МВР

ГД "Национална полиция"

 

11 май 2018

България показва постоянство в защитата на културното наследство

На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават на иманяри и дилъри, това играе ролята и на сериозна превенция на този тип посегателства, казва главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

 

 

- Господин Папалезов, София бе домакин на тематична конференция от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветена на трафика на културни ценности. Как оценявате нивото на сътрудничество на България с партньорските служби при противодействие на този тип престъпления?

- По отношение на международното сътрудничество има два аспекта. Единият е регионалното сътрудничество на Балканите. По тази тема имаше доклад на Центъра по правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) в Букурещ, Румъния, в него ставаше дума за операции, проведени на територията на България, Турция, Сърбия, Румъния, Гърция, Македония, Албания.

Това са страни, които са донори за европейския и световния пазар. България участва в няколко операции на регионално ниво, проведени с партньорски служби от балканските страни, но и в редица съвместни действия, осъществени на територията на Балканите, заедно с властите във Франция или Германия, защото там е крайната реализация на пазара.

Другият аспект е сътрудничеството на европейско и международно ниво по съвместни разследвания на трафик на културни ценности.

Цялото интервю може да прочетете на стр. 4 на в. „24 часа“ или в интернет.

Изображения

 11 май 2018 | 12:08