МВР

ГД "Национална полиция"

 

12 ноември 2018

Какво представляват наркотиците и как да се разпознаят симптомите за употребата им

Ако забележите във ваш приятел, близък, дете някой от следните симптоми, замислете се и поискайте сериозен разговор с него:

 • внезапни и постоянни промени в настроението;
 • необичайно агресивно поведение;
 • загуба на апетит;
 • постепенна загуба на интерес към учението, хобитата, спорта, приятелите и т.н.;
 • необичайно сънливо или замаяно състояние;
 • нарастващи доказателства за лъжи и друго потайно поведение;
 • изчезване на пари или вещи от дома;
 • необичайни петна, белези или миризми по тялото, дрехите или личните вещи

Ако за тях няма медицинска причина, но останат съмнения от отговорите, но все още нямате сигурни доказателства, ще трябва и да се поразровите. Но не очаквайте, че ще намерите някъде добре подредени пакетчета бял прах. Но все пак, има и други белези, които остават, но просто трябва да забележите.

Например:DSCN6465

 • смачкани парчета от тънко фолио;
 • обгоряла чаена лъжичка;
 • игли и спринцовки;
 • домашно направена лула;
 • остатъци от опаковки на психоактивни медикаменти;
 • остатъци от цигари с малък картонен филтър (марихуана).

Какво представлява всеки един наркотик, как се употребява и до какво води, прочетете. Как да се справите, ако установите, че ваш близък е посегнал към наркотиците, това вече е по-трудно, но има кой да ви помогне. Една консултация с лекар като за начало е добра крачка, той ще ви насочи нататък.

И все пак, човек трябва да е информиран. Какво представляват, дори визуално отделните видове наркотици, какво предизвикват, как се действа, ако попаднете на случай с пострадал, отговорите четете по-долу.

 

Хероин

heroin

Хероинът е опасен наркотик. Приемът му бързо води до психическа и физическа зависимост –при някои зависими, само 4 часа след приема на последната доза, може да започне абстиненция.  

ВНИМАНИЕ - хероинът е 100% развиващ зависимост наркотик!

Имена

На жаргон го наричат адец, големият Н, жълтото, кафявото, стаф, стръв, херо, Хари. При смесване на хероин с кокаин се нарича (speedball), при смесване с марихуана (a bomb), при смесване с тютюн (duster).

Как изглежда?
Бял до тъмно кафяв прах.

Как се използва?
Инжектира се, пуши се или се вдишва.

Рискове

При него няма безопасен начин на употреба. Обикновено се приема венозно и тук е първият риск за онзи, който го употребява, защото може да попадне на мръсна игла и да се зарази с ХИВ, хепатит В или С, туберкулоза. Забъркването в криминални престъпления е вторият проблем, до който логично води употребата му. Финалът за всички, които са посегнали към него е един – свръхдоза и смърт.

Хероинът спада към опиатите. Базата за извличането му са семената на опиевия мак. При обработка от тях се получава смолист сок, наречен опиум. От него пък се извлича морфин, а от там, посредством друга химическа реакция, се получава хероин.

Той лесно навлиза в мозъка и засяга онези области в него, които са отговорни за физическата зависимост.

ФАКТ – Хероинът е един от най-често срещаните наркотици в медицинските доклади за наркозависими, водещи до смърт.

Белези за употреба:

- еуфория;

- сънливост;

- проблеми с умственото и психическото състояние;

- забавяне в дишането;

- стеснени зеници.

Ако забележите във ваш близък някои от изброените знаци, поговорете с него. Ако потвърди съмненията ви, настоявайте да се обърне към специалист. Ако го убедите, знайте, че това е само първата крачка от един път, който трае години, защото започва истинска борба.

Едно от най-страшните неща е свърхдозата.

Попаднал в мозъка хероина се превръща в морфин. Влиянието на морфина върху централната нервна система, на първо място, се изразява в намаляване на чувствителността към болката. Човек при това не просто престава да усеща болка, а като че ли тя вече няма значение. Като цяло опиатите потискат напрежението, нервността, глада и сексуалните желания. Те предизвикват чувство на цялостно удовлетворение, но у много хора, предимно у жените, първоначалното усещане след приемането на опиат може да бъде обратно - дисфория, гадене и повръщане; при хероина този ефект е по-слабо изразен, отколкото при морфина.

Към края на интоксикацията настъпва седативен ефект (nodding off), който се изразява в изпадане в приятна дрямка (nod), която при по-впечатлителните личности е придружена с цветни съновидения.

