МВР

ГД "Национална полиция"

 

08 октомври 2018

Германски експерти бяха на обмяна на опит в ГДНП

Експерти от германската провинция Райнланд-Пфалц бяха на посещение и обмяна на опит в Главната дирекция „Национална полиция“. Комисар Йоахим Босек (KHK Joachim Bossek), заместник-началник на Центъра по превенция в гр. Лудвигсхафен, Райнланд-Пфалц и колегата му Симоне Айзенбарт (Simone Eisenbarth) проведоха редица срещи с представители на Криминална и Пътна полиция, занимаващи се с превенция. Посещението на германските експерти е в изпълнение на подписаната Програма за сътрудничество за 2018 г. между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на вътрешните работи и спорта на провинция Райнланд-Пфалц, Федерална Република Германия.
Йоахим Босек и Симоне Айзенбарт  бяха приети от старши комисар Благородна Макева, д-р – заместник-директор на Главната дирекция „Национална полиция”. В срещата участваха главен инспектор Красимира Чобанова, началник сектор „Детска престъпност“ и инспектор Боряна Томова от сектор „Контингент и превенция“ в ГДНП.

Пред двамата гости беше представена програмата „Работа на полицията в училищата“. Тя е съществена част от превантивната работа на полицейските служители по отношение на престъпленията, извършвани от и срещу деца, а от 2000 г. се осъществява на национално ниво. Другата превантивна програма, с която  бяха запознати е „Детско полицейско управление“.

Двамата експерти посетиха и Столичния куклен театър, където видяха на практика резултата от дългогодишната обмяна на опит между двете полиции и присъстваха на кукленото представление „Пази детето“ - образователен спектакъл, който по забавен и интерактивен начин учи децата как да разпознават опасните за тях ситуации и да реагират правилно.

След края на представлението беше проведена работна среща, на която присъстваха Кирякос Аргирополос, директор на Столичния куклен театър, Елза Лалева, режисьор на театралната постановка „Пази детето“, Албена Халачева, мениджър маркетинг и реклама и тримата актьори от спектакъла. На нея германските гости изказаха своите положителни впечатления от кукления спектакъл и чудесната музика към него и дори изразиха мнение, че възнамеряват да използват в Райнланд-Пфалц и една от представените теми - как да се пресича пътното платно със скейтборд.

В края на своето посещение германските гости присъстваха на заключителния етап от Националния конкурс „Пътен полицай на годината – 2018“, проведен в град Габрово. Те бяха представени на ръководството на МВР – на министъра на вътрешните работи, Младен Маринов, заместник-министъра на вътрешните работи, Стефан Блабанов, директора на главна дирекция „Национална полиция“, главен комисар Христо Терзийски и началника на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, комисар Росен Рапчев.

 

Изображения

 08 октомври 2018 | 12:06