител на полицията в присъствието на свидетел.
Превантивната работа на МВР е принципна работа, коментира ролята на предупредителните протоколи министър Рашков. „По отношение на броя на досъдебните производства, към днешна дата и към този час ние вече сме наравно с резултатите, които имаме към юли на предходните извънредни парламентарни избори. От тази статистика можем да направим един извод – че някои политически партии не са се отказали да купуват гласове на българските избиратели“, заяви министърът на вътрешните работи. 
Директорът на ГДЖСОБТ гл. комисар Тодор Гребенаров уточни, че вчера от ЦИК е получен логистичният план с последващи указания как да стане съпроводът на машините за гласуване от логистичния център в София до областните центрове. Общо за цялата страна са подготвени 309 лъча с камиони с машини, като задължение на МВР е тяхната охрана.
По искане на ЦИК вчера е направена проверка на машините. В нея са участвали представители но множество държавни структури, вкл. ДАНС и Агенция "Митници". Изключена е всякаква възможност за злоупотреби с устройствата за гласуване, каза министър Рашков. Убедени сме, че изборният процес ще протече нормално, заключи той.


Изображения

 12 ноември 2021 | 14:42