Опиатите потискат дишането, което може да бъде много опасно, особено при големи дози. Опиатни рецептори с все още неизяснени функции има и в червата. Морфинът забавя перисталтиката и усилва всмукването на водата в тях, което води до запек. Опиатите причиняват задържане на урината, но увеличават секрецията на потните жлези, поради което наркоманите се потят повече от обикновеното. Друг много забележим ефект на повечето опиати, по който могат да бъдат забелязани наркоманите, е свиването на зениците.

Симптомите на опиатното отравяне са бавно, повърхностно и нередовно дишане, силна миоза, цианоза (кожата придобива морав цвят), ниско кръвно налягане и кома. Смята се, че за начинаещите доза хероин по-голяма от 60 mg, вече може да е смъртно опасна.

 

Признаци за свръхдоза:

- повърхностно дишане;

- намалени зеници, колкото върха на карфица;

- неприятна и лепкава кожа;

Конвулсии.

Ако попаднете на подобен случай, знайте, че вашата реакция е ключова за оцеляването на пострадалия. Първо, уверете се, че не е повръщал, и че в устата му няма течност - голяма част от смъртните случаи настъпват при свръхдоза, в следствие на употребата на хероин, е причинена точно от вдишване на повръщано по време на безсъзнание. Второто е да поставите човека в странично легнало положение. Чак тогава повикайте медици. През цялото време до идването на помощ наблюдавайте пострадалия. Ако има признаци, че се дави, ще трябва да се намесите и да му направите изкуствено дишане.

Кокаин

Untitled

Кокаинът има голям потенциал да предизвика зависимост. Той представлява бял прах, но най-често, в онзи, който се продава на улицата, се слагат различни примеси като най-невинните са нишесте и захар, но може да има талк, гипс…

Имена

На жаргон го наричат кока, бяло, рай, „шампанското“ на дрогите.

Как изглежда?
Бял, кристален прах.
Крек – солообразни бели топчици или кристалчета приличащи на сапун
Как се използва?
Вдишва се или се инжектира, но може и да се пуши.

Кокаинът е един от най-старите, известни наркотици. Извлича се от растението кока, храст, който се среща в Латинска Америка.

Рискове

Рисковете от употребата на кокаин – той не предизвиква физическа зависимост, но пък прави така, че се развива психологическа, заради това употребата му е трудноконтролируема. Употребяващите кокаин бързо губят възможността да контролират приемането му и се развива пристрастеност на психическа основа. Освен, че влияе на сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и телесната температура, той може да предизвика и инфаркт.

Обикновено ефектът от него трае 15-30 минути, но струва ли си заради няколко минути еуфория да излагате здравето и живота си на риск.

Белези за употреба:

Употребата на кокаин не може да бъде лесно разпозната, освен ако не се случи пред очите ви. Въпреки това, някои симптоми, които се появяват едновременно, могат да бъдат причина да съберете повече информация и да проведете един открит разговор с човека, за когото смятате, че може да употребява:

Нарушения в сърдечния ритъм;

- болки в сърдечната област;

- припадъци;

- главоболие;

- загуба на обоняние;

- кървене от носа;

- раздразнителност, избухливост, безпокойство, параноя.

Ако забележите във ваш близък някои от изброените знаци, поговорете с него. Ако потвърди съмненията ви, настоявайте да се обърне към специалист. Ако го убедите, знайте, че това е само първата крачка от един път, който трае години, защото започва истинска борба.

Освен свойствата на стимулант, кокаинът е локаланестетик; той блокира провеждането на усещанията за болка в периферните нерви. Субективните ефекти на кокаина включват повдигане на настроението, което често достига степен на еуфорична възбуда. Той предизвиква забележимо намаляване на чувството за глад, нечувствителност към болката, и се смята за най-силното средство против умората, което е известно; човек изпитва приятно чувство на голяма мускулна сила и повишени умствени способности.

Странични ефекти. Кръвотечение и увреждания на устната кухина, параноя, психоза, халюцинации и други психически разстройства. Тялото губи подвижността си, а човек, страдащ от сърдечносъдово заболяване, може да умре по време на „удоволствието“, защото сърцето му няма да издържи. Друга причина за смърт при приемане на кокаин е спиране на дишането.

Това, което би могло да се нарече кокаинов абстинентен синдром, се изразява в чувство на умора, депресия, раздразнителност и разстройства на съня. Максимумът на неприятните усещания е от 2-я до 4-я ден, но депресията и раздразнителността могат да продължат в течение на седмици.

