МВР

ГД "Национална полиция"

 

06 февруари 2018

Как действат телефонните измамници

ОДМВР - Шумен изготви клип за превенция с участието на жена, попаднала в капана на телефонните измамници

Служители на ОДМВР - Шумен изготвиха и публикуваха клип за превенция на телефонните измами. В него участва възрастна жена, която е попаднала в мрежите на измамниците. Поучете се от нейния печален опит!
Разпознаването на една телефонна измама не е трудно. Има много хора, които успяват да се досетят, че става въпрос точно за това и не се оставят да бъдат измамени, но има и такива, по една или друга причина са станали жертви на недоброжелатели. 
За да защитите сами себе си, ето кои са най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда:

Полицейски служители организират специализирана операция за залавяне на телефонни измамници, отправят се призиви към хората да дадат сума с пари, за да бъдат заловени извършителите.
Спешна нужда от операция на близък след възникнал пътен инцидент, токов удар, пожар, авария.
Мним куриер, който носи пратка или документи, които трябва да се получат срещу заплащане.
Промоции на търговски вериги, които предлагат ниски цени на определени стоки, искане на капаро за запазване на климатици, отоплителни уреди и др.
Ако непознат се свърже с вас по телефона и се представи за полицай, друго длъжностно лице или куриер и ви поиска пари, бъдете сигурни, че това е измамна схема.

Не се доверявайте на непознати, които се свързват по телефона с вас. Не трябва да назовавате имена, не трябва да давате адрес, не споменавайте имена деца, внуци или други ваши близки.

Ако получите обаждане от непознат и ви искат пари под какъвто и да е предлог ВЕДНАГА затворете телефона. Потърсете близките си по телефона, но САМО след като първо чуете сигнал „свободно“ в телефонната слушалка. Ако не успеете да се свържете с тях веднага, не се притеснявайте. Потърсете съсед или приятел, направете опит да се обадите от неговия телефон на близък или роднина.

Преди да предадете каквато и да е парична сума ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се свържете с близките си! 
При всички случаи на измама или опит за измама позвънете на телефон 112.

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА НЕПОЗНАТИ ПО ТЕЛЕФОНА!

 06 февруари 2018 | 13:33