МВР

ГД "Национална полиция"

 

11 октомври 2018

Участници в схема за телефонни измами са задържани на местопроизшествието

Работата по случая започнала след подаден сигнал от жителка на Самоков, че е получила телефонно обаждане за предаване на поредна парична сума под предлог, че съдейства за провеждането на полицейска операция. Обаждащият се, който се представил за полицейски служител, я инструктирал да събере сумата от 5000 лева и да ги предаде на човека, който ще дойде за целта пред адреса й.

62-годишната жена обяснила , че в рамките на последните 48 часа вече два пъти е била въведена в заблуждение по телефона, че участва в акция по залавянето на телефонни измамници, в резултат на което е предала значителни парични суми и златни накити. След първото обаждане тя оставила до бетонов стълб в Самоков плик със сумата от 12 000 евро и около 10 грама златни накити. Повторното измамно обаждане било придружено с инструкции да изтегли допълнителна сума от сметката си в банков офис в столицата, които тя доверчиво изпълнила и оставила в района на столичен хотел сумата от 4600 лева.

Веднага след получаването на сигнала служители на група „Криминална полиция“ в РУ- Самоков предприели незабавни оперативни и заградителни действия, в резултат на които, непосредствено след предаването на въпросната парична сума, задържали двама млади столичани - на 18 и 25 години. По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 209, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК и им е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на допълнителните оперативно-издирвателни действия, проведени съвместно със служители на сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“, наред с двамата задържани са установени и други лица, съпричастни към идентични телефонни измами, извършени на територията на София и Южна България.

ГДНП отново призовава гражданите под никакъв предлог да не се предоставят пари или ценности на непознати .

 

Изображения

 11 октомври 2018 | 13:14