 

Крек

8980

Имена

На жаргон го наричат скала или камъче

Как изглежда?

Крекът е обработен с алкално вещество кокаин, който има вид на малки, бели, бежови или кафяви кристалчета. Името му идва от своеобразния шум, който бучките издават при нагряване на пламък.

Как се приема?

По същество той е форма на кокаина, пригодена да се пуши.

Ефекти

Ефектите при пушене на крек са подобни на тези при смъркане на кокаин, но много по-интензивни – настъпват за 10 секунди, еуфорията е кратка, трае около 10 минути, употребяващият изпитва силно желание да „гони ново надрусване“, чрез приемане на нова доза.

Рискове

След преминаване на ефекта от възбудата, употребилите изпадат в състояние на безпокойство и безсъние. Често имат пристъпи на гадене и повръщане. Системно употребяващите стават склонни да вземат хероин, за да притъпят влечението си към нови дози.

Рискът от употребата на крек е точно в това, че подтиква употребяващите го да търсят хероин за „успокоение“, а неговата употреба вече води до бърза хероинова зависимост с всичките й рискове.   

Белези за употреба

Обикновено пушещите крек разполагат вкъщи с огледалца и колбички за пушенето му. Те не винаги могат да бъдат скрити лесно.

 

Амфетамин

97689

Имена
Скорост, спийд, лед, кристали, стъкло, амфи, амфитеатър.
Как изглежда?
Капсули, дражета, таблетки, бял прах, солообразен парафин, парченца стъкло
Как се приема?
Орално, могат да се инжектират, пушат или вдишват

Ефекти

Амфетамините са стимуланти, обикновено се произвеждат в несигурни лаборатории. Действието му – стимулиране на централната нервна система – създава чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Ефектите са сходни с тези на кокаина, но са по – дълготрайни – от 4 до 6 часа, в зависимост от дозата и силата на действие.

Понятието “амфетамин” се използва за назоваване на голяма група стимуланти. Различните видове амфетамини съдържат различни  съставки и предизвикват такива ефекти, че дори и „най-опитните“ употребяващи може да не са в състояние да определят какво точно са приели.

Постоянната употреба на амфетамини води до психоза, наподобяваща шизофрения. Характеризира се с параноя, бодеж по кожата и зрителни халюцинации. Крайно агресивно и ексцентрично поведение е чест белег на дълготрайно злоупотребяващите с амфетамини.

Амфетаминовият абстинентен синдром се изразява в умора и депресия; тези симптоми отзвучават за седмица, но понякога депресията може да се задържи месеци наред и да доведе до опити за самоубийство.

Белези за употреба


Най-издайническият белег е бързото говорене, увеличен прием на течности, липса на нужда за сън.

 

 

Екстази

 DSCN6473[1]

Имена
ХТС, Алам, МДМА, бонбончета, ябълки, гълъбчета, дискобисквитки, фентъзи, бели гълъби, Мики Маус, хикс, Адам, Ева, дискобургер, нюйоркчанин
Как изглежда?
Таблетки, капсули, по-рядко прах или течност.

Екстази или МДМА (метилендиоксиметамфетамин) е синтетичен наркотик, действащ едновременно като стимулант и халюциноген. Предпочита се главно заради чувството на задоволство което предизвиква чрез въздействие върху сетивните тъкани и органи, или състояние на крайна възбуденост и енергичност, изразяващо се в многочасово танцуване. Екстази стимулира централната нервна система и предизвиква халюциногенен ефект.

Изследванията показват, че Екстази причинява вреда на мозъка при животните. Този наркотик изчерпва важния за мозъчната дейност серотонин, който регулира настроението, съня, хранителните навици, мисловния процес, прогресивното поведение, сексуалните функции и болковата чувствителност. Изследвания с плъхове и маймуни показват, че този наркотик редуцира серотонинът в мозъка с 90% за по – малко от две седмици.

Най-често ексази се предлага в дискотеките, което предполага и употреба на алкохол, който усилва ефекта му. Приемането на екстази на купони държи дълго време употребяващия активен, което пък носи риск от изтощаване и дехидратация. Това логично води до топлинен удар, тялото може да се загрее до опасните 42 градуса, при което човек умира.

Ефекти
Повишени чувствителност и възприятие. Предизвиква по – добра комуникативност. Не развива физическа зависимост. Дълготрайност на ефекта – около 4-6 часа. Развива толеранс. Дехидратацията може да доведе до топлинен удар, освен ако не се приема допълнително количество течности.

