МВР

ГД "Национална полиция"

 

12 октомври 2018

Американски служби изразиха благодарност за доброто сътрудничество с българските правоохранителни органи

Приключиха срещите на главен комисар Христо Терзийски и Георги Костов в Северна Америка

Приключиха работните срещи в Америка на директора на ГДНП , главен комисар Христо Терзийски. Той бе там заедно с директора на Агенция "Митници" Георги Костов за участие в конференция  на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), един от най-големите световни годишни форуми на правоприлагащите служби, който се провежда в Орландо, Флорида. В нея са включени ръководители на полицейски, разузнавателни и митнически служби на над 80 държави.

Главен комисар Терзийски проведе работна среща с изпълнителния директор на Офиса за специални разследвания на Военновъздушните сили (AFOSI) на САЩ Джефри Спехт. По време на срещата присъства ръководството на AFOSI  за регион Европа и бе дискутирана сигурността на американските военни бази в България, както и варианти за съвместни действия при възникване на кризи. Американската страна изрази благодарност за доброто сътрудничество с българските правоохранителни служби.

Българската делегация проведе работна среща и с Кевин МакАлеенан, комисар на Службата за митническа и гранична защита  (CBP) към Департамента за вътрешна сигурност (DHS) на САЩ. CBP наброява над 60 хил. служители с бюджет от над 13 милиарда щ. д. годишно. Основна мисия на службата е да защитава националната сигурност на САЩ, като същевременно се грижи за икономическия просперитет на страната. Комисар МакАлеенан има компетенции в три основни направления, контратероризъм, гранична сигурност и търговско правоприлагане. Службата за митническа и гранична защита допринася при контрола на търговски оборот за над 4 трилиона долара годишно и за пътуването на над 365 милиона души, преминаващи през границите на САЩ. Това е най-голямата американска правоприлагаща агенция и втория по големина източник за събиране на приходи на правителството.

По време на срещата се обсъдиха актуални въпроси по линия на двустранното сътрудничество. Набелязаха се бъдещи съвместни проекти и дейности. Отчетоха се резултати от изпълнението на вече поети взаимни ангажименти в сферата на граничната сигурност и борбата с тероризма.

Главен комисар Христо Терзийски проведе среща и с представители на Кралската канадска конна полиция и координатори на Международната асоциация на полицейските началници за район Канада. Обсъди се актуалната миграционна и криминогенна обстановка в двете държави след либерализиране на визовия режим между България и Канада от 1-ви декември 2017 г. Набелязаха се възможности за бърза обмяна на информация между правоохранителните служби на двете държави при засичане на незаконна дейност на български или канадски граждани на териториите съответно на Канада или България. Постигна се договорка динамиката в обмяната на информация да се засили в бъдеще, като се прави периодичен съвместен анализ.

Поради факта, че годишната конференция на IACP е един от най-значимите правоохранителни форуми в света, на 9 октомври приветствено слово към делегатите отправи президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Изображения

 12 октомври 2018 | 10:42