МВР

ГД "Национална полиция"

 

11 септември 2017

Българска делегация на Министерството на вътрешните работи участва в ежегодна конференция на Европол

​Домакин на форума на полицейски ръководители на европейските държави, както и стратегически партньори на ЕС е Кралство Нидерландия

Българска делегация, водена от заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев,  участва в ежегодната конференция на полицейските ръководители, организирана от Европол. Форумът се провежда в столицата на Кралство Нидерландия Хага. В българската делегацията бяха включени директорите на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов и на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ старши комисар Валентин Костов.  В конференцията участват полицейските  ръководители на европейските държави, както и на стратегически партньори на ЕС. 

В рамките й българската делегация посети Главното управление на холандската полиция в Хага и проведе среща с Ерик Акербом – главен комисар на Холандската полиция. По време на визитата бе отбелязано, че между България и Холандия няма открити въпроси в областта на вътрешните работи и оцениха високо съществуващото оперативно полицейско сътрудничество. Основен приоритет на осъществяваното взаимодействие е противодействието на трафика на хора, особено с цел сексуална експлоатация. Установен е активен обмен на оперативна информация, провеждат се редовни срещи, ефективно  се прилага инструмента европейска заповед за арест. Друг акцент в сътрудничеството от последните пет години беше подпомагането на местната полиция в районите със значимо присъствие на български граждани.

 

Изображения

 11 септември 2017 | 10:34