Екстази едновременно стимулира и релаксира, като към това добавя едно особено усещане за съпреживяване. Той отпуска мускулното напрежение.

 

Белези за употреба

Напрегнатост, обърканост и депресия при дълготрайна употреба. Дехидратацията причинява голяма жажда. Различията в производството правят екстази крайно опасен.

Най-типичните странични ефекти на екстази са изсъхване на устата, което води до неприятен дъх, и загуба на апетит.

 

Марихуана

img-5a62218a0275763518b30270a940bdf4-v

Имена
Трева, ганджа, Мери Джейн, Леля Мери, гангстер, коз, Джойнт, Мери, Маруля, блънт, чук, боздуган и др.

Как изглежда?
Марихуаната е растение. Тя се прави на цигара, но в нея може да има и семена.

Как се употребява?

Обикновено се пуши.

Какво представлява?

Марихуаната представлява зелена или сива смес от изсушени нарязани листа на конопа (Cannabis sativa). Това е най – разпространената нелегална дрога в страната.

Повечето употребяващи свиват марихуаната на цигари. Може да се пуши и с лула.Някой смесват марихуаната с храна или я варят на чай. Напредналите пушачи или я пушат с лула или я смесват с тютюн и я пушат като цигара.

Има и друг вече не толкова нов метод за пушене на марихуана – отстранява се тютюна от цигара и се замества с марихуана. Когато тази цигара се изпуши с бутилка алкохол, коктейлът се нарича “Б – 40”.

Всички форми на канабис са психоактивни вещества; всички те съдържат ТХК (делта – 9 – тетрахидроканабинол), главното психоактивно вещество в марихуаната.

Растението канабис съдържа около 400 субстанции, но само ТХК въздейства върху мозъка.

Опасност

Пушенето на марихуана може да доведе до нарушено възприятие, оценка на ситуацията и смущения в двигателния апарат.

Метамфетамин

Имена
Пико, Айс, Кристал,
Как изглежда?
Вещество, обикномено стрито на прах или под формата на кристали. Същите могат да бъдат в различен цвят - червен, розов, бежов, бял и др.

Как се употребява?
Смърка се.

Какво представлява?

Прахообразно вещество, получавано в резултат на химически процес, за което като прекурсор се използват подръчни средства- противогрипни или противоалергични лекарства и битова химия- препарат за отпушване на канали, натриева основа и др.

Опасност

Последиците наподобяват ефектите на канабиса, само че в пъти по-силни:

– бледа кожа на лицето;– тахикардия и повишено изпотяване;
– внезапно „застиване“ в неестествена поза;
– поведенчески и емоционални разстройства, агресия, психоза, заблуди, халюцинаци и наподобяваща шизофринно разстройство.

– страдат „филтрите“ на организма – бъбреците и черен дроб.

 

Нови психоактивни вещества (Дизайнерска дрога)

 

От 2011 насам основният дял нови психоативни вещества е от групата на синтетичните канабиноиди, а от 2015 насам съставляват над 85% от общия брои нови вещества.

Имена
Чай, Билка, Соли за вана
Как изглежда?
Предимно плътна маса от тревисти растения предварително импрегнирани с наркотичен разтвор, понякога е прахообразно вещество

Как се употребява?
Обикновено се пуши и по – рядко се смърка.

Какво представлява?

Синтетичен канабис, съдържа психоактивни вещества от рода на тетрахидроканабинола.

Последиците наподобяват ефектите на канабиса, само че в пъти по-силни:

– бледа кожа на лицето;
– разширени зеници и зачервени очи;
– сухи, напукани устни;
– промени в апетита – от лакомия до пълно отхвърляне на храненето;
– прекомерна приказливост, без логика и смисъл;
– тахикардия и повишено изпотяване;
– внезапно „застиване“ в неестествена поза;
– поведенчески и емоционални разстройства, агресия, психоза, заблуди, халюцинаци и наподобяваща шизофринно разстройство.

– суицидни мисли.

 

След няколко месеца на употреба:

– нарушена зрителната острота;
– мудност в движенията на тялото и загуба на координация;
– влошаване на паметта и неспособност за концентрация;
– интелектуален спад до деменция;
– силно занижено сексуално желание;
– неизправност на дихателната система (задавяне, астматични пристъпи);
– смущения на кръвоносната система (аритмия, повишена сърдечна честота, повишено кръвно налягане);
– страдат „филтрите“ на организма – бъбреците и черен дроб.

 

Изображения

 14 ноември 2018 | 